Egipatska depilacija – kako se radi kod kuće i recept

Egipatska depilacija je sve popularniji vid depilacije koji se sve više praktikuje u salonima lepote, a mnogi ovu depilaciju rade i kod kuće.

Egipatska depilacija se radi šećernom pastom koja se pravi od šećera, limuna, vode i meda. Naziv je dobila jer poreklo vodi iz Egipta, a koristila je čuvena kraljica Kleopatra kao i mnoge lepotice iz tog vremena.

Egipatska depilacija – kako se radi kod kuće i recept

Prednosti egipatske depilacije u odnosu na depilaciju voskom

Ovo je najpogodnija depilacija za one koji imaju osetljivu kožu jer ne prouzrokuje crvenilo i osip, a takođe ima antialergijsko dejstvo i ne izaziva urastanje dlaka. Zbog ovih svojstava preporučuje se i osobama koje imaju slabe kapilare kao i kožna oboljenja kao što su psorijaza i ekcemi. Korišćenje ovog tretmana neće dodatno pogoršati simptome kožnih oboljenja i tegoba.

Takođe egipatska depilacija je odlična za uklanjanje dlačica na osetljivim regijama kao što su bikini zona i nausnice. Za razliku od depilacije voskom kojom najčešće ne mogu da se uklone sitne dlačice ili se vrlo teško čupaju iz nekoliko pokušaja egipatsku depilaciju je najbolje raditi na dlačicama koje su dugačke svega 3 do 5 mm. Depilacija šećernom pastom uklanja skoro sve dlačice čak i one najstinije.

Razlika u postupku kod egipatske depilacije u odnosu na depilaciju voskom je što se šećerna pasta nanosi u suprotnom smeru od rasta dlaka, a potom se povlači se u smeru rasta dlaka zbog čega mnogo manje boli nego depilacija voskom. Takođe, šećerna pasta ulazi u dubinu pora i dolazi do samih folikula dlaka i čupa ih skroz sa korenom dok vosak ne popunjava pore u potpunosti i zbog toga ne može da iščupa veliki broj dlaka sa korenom pogotovu onih kraćih.

Recept za pripremu šećerne paste i postupak egipatske depilacije

Sastojci:

8 kašika šećera

2 kašičice meda

pola šolje vode

pola šolje isceđenog limuna

U manju šerpu stavite šećer pa ga rastopite na tihoj vatri, ali ne u skroz. Dok je šećer još dovoljno gust sipajte limunov sok, med i vodu i zagrevajte na najnižoj temperaturi oko 10 minuta uz povremeno mešanje sve dok ne dobije zlatno-crvenkastu boju. Potom sklonite šerpu sa šporeta i mešajte da se pena koja se stvorila na površini nestane. Dobijenu smesu potom uspite u stakleni ili keramički sud i ostavite da odstoji nekoliko minuta da se malo ohladi i zgusne, ali ne previše. Pasta za depilaciju treba da izgleda slično kao špinovani šećer. Kada su temperatura i gustina smese odgovarajuće zahvatite malo paste veličine oraha i oblikujte ih u kuglicu dlanovima, a potom dobijenu kuglicu razvlačite kao žvaku uz pomoć prstiju sve dok postane skroz svetla. Tako oblikovanu šećernu pastu nanesite u suprotnom smeru od rasta dlaka pa je brzo povucite u smeru rasta dlaka i ponavljajte postupak dok sve ne izdepilirate.

Pre depilacije istuširajte se toplom vodom da se pore otvore i dobro obrišite i osušite kožu peškirom, a nakon depilacije isperite kožu mlakom vodom kako biste uklonili ostatke paste i namažite hidratantnu kremu ili ulje za bebe da sprečite moguću iritaciju i perutanje kože ako je prirodno suva.

Sam postupak depilacije nogu traje oko sat vremana, a priprema i oblikovanje šećerne paste oko pola sata. Upotrebljenu pastu ne možete koristiti više puta i za depilaciju više mesta kao vosak. Čim skinete sloj paste odmah ga bacite. Takođe, dlačice ne smeju biti previše duge. Optimalna dužina je 5 mm. Posle prvog tretmana dlake počinju najčešće da niču nakon pet, šest dana pod uslovom da se ranije već niste depilirali voskom ili epilatorom što takođe usporava njihov rast. Egipatska depilacija vremenom znatno proređuje broj i gustinu dlaka, a pošto dopire do njihovog folikula one takođe postaju mnogo tanje i slabije. U početku tretman primenujte nekoliko puta mesečno dok se dlake ne prorede, a kasnije jednom mesečeno ili ređe u skladu sa njihovim rastom. Ako konstatno koristite ovaj tretman dlake mogu da prestanu da rastu u potpunosti.

Egipatska depilacija je jedna od najefikasnijih vrsta depilacije danas, a ono što je najvažnije je da sve sastojke za pripremu šećerne paste možete naći u bilo kojoj radnji ili marketu čime štedite novac za skupe kozmetičke tretmane. I na kraju ako budete uporni možete se zauvek rešiti dlaka.

Published
Categorized as Nega