Godži bobice – kako se koriste, lekovita svojstva i recepti

Godži ili goji je drvenasta grmolika biljka sa malim crvenim plodom koji ima slatkast, čokoladno-bobičasti ukus. Ova biljka cveta u julu i avgustu, a njeni plodovi sazrevaju uglavnom u periodu od septembra do oktobra. Godži je u prošlosti smatrana svetom biljkom zbog svojih lekovitih svojstava.

Godži ili goji bobice (lat. Lycium barbarum) su jedna od najdragocenijih namirnica na svetu i smatraju se izvorom dugovečnosti.

Ove bobice vode poreklo sa Tibeta, gde su se koristile još pre 6 000 godina. U Evropi su prvi put počele da se koriste u 18. veku. U tradicionalnoj medicini se godži bobice već vekovima koriste za lečenje raznih bolesti. Danas su godži bobice proglašene za superhranu, a brojna istraživanja su dokazala koliko su korisne za zdravlje.

Godži bobice - kako se koriste, lekovita svojstva i recepti

Zdravstvene prednosti godži bobica

Godži bobice su bogate antioksidansima, od kojih su najznačajniji vitamini C, E i vitamini B kompleksa, beta karoten, germanijum, koji ima antikancerogeno dejstvo, cink i zeakstin, koji je dobar za zdravlje očiju. Takođe, ove bobice sadrže i 19 aminokiselina i esencijalnih masnih kiselina, kao i proteine. Godži bobice sadrže i supstance koje regulišu krvni pritisak i funkciju srca, umiruju nervni sistem i pomažu u boljem radu jetre. One stimulišu koštanu srž da proizvodi više crvenih krvnih zrnaca. Na taj način smanjuje se rizik od nastanka anemije i jetra se štiti od toksičnih supstanci.

Godži bobice takođe sprečavaju nastanak virusnih i bakterijskih infekcija i leukemije. Mogu da pomognu i u snižavanju lošeg holesterola i u lečenju prostate, zahvaljujući beta-sitosterolu koji sadrže. Godži bobice štite od dijabetesa, a dobre su i za lečenje urinarnih infekcija. Takođe, ove bobice kod muškaraca mogu poboljšati kvalitet spermatozoida, a mogu poboljšati i plodnost kod žena.

Upotreba goji bobica – kako se koriste?

Preporučena dnevna doza godži bobica je od 10 do 30 grama. Međutim, ukoliko se koriste kao lek mogu se konzumirati i u većim količinama. Na primer, u tradicionalnoj kineskoj medicini se preporučuje oko 150 g godži bobica dnevno.

Godži bobice možete kupiti u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane, u biljnim apotekama ili možete poručiti preko interneta. Problem je samo što se sveže godži bobice teško nabavljaju i brzo kvare, pa se uglavnom prodaju godži bobice u sušenom obliku, kao i prerađeni sokovi i sirupi. Ukus godži bobica je blag i slatkast. Međutim, na tržištu su se pojavljivali razni preparati sumnjivog porekla.

I sami možete saditi godži bobice, ali vodite računa da je zemljište peskovito i da ga redovno navodnjavate. U Srbiji postoji nekoliko plantaža godži sadnica, a cene su oko 18 eura po kilogramu, a prodaju se i u manjim pakovanjima.

Recepti sa godži bobicama

Možete pomešati godži bobice sa jogurtom i dodati kašičicu žitarice po želji. Na ovaj način ćete pripremiti ukusan i zdrav obrok koji vas može zaštititi od gripa i prehlade.

Od godži bobica možete napraviti i sok koji predstavlja veoma dobru zaštitu od sunca. Da biste napravili sok potopite 2 kašike godži bobica u 3 dl vode i držite oko sat vremena, a zatim ih stavite u blender. Dodajte još i đumbir, sok od pola limuna i malo meda od bagrema. Izmiksujte dobro sve sastojke i dodajte led i sok je spreman za konzumiranje.

Često se pravi i džem od godži bobica, a od sastojaka vam treba 5 kašika godži bobica, voda, 1 kašičica soka od limuna, 1 kašika zaslađivača, 1 kašičica algi agar agar i 2 kašičice neke voćne arome. Stavite godži bobice u lončić i prelijte vodom, a zatim dodajte zaslađivač i sok od limuna. Potom dodajte alge i mešajte desetak minuta na srednjoj temperaturi, a po potrebi dosipajte vodu da ne bi zagorelo. Džem je gotov kada bobice nabubre. Naspite džem u staklene tegle i držite u frižideru.

Gde ih kupiti i koja je cena?

Godži bobice ćete uskoro moći da nabavite u našoj internet prodavnici zdravih proizvoda. Uskoro je otvaramo, pa ćete biti obavešteni čim krene prodaja da dobijete specijalne popuste.

 

Published
Categorized as Blog