Heljdino brašno i hleb od heljde recept

Heljda je zeljasta biljka poreklom iz Azije koja po izgledu podseća na žitarice. Latinski naziv je Fagopyrim sagittaium.

Naziva se još i ajdina ili ,,crno žito”. Osim po izgledu, heljda je i po mnogim drugm osobinama slična žitaricama. Pre upotrebe, potrebno je očistiti zrna heljde od ljuske, što zahteva posebnu preradu.

Pored samih heljdinih zrna, u ishrani se najviše koristi brašno od heljde. Ono se može koristiti samo, ali se može mešati i sa drugim vrstama brašna.

Heljdino brašno

Heljdino brašno je tamno braon boje i može se koristiti za slana i slatka jela. Heljdino brašno je veoma hranljivo i ne sadrži gluten. Zato je naročito dobro za dijabetičare i za one koji imaju problema sa varenjem. Heljdino brašno se koristi za spremanje hleba, palačinki, proje, kačamaka, pita i drugih jela. Heljda se često koristi i u vidu heljdine kaše. Heljda se može koristiti i kao prilog raznim jelima, a pre svega se odlično kombinuje sa mesom i povrćem, kao i sa drugim žitaricama.

heljdino brasno i hleb od heljde recept

Heljdino brašno može biti integralno i obično i može se kupiti gotovo u svim prodavnicama zdrave hrane i u većim supermarketima. Heljdino brašno se uglavnom prodaje u pakovanju od 1 kg.

Hleb od heljde

Treba voditi računa koliko se vode stavlja u hleb, jer heljda sama po sebi sadrži dosta vode.

Sastojci:

• 500 g heljdinog brašna
• 400 ml tople vode
• 20 g suvog kvasca
• 1, 5 kašičica soli
• malo ulja

Postupak:

Na jednom mestu pomešajte heljdino brašno i so, a na drugom mestu rastopite suvi kvasac u 400 ml vode. Zatim heljdino brašno i so prelijte razmućenim kvascem i zamesite testo. Mešajte prvo varjačom a onda mikserom, dok testo sasvim ne omekša i ne bude lepljivo. Testo pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da stoji nekoliko sati. Zatim ga stavite u pleh podmazan uljem i pecite od 30 do 40 minuta. Kada se hleb ispeče možete ga malo poprskati hladnom vodom, pa ga umotajte u krpu i pustite da odstoji petnaestak minuta pre nego što ga konzumirate.

Po želji možete u heljdin hleb ubaciti i suncokretove ili lanene semenke, ovsene pahuljice itd.

Zdravstvene prednosti heljde

Heljda je dobra za pamćenje, a lekovito deluje i na brojne zdravstvene probleme. Ona štiti od kardiovaskularnih bolesti i reguliše probavu. Takođe, može da pomogne u mršavljenju jer ubrzava metabolizam i sadrži malo kalorija, u odnosu na druge žitarice. Koristi se kao deo raznih dijeta koje daju veoma dobre rezultate. Heljda sadrži mnoštvo vitamina (B i E kompleksa) i minerala, kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum itd. Takođe, sadrži proteine, biljna ulja i ugljene hidrate. Heljda jača imuni sistem i otklanja umor. Dokazano je da pomaže u snižavanju krvnog pritiska i u regulisanju cirkulacije u nogama i rukama, naročito kod starijih osoba. Heljda sadrži i tzv. agrimin, sastojak koji sprečava sterilnost.

Važno je napomenuti i da heljdino brašno povećava lučenje urina.

Heljda se preporučuje i za ishranu vegeterijanaca jer sadrži mnoštvo aminokiselina i veći nivo proteina nego žitarice.

Published
Categorized as Blog