Hipofiza žlezda – gde se nalazi, koja je njena uloga i prirodno lečenje

Hipofiza je najznačajnija endokrina žlezda koja upravlja radom svih drugih žlezda, odnosno usklađuje njihov rad sa unutrašnjim lučenjem. Hipofiza se smatra glavnom ili centralnom žlezdom, jer hormoni koji u njoj nastaju utiču na veliki broj fizioloških procesa u našem organizmu. Hipofiza je veličine oko 1 cm i nalazi se sa donje strane mozga. Iako je malih dimenzija, hipofiza ima veoma važnu ulogu u našem organizmu.

Ona je povezana sa hipotalamusom, delom mozga koji je odgovoran za njen rad. Sastoji se od tri dela, a to su prednji režanj (adenohipofiza), srednji režanj (pars intermedia) i stražnji režanj (neurohipofiza).

Hipofiza zlezda - gde se nalazi, koja je njena uloga i prirodno lecenje

Uloga hipofize

Prednji režanj hipofize proizvodi šest hormona. Jedan od njih je hormon rasta, a ostalih pet hormona stimulišu nadbubrežnu i štitnu žlezdu, testise, jajnike i mlečne žlezde da luče druge hormone koji su neophodni za obavljanje raznih procesa u organizmu. Zadnji režanj hipofize proizvodi dva hormona koja regulišu lučenje vode i lučenje mleka, a za vreme porođaja oni podstiču kontrakciju materice.

Poremećaj u radu hipofize

Poremećaj u radu hipofize može dovesti do raznih poremećaja u funkcionisanju celokupnog endokrinog sistema i do pojave raznih bolesti. Na primer, preterano lučenje hormona rasta dovodi do gigantizma, odnosno džinovskog rasta (preko 2m), i do niza telesnih deformacija. Postoji mogućnost da do ovog poremećaja u radu hipofize dođe i u srednjem životnom dobu i tada dolazi do pojave uvećanih delova tela kao što su šake, nos, vilica i uši, kao i do zadebljanja jezika i usana, prekomernog rasta kostiju i unutrašnjih organa. Usled prekomernog lučenja ostalih hormona hipofize može doći i do dijabetesa, slabosti mišića i kompresije nerava. Pojačano lučenje hormona je uglavnom uzrokovano tumorom u određenim ćelijama hipofize, a prvi znaci koji upućuju na ovaj poremećaj su lučenje mleka iz grudi kod žena koje ne doje, kao i kod muškaraca.

Postoji i druga vrsta poremećaja kada je u pitanju rad hipofize, a to je smanjeno lučenje hormona, koje takođe može dovesti do niza tegoba i oboljenja. Kod dece može doći do zastoja u rastu i u seksualnom razvoju, a kod odraslih može da oslabi funkcija nadbubrežne i štitne žlezde. Simptomi smanjenog lučenja hormona su slabost, brzo zamaranje, pospanost, glavobolja, migrena, nizak krvni pritisak, gubljenje telesne težine, oticanje kapaka i čitavog tela. Kod žena dolazi do izostanka menstruacije, pa čak i do steriliteta, a kod muškaraca do impotencije i smanjenja mišićne mase. Još neke od posledica nedovoljnog lučenja hormona hipofize su prekomerno lučenje mokraće, noćno mokrenje i povećana žeđ.

Smanjeno lučenje hormona rasta dovodi do patuljastog rasta. Do deficita ovog hormona može doću usled bolesti kostiju, promene u hromozomima, usporenog razvoja u materici, hroničnog oboljenja bubrega, konzumiranja određenih lekova, kao i zbog niza spoljašnjih faktora (nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti).

Lečenje poremećaja hipofize

Lečenje poremećaja hipofize zavisi od uzroka oboljenja. Često se primenjuje nadoknada hormona, odnosno supstituciona ili simptomatska terapija, a postoje i lekovi koji snižavaju ili povećavaju nivo hormona. Ako je uzrok poremećaja hipofize tumor, onda je neophodna hirurška intervencija. Međutim, postoje i neki prirodni načini na koje se može lečiti hormonski disbalans u organizmu.

Pre svega, važno je da iz ishrane izbacite polinezasićene omega-6 masne kiseline. One se nalaze u biljnim uljima koja svakodnevno koristimo u ishrani, pa zato njihov unos treba svesti na minimum. Takođe, treba izbegavati i margarin, ulje od kikirikija i soje itd. Umesto njih koristite kokosovo ili hladno ceđeno maslinovo ulje. Poznato je da kokosovo ulje održava hormonalnu ravnotežu u organizmu i pomaže u procesu mršavljenja. Takođe, pokušajte da jedete što više ribe, a naročito se preporučuju tuna, skuša i losos. Izbegavajte mleko i mlečne proizvode, jer oni mogu dovesti do hormonskih poremećaja. Trudite se da vaša ishrana bude bogata voćem, povrćem i integralnim žitaricama jer vlakna iz biljaka regulišu nivo glukoze u krvi i rad creva. Da bi vaše žlezde pravilno funkcionisale, važno je da smanjite i unos kofeina i alkohola, kao i pušenje. Potrudite se da izbegnete stresne situacije i opuštajte se putem joge, meditacije i šetnji.

Važno je i da unosite dovoljno vitamina B kompleksa, vitamina C i E, jer oni mogu sprečiti hormonsku neravnotežu u organizmu. Za žene se takođe preporučuje i uzimanje magnezijuma, koji reguliše nivo hormona i ublažava simptome PMS-a. Namirnice bogate magnezijumom su banane, laneno seme, kakao i badem. Preporučuje se i unos morskih algi, koje su bogate gvožđem, jodom i kalijumom, i koje utiču na normalan rad hipofize. Ulje od konoplje, laneno i susamovo ulje takođe regulišu nivo hormona.

Hormonski disbalans se može lečiti i biljem. Preporučuje se lišće imele, koja umirujue endokrini sistem i nerve i naročito je dobra za žene u menopauzi. Neven je takođe ,,ženska biljka“ koja reguliše nivo hormona, jača imuni sistem, štiti od infekcija i reguliše probavu. Za normalan rad hipofize preporučuje se i maslačak u obliku meda, koji otklanja toksine i bakterije iz organizma i održava hormone u ravnoteži.

Published
Categorized as Blog