Benzoil peroksid gel za akne

Akne i bubuljice su jedan od najčešćih i najupornijih problema kože mladih. Postoje razni preparati i tretmani za negu kože i uklanjanja akni. Ipak, pre nego što se odlučite da koristite neki najbolje da se posavetujete sa dermatologom kako bi utvrdio koji je vaš tip kože i koji preparat vam odgovara.

Pored mnogobrojnih kozmetičkih proizvoda sa reklama postoje proverena sredstva za čišćenje problematične kože lica koja se u farmaceutoskoj industriji koriste godinama i daju dobre rezultate. To su Klindamicin gel za lice kao i Benzoil peroksid gel za lice.

Benzoil peroksid gel za akne

Benzoil peroksid gel za lice je jedinjenje organskog porekla koje se u dodiru sa kožom raspada i pretvara u oksidirajuće jedinjenje koje efikasno reaguje protiv štetnih mikroorganizama jer ima antimikrobno dejstvo, a pre svega keratolitičko i antibakterijsko. Benzoil peroksid vrši hidrolizu kiseonika u koži tačnije otpušta kiseonik što sprečava razmnožavanje bakterija koje izazivaju nastanak akni.Otpuštanjem kiseonika stvara se i benzojeva kiselina koja ima keratolitičko dejstvo i smanjuje lučenje sebuma.

Ovaj gel kao i Klindamicin gel koristi se za lečenje akni vulgaris,  jer uništava Propionibacterium acnes, bakterije koje izazivaju nastanak akni. Gel sadrži od 5 do 10 odsto benzoil peroksida i namenjen je prvenstveno za masnu i mešovitu kožu jer redukuje masne kiseline u lojnim žlezdama i smanjuje njihovo lučenje. Prilikom prve upotrebe najčešće izaziva peckanje i osećaj da koži “gori”, a nekada se koža i ljušti. Ukoliko se ovo ponavlja treba napraviti pauzu od dva, tri dana, a ako se iritacija kože javlja prilikom svakog korišćenja treba prestati sa upotrebom jer to znači da gel ne odgovara vašem tipu kože.

Upotreba Benzoil peroksid gela

Benzoil peroksid gel stavlja čistim rukama se u maloj količini na prethodno očišenu kožu lica. Najbolje je umiti se neutralnim sapunom i vodom pola sata pre nanošenja. Nakon što namažete gel ostavite ga da deluje 2,3 minuta, a potom ga dobro isperite mlakom vodom. Nikako ne smete držati duže na licu gel kako ne bi došlo do iritacije kože, a takođe ne sme da dođe ni u dodir sa očima i sluzokožom očiju. Kako rezultati ne bi izostali treba da ga upotrebljavate redovno oko 2,3 meseca.

Napomena:

Kožu tretiranu Benzoil peroksid gelom ne bi trebalo izlagati jakoj sunčevoj svetlosti i UV zracima. Takođe, gel se ne sme stavljati na oštećenu kožu (ogrebotine, rane, posekotine, opekotine). Kontraefekti koji se javljaju prilikom upotrebe su već pomenuta iritacija kože (crvenilo, užarena i zategnuta koža koja se ponekad i ljušti), a ređe se može javiti i alergijska reakcija – kontaktni dermatitis.

Published
Categorized as Nega