Bokvica i med – kao lek i recept

Iako se često smatra korovom, bokvica je biljka koja može biti veoma korisna u ishrani i u medicini.

Od davnina se koristi u narodnoj medicini za lečenje rana na koži, za upale i otoke, dok se čaj od bokvice koristi za iskašljavanje i izbacivanje šlajma i za lečenje upale bešike i čira na želucu.

Smatra se da bokvica poseduje brojne zdravstvene koristi i da njeno vreme tek dolazi.

Što se meda tiče, njegova lekovita svojstva su svima poznata. Med sprečava infekcije u organizmu i jača imuni sistem, a deluje i kao prirodni antibiotik.

Bokvica i med - kao lek i recept

Zdravstvene prednosti bokvice i meda

Bokvica i med su sjajna kombinacija za jak imunitet i zdrav želudac. Takođe, preporučuju se kod lečenja astme, bronhitisa i drugih oboljenja disajnih organa. Antibakterijsko delovanje sirupa od bokvice i meda otklanja upale i infekcije u respiratornom traktu. Zahvaljujući antioksidantskim svojstvima meda i polenu, ova mešavina je dobar lek i protiv upale grla i polenske groznice. Bokvica ima sposobnost da zaceljuje sluzokožu unutrašnjih organa, pa se koristi za lečenje želudačnih tegoba, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i gastritisa.

Kao prirodni antibiotici, bokvica i med regulišu crevnu mikrofloru i smanjuju pojačano lučenje želudačne kiseline. Sirup od bokvice i meda reguliše varenje i ubrzava probavu.  Još jedna od zdravstvenih koristi bokvice i meda jeste lečenje policističnih jajnika. Naime, u tu svrhu potrebno je samo naseckati svežu žensku bokvicu u med i jesti je 3 puta dnevno svaki dan.

Osim unutrašnje upotrebe, ova lekovita kombinacija se koristi i u spoljašnjoj upotrebi. Mešavina meda i bokvice je dobra za negu kože, a zahvaljujući svojstvima meda da vezuje vlagu iz vazduha, ova mešavina pomaže da rane brže zarastu i da ne dođe do pojave ožiljaka. Kombinacija bokvice i meda je dobra i protiv upala, jer sadrži brojna antiseptička i antiinflamatorna svojstva. Pored toga, bokvica i med su čest sastojak regeneratora za negu kose.

Sirup od bokvice i meda se preporučuje naročito pušačima, plućnim bolesnicima i osobama sa slabim imunitetom, ali mogu ga svi koristiti jer je potpuno neškodljiv i nema nikakvih neželjenih efekata. Mogu ga čak koristiti i trudnice, dojilje i deca.

Recept za sirup od bokvice i meda

Da biste napravili sirup od bokvice i meda najbolje je da koristite prirodni med. Još bolji efekat ćete postići ako koristite med koji je dobijen hladnom preradom, jer on najbolje deluje protiv bakterija u želucu i crevima.

Za pripremu ovog prirodnog leka, potrebno je prvo da dobro operete bokvicu da biste uklonili sve nečistoće. Zatim bokvicu iseckajte i sameljite u blenderu. Stavite bokvicu sokovnik i iscedite tečnost. Dobijenu tečnost pomešajte sa duplo većom količinom meda i vaš napitak je spreman. Ostavite ga u tegli nekoliko dana, da bi bokvica što više ispustila svoje sokove i da bi se u potpunosti sjedinila sa medom.

Držite ovaj sirup u frižideru i pijte ga 3 puta dnevno po jednu supenu kašiku, najbolje 15 minuta pre obroka. Nakon samo nekoliko dana osetićete olakšanje, a ovaj čudesni napitak se sve više prihvata i u zvaničnoj medicini.

Published
Categorized as Blog