Domaći sok – sirup od paradajza kao lek i recept

Paradajz, je kao vrsta povrća veoma često zastupljen u ljudskoj ishrani, kako u svežem, tako i u prerađenom i termički obrađenom stanju. Takva činjenica, izuzetno je pozitivna jer konzumiranjem paradajza, vi zapravo činite puno za svoje zdravlje.

Paradajz sadrži izuzetno visoke koncentracije brojnih korisnih i zdravih elemenata, kao što su vitamin C, biljni proteini, biljni ugljeni hidrati, kalijum, magnezijum i kalcijum.

Kroz sadržaj ovog teksta, otkrićemo vam kako da od paradajza napravite savršeno zdrav i ukusan sok.

Kako se pravi sok od paradajza?

Za pripremu soka od paradajza, potrebno vam je:

– Šest kilograma što zrelijeg svežeg paradajza,
– Dve ravne supene kašike soli,
– Četiri ravne supene kašike šećera (navedena količina šećera, dovoljna je kako bi pozitivno doprinela kvalitetu ukusa od paradajza, a pritom je mala da bi mogla negativno da utiče na vaše zdravlje).

Domaci sok sirup od paradajza kao lek i recept

Način pripreme soka od paradajza:

Šest kilograma što zrelijeg svežeg paradajza operite temeljno i očistite od zelenih delova. Tako opran i očišćen paradajz, zatim iseckajte na što sitnije komade i sameljite ga u vodenici za mlevenje mesa. Ukoliko vam pri ruci nije vodenica za meso, upotrebite blender ili neki drugi kuhinjski aparat za usitnjavanje hrane. Kada ste dobro samleli paradajz, sipajte ga u odgovarajuću posudu za kuvanje i u njega dodajte dve ravne supene kašike soli i četiri ravne supene kašike šećera. Uključite ringlu na srednji stepen zagrevanja i kuvajte paradajz.

Prilikom kuvanja, vodite računa o tome da paradajz ne zagori i stalno mešajte sadržaj u posudi za kuvanje, kako bi ste doprineli procesu topljenja soli i šećera. Ukoliko smatrate da je potrebno, smanjite stepen zagrevanja ringle. Na ovaj način, paradajz kuvajte sve dok ne provri i deset minuta nakon što provri, a zatim ga sklonite sa ringle i dok je još uvek topao, pažljivo ga sipajte u staklene sterilisane flaše. Flaše zatvorite hermetički i sačekajte da se sok od paradajza u njima potpuno ohladi, a zatim ih odložite i čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu.

Ovako pripremljen sok, možete sa nekoliko kocki leda koristiti kao fantastično letnje osveženje, a možete ga koristiti čak i kao dodatak određenim vrstama jela, kao što je pečena piletina, čorba od paradajza i slično.

Ukoliko sok od paradajza odlučite da konzumirate kao letnje osveženje, u njega možete dodati i nekoliko listića celera.

Zdravstvene prednosti soka od paradajza:

Zdravstvene prednosti soka od paradajza su sledeće:

– Ima dijuretsko delovanje na organizam (pomaže organizmu da se oslobodi viška tečnosti),
– Sprečava pojavu grčeva u mišićima,
– Pozitivno utiče na funkciju bešike,
– Sprečava pojavu i pomaže pri lečenju mokraćnih infekcija,
– Olakšava rad pankreasa,
– Deluje pozitivno na disajnu funkciju i na rad pluća,
– Ispoljava lekoviti delovanje na kožu,
– Otklanja osećaj fizičkog umora,
– Olakšava rad i funkciju jetre,
– Pozitivno utiče na sistem organa za varenje,
– Ublažava intezitet simptoma reumatskih oboljenja (smanjuje intezitet bolova i povećava pokretljivost zglobova i mišića),
– Poboljšava sastav krvi,
– Poboljšava imunitet i ukupnu otpornost organizma,
– Snižava povišen krvni pritisak,
– Utiče pozitivno na rad srca,
– Čuva elastičnost krvnih sudova.

Published
Categorized as Blog