Hrana bogata cinkom

Cink je mineral koji je veoma bitan za rast i funkcionisanje ljudskog tela. Spada u grupu mikrominerala jer se u organizmu nalazi u veoma maloj količini koja je raspoređena na kosti, zube, jetru… odnosno u organima koji stalno rastu i obnavljaju se i zato je nephodno održavati nivo cinka optimalnim. Jetra je veliki ,,potrošač’’ cinka zbog svoje uloge prečišćivača u organizmu, dok se u kostima cink deponuje u zalihe i ne troši se toliko brzo.

Cink je takođe sastavni deo velikog broja proteina, pa je neophodan prilikom izgradnje mišićne mase i enzima koji su bitni za skoro sve vitalne procese u organizmu. Cink učestvuje na funkcionisanje mozga i na kognitivne procese, ali i podstiče dejstvo hormona. U velikoj meri utiče na plodnost jer igra jako važnu ulogu u proizvodnji hormona testosterona.

Cink ima pozitivna dejstva i na kožu, pa je sastavni deo velikog broja preparata protiv akni, ekcema, ali i za čišćenje kože.

Hrana bogata cinkom

Nedostatak cinka u organizmu

Nedostatak cinka u organizmu je uglavnom posledica loše ishrane i konzumiranja lošeg izbora namirnica. Takođe i neki lekovi, poput antibiotika mogu dovesti do deficita ovog minerala, naročito nakon duže upotrebe. Zato je preporučljivo da se nakon duže upotrebe određenih lekova posavetujete sa lekarom oko upotrebe suplemenata i dodataka ishrani. Manjak ovog minerala kod dece može dovesti do problema sa rastom, ali i do razvoja mentalnih oboljenja, obzirom da cink ima brojna pozitivna dejstva na nervni sistem i razvoj moždanih funkcija. Deficit nivoa cinka u organizmu je glavni uzrok slabljenja imuniteta i pojave hroničnog umora.

Namirnice u kojima ima dosta cinka

Upravo zbog malih rezervi koje se nalaze u organizmu, preporučljivo je da unos cinka bude svakodnevan. Velike količine se nalaze u mesu, iznutricama poput džigerice, integralnim žitaricama, ribi i morskim plodovima, kao i u žumancima. Što se tiče voća i povrća, količine koje se u njima mogu naći nisu zanemarljive, ali ih organizam mnogo teže apsorbuje nego cink iz namirnica životinjskog porekla. Biljni izvori cinka su koštunjavo voće i mahunarke, ali je bitno kombinovati ih sa gore spomenutim namirnicama kako bi apsorpcija cinka bila maksimalna.

Zbog već pomenutih malih količina koje organizam apsorbuje, svaki veći gubitak krvi i tečnosti iz organizma dovodi do smanjenja tih količina. Zato potrebe za cinkom imaju žene, kao i deca u periodu puberteta, trudnice i dojilje. Takođe, osobama koje pate od dijareje, dijabetesa preporučuje se povećan dnevni unos ovog minerala. Posebno se povećan unos ovog minerala savetuje osobama koje su izložene konstantnom stresu i poseduju geneteske predispozicije za pojedina mentalna oboljenja, tipa depresije, anksioznosti i slično.

Published
Categorized as Blog