Čaj od ruzmarina kao lek i priprema

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je mediteranski zimzeleni grm koji pripada porodici nane.

Ruzmarin je poznata kulinarska biljka koja se koristi u mediteranskim receptima.

Osim u kulinarstvu, ruzmarin se od davnina koristi i u medicinske svrhe. Lekoviti deo ruzmarina je list.

caj od ruzmarica kao lek i priprema

Zdravstvene prednosti čaja od ruzmarina

Čaj od ruzmarina je bogat izvor vitamina i minerala. Samo jedna šolja čaja od ruzmarina u toku dana je dovoljna da vam pomogne da se bolje osećate i da izlečite eventualne zdravstvene tegobe. U nastavku slede neke od zdravstvenih prednosti koje ima čaj od ruzmarina.

  1. Ublažava glavobolju i menstrualne bolove. Ruzmarin poseduje analgetička svojstva, pa čaj od ruzmarina može da umanji glavobolje i grčeve u stomaku. Takođe, može da ublaži i menstrualne bolove, a može da pomogne i kod izostanka menstruacije.
  2. Reguliše varenje. Čaj od ruzmarina reguliše rad creva i sprečava zatvor, dijareju, nadutost i gasove.
  3. Poboljšava cirkulaciju. Čaj od ruzmarina stimuliše protok krvi i širi krvne sudove. Naročito se preporučuje starijim osobama koje su manje aktivne i osobama sa slabom cirkulacijom.
  4. Pomaže kod mršavljenja. Čaj od ruzmarina ubrzava metabolizam i može da utiče na gubitak kilograma.
  5. Poboljšava funkciju pamćenja. Čaj od ruzmarina povećava protok krvi u mozak, pa omogućava bolje pamćenje. Zato se preporučuje osobama koje imaju demenciju ili Alchajmerovu bolest.
  6. Ubrzava rast kose. Dokazano je da čaj od ruzmarina sprečava opadanje kose i doprinosi bržem rastu kose.
  7. Leči kožna oboljenja. Čaj od ruzmarina se može koristiti i za spoljnu upotrebu. On može da pomogne u lečenju ekcema, zarastanju rana, a može i da ublaži iritacije na koži. Potopite peškir u mlak čaj od ruzmarina i stavite na obolelo mesto. Takođe, možete napuniti kadu vodom i u nju dodati čaj od ruzmarina. Na taj način ćete ublažiti upalu i bolove u mišićima, a ova kupka će delovati opuštajuće na ceo organizam.

Recept za čaj od ruzmarina

Način pripreme čaja od ruzmarina je veoma jednostavan. Samo stavite nekoliko listova ruzmarina u ključalu vodu i kuvajte desetak minuta. Nakon toga poklopite čaj i pustite da odstoji još 10-15 minuta, a zatim ga procedite.

Takođe, čaj od ruzmarina možete kupiti i u vidu kesica u gotovo svim supermarketima i prodavnicama zdrave hrane.

Neželjeni efekti čaja od ruzmarina

Čaj od ruzmarina je generalno bezbedan, pa ga čak i deca mogu koristiti. Međutim, trudnice i osobe alergične na ruzmarin bi pre konzumiranja ovog čaja trebalo da se konsultuju sa lekarom.

Gde ga kupiti i koja je cena?

Ovaj čaj ćete moći da kupite u našoj internet prodavnici koju uskoro otvaramo. Prijavite se besplatno na našu email listu i javićemo vam čim krene prodaja.

Published
Categorized as Blog