Gavez tinktura – priprema, upotreba za lice i zdravlje

Gavez (Symphytum officinale) je jedna od najlekovitijih biljaka. Ona je nezamenljiva u lečenju raznih reumatskih oboljenja, gihta i bolova u kostima. Ovu biljku u narodu zovu još i volovski jezik, vrani gavez ili crni koren.

Gavez raste na vlažnim mestima širom srednje Evrope. U medicinske svrhe koriste se koren i listovi gaveza koji poseduju brojna lekovita svojstva.

Priprema tinkture od gaveza

Priprema tinkture od gaveza je veoma laka i jednostavna. Potrebno vam je 100 g suvog korena gaveza i oko 700 ml domaće rakije. Neki preporučuje da se umesto rakije koristi čist alkohol jer se tako dobija bolja tinktura bez neprijatnog mirisa.

Gavez tinktura upotreba i cena

Sitno iseckajte ili izrendajte koren gaveza i prelijte domaćom rakijom. Posuda treba da bude neprovidna i da se zatvara hermetički. Posudu u vertikalnom položaju ostavite da stoji na tamnom mestu dve nedelje. Nakon tog perioda možete koristiti tinkturu od gaveza. Ona se može direktno mazati na obolelo mesto ili se može koristiti u vidu obloga. Najbolje bi bilo da se tinktura maže na obolelo mesto tri puta dnevno. Nakon što jednom upotrebite ovu tinkturu, ponovo zatvorite posudu i čuvajte je na tamnom mestu na sobnoj temperaturi.

Zdravstvene prednosti tinkture od gaveza

Tinktura od gaveza je dobra za lečenje zatvorenih i otvorenih preloma kostiju, kao i za oporavak nakon preloma kostiju. Takođe, ova tinktura je dobra kada imate problema sa proređenim koštanim tkivom i sa izraslinama na kostima. Upotrebom tinkture od gaveza može se smanjiti bol u kostima uzrokovan meteorološkim promenama ili koštanim oboljenjima (reumatoidni artritis, osteoporoza itd.). Ova tinktura ublažava i bolove u vratu koji nastaju ako više sati zadržavate vrat i glavu u istom položaju. Dokazano je da tinktura od gaveza uspešno leči upalu nerava. Može da pomogne i kod proširenih i otvorenih vena i kod upale mišića ili grčeva u mišićima.

Tinktura od gaveza reguliše cirkulaciju i smanjuje hematome koji nastaju usled raznih povreda. Može da pomogne i ukoliko imate razne bradavice ili druge izrasline na koži ili ako imate posekotine, ogrebotine ili rane od uboda. Zahvaljujući hormonima auksin i alantoin ova tinktura lako stvara novo tkivo, pa rane brzo zarastaju. Dakle, tinktura od gaveza uspešno leči sve povrede i probleme sa mišićima, kostima i kožom.

Takođe, tinktura od gaveza se sve više koristi i u kozmetici. Ako redovno koristite tinkturu od gaveza, vaša koža ruku i lica će se sasvim regenerisati. Ova tinktura obnavlja opuštenu kožu i uklanja bore oko očiju koje su nastale od preteranog sunčanja ili nepravilnom upotrebom kozmetičkih preparata.

Gde kupiti ovu tinkturu i koja je cena?

Ovu gavez tinkturu ćete moći da nabavite u našoj internet prodavnici koju uskoro otvaramo. Prijavite se besplatno na našu email listu i javićemo vam čim krene prodaja.

 

Published
Categorized as Blog