Hrana za mozak, bolje pamćenje i koncentraciju

Mozak je organ koji troši najviše energije jer radi 24h dnevno. Kako starimo sve nam je teže da učimo, da pamtimo i da održimo koncentraciju.

Broj neurona se sa godinama sve više smanjuje, jer mozak je jedini organ koji se ne regeneriše.

Ipak, proces starenja i slabljenja moždanih funkcija može se usporiti na različite načine, a jedan od njih je uz pomoć hrane koju unosimo u svoj organizam.

Brojna istraživanja su pokazala da zaista postoji veza između hrane i mozga, odnosno da proces našeg razmišljanja zavisi upravo od hrane koju jedemo.

hrana za mozak koncentraciju i bolje pamcenje

U nastavku slede neke od namirnica koje su najzdravije za mozak:

  1. Orašasti plodovi i semenke. Orašasti plodovi poput badema, lešnika, oraha, brazilskog oraha i kikirikija, kao i seme lana ili suncokreta, ali i proizvodi koji su od njih napravljeni, kao što su kikiriki puter, puter od badema, tahini itd. su veoma korisni za održavanje mentalnog zdravlja. Oni predstavljaju bogat izvor vitamina E. Vitamin E ima ključnu ulogu kada su u pitanju moždane funkcije. Takođe, orašasti plodovi su bogati cinkom koji poboljšava intelektualne sposobnosti. Orašasti plodovi i semenke se jedu sirovi ili pečeni, ali ne bi trebalo da ih jedete ako su soljeni, naročito ukoliko imate problema sa povišenim krvnim pritiskom.
  2. Borovnice. Borovnice (kao i ribizle) su bogat izvor antioksidanasa i smanjuju rizik od pojave Alchajmerove bolesti ili demencije. Osim što su dobre za mentalno zdravlje, borovnice takođe poboljšavaju i motoričke sposobnosti. Možete svakoga dana pojesti po jednu šolju borovnica.
  3. Losos. Losos je bogat omega 3 esencijalnim masnim kiselinama, koje jačaju imunitet i imaju ključnu ulogu kada su u pitanju moždane funkcije. Ribe koje su takođe bogate ovim kiselinama su pastrmka i haringa. Preporučuje se da jedete oko 100 g ribe 2-3 puta nedeljno.
  4. Peršun, brokoli i spanać. Ovo povrće je bogat izvor vitamina K koji je dobar za pamćenje, jača kosti i reguliše koagulaciju krvi. Vitamin K se nalazi i u kelju, kupusu i celeru.
  5. Mahunarke. Mahunarke poput pasulja, graška ili soje su najbolji izvori biljnih proteina. Mahunarke sadrže velike količine vlakana, vitamina i minerala i regulišu nivo šećera u krvi.
  6. Integralne žitarice. Integralne žitarice sadrže velike količine vlakana, vitamin E i omega 3 masne kiseline i smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
  7. Paradajz. Crveni pigment koji se nalazi u paradajzu predstavlja snažan antioksidans i čuva moždane ćelije. Zato paradajz treba jesti svakodnevno tokom sezone.
  8. Citrusi i nar. Nar i citrusi poput pomorandži, grejpfruta i limuna su bogat izvor antioksidanasa i štite mozak od štetnog dejstva slobodnih radikala.
  9. Crna čokolada. Zahvaljujući antioksidansima i kofeinu, crna čokolada povećava koncentraciju i podiže raspoloženje. Međutim, treba je jesti umereno (25 g crne čokolade dnevno je sasvim dovoljno).
  10. Čaj. Prirodni biljni čajevi sadrže mnoštvo hranljivih materija koje regulišu protok krvi kroz mozak.

Sve ove namirnice će blagotvorno delovati na vaš mozak i poboljšaće vaše mentalno zdravlje.

Ipak, tokom zime možete koristiti i suplemente koji utiču na mozak (multivitamini, vitamin E, oligoelementi). Uvek se konsultujte sa lekarom pre uzimanja suplemenata.

Published
Categorized as Blog