Glicerinski sapun – upotreba za negu i recept

Glicerin, koji se još naziva i glicerol ili glikol-alkohol, je hemijska supstanca koja ima široku primenu u raznim oblastima. Ona se koristi u hemijskoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, kao i u kozmetici. Glicerin se nalazi u svim biljnim uljima i životinjskim mastima (10-15%) i kompatibilan je sa raznim drugim hemikalijama. Ova tečnost nema miris i boju, ali je slatkastog ukusa i velike gustine.

Glicerin se odlično rastvara u vodi, nije toksičan i nema nikakve negativne uticaje na spoljašnju sredinu. Jedan od najčešće korišćenih proizvoda od glicerina jeste svakako glicerinski sapun koji zauzima visoko mesto u kozmetici.

Glicerinski sapun - upotreba za negu i recept

U nastavku ćete saznati nešto više o upotrebi ovog sapuna za negu, a predstavićemo vam i recept kako sami da napravite svoj glicerinski sapun.

Upotreba za negu

Glicerinski sapun za negu veoma nežno deluje na kožu i čini je mekom. Naime, glicerin upija vlagu iz vazduha i na taj način hidrira kožu. Osim toga, glicerin sa lakoćom uklanja prljavštinu. Za razliku od komercijalnih sapuna, on nije toksičan i neće izazvati nikakve iritacije na koži. Možete ga upotrebljavati svakodnevno, a mogu ga koristiti i bebe.

Veoma jednostavno i brzo možete napraviti domaći glicerinski sapun kod kuće, a možete ga obogatiti raznim eteričnim uljima ili čajevima. Postoji više varijanti za pravljenje glicerinskog sapuna, a sve zavisi od vaše lične kreativnosti.

Recept za pravljenje sapuna

Kako biste napravili svoj glicerinski sapun biće vam potrebno 500 g glicerina koji možete kupiti u apoteci ili u prodavnicama zdrave hrane. U apotekama možete naći glicerin u tečnom obliku, a ako kupite glicerin u čvrstom stanju morate ga otopiti. Izrežite ga na kockice i stavite u mikrotalasnu. Zagrevajte ga na najvišoj temperaturi oko 10 sekundi, a zatim dobro promešajte smesu pa je zagrevajte još 10 sekundi. Dobijenim tečnim glicerinom napunite kalupe do vrha i poprskajte alkoholom, da se u sapunu ne bi stvorili mehurići. Pustite da se sapun ohladi oko pola sata, a zatim ga izvadite iz kalupa. Međutim, pre nego što ga upotrebite, ostavite sapun još 2 nedelje da odstoji, kako bi se potpuno osušio. Ovo je osnovni način za pravljenje glicerinskog sapuna, ali u njega po želji možete dodati razne začine, lekovito bilje, voće, boje itd.

Možete napraviti i glicerinski sapun za bebe, čija je koža jako osetljiva. Biće vam potrebno 200 g prozirne glicerinske baze za sapun, 10 g macerata kamilice, 5 g macerata nevena i 5-6 kapi eteričnog ulja lavande. Najpre isecite glicerinsku bazu na kockice, stavite je u emajliranu posudu, otapajte je na pari i sve vreme lagano mešajte. Sklonite posudu sa ringle, pa dodajte ostale sastojke. Još jednom sve dobro izmešajte i smesu naspite u kalupe i poprskajte sa malo alkohola. Pustite da se sapun ohladi u frižideru oko sat vremena, a onda ga možete izvaditi iz kalupa.

Možete napraviti i tečni glicerinski sapun. Potrebno je da u posudu sa 1,8 l vode stavite 2 šoljice sapun pahuljica i 2 kašičice glicerina i da sve lagano zagrevate na tihoj vatri. Mešajte dok se sastojci ne otope, a zatim skinite posudu sa šporeta i ostavite sapun da se hladi, pa ga prespite u odgovarajuće plastične boce.

Published
Categorized as Nega