Jabukovo sirće – lekovitost, upotreba i recept


Jabukovo sirće danas se smatra eliksirom koji ima široki spektar lekovitih dejstava po ljudski organizam. U te svrhe najbolje je koristiti prirodno jabukovo sirće, tj ono koje ne sadrži nikakve dodatke, aditive niti konzervanse.

100% prirodno jabukovo sirće dobija se fermentacijom iz soka jabuka. U tom procesu fermentacije učestvuju gljivice i bakterije koje razgrađuju prirodne šećere jabuka odnosno razlažu ih do te mere da na prvom mestu iz jabuka nastaje alkohol, a kasnije i sirće.

Kako se preporučuje za bilo kakve tegobe i smatra se „lekom za sve“, nazivaju ga još i majkom svih sirćeta. 

Lekovita svojstva jabukovog sirćeta

Kako biste prevenirali brojne zdravstvene tegobe ali i pomogli sebi u terapiji kakvih bolesti koje su umanjile vaš imunitet, moguće je svakodnevno koristiti jedan napitak čiji je glavni sastojak upravo jabukovo sirće. Za ovaj napitak mnoge dame su već sigurno čule, pa su ga možda i primenile i to u svrhe skidanja viška kilograma.

Jabukovo sirće - lekovitost, upotreba i recept

loading…

Zapravo, smatra se da je dovoljno da 2 kašike jabukovog sirćeta razmutite u čaši mlake vode (idealno bi bilo da je prethodno prokuvate i prohladite), i da u to dodate 2 kašičice meda i promešate. Za vitku figuru dame ovaj napitak uzimaju izutra pre jela, dakle natašte, ali svakako je za prevenciju i terapiju brojnih zdravstvenih tegoba moguće uzimati ga bilo kada u toku dana kada vama to odgovara.

Na taj način, dakle upotrebom ovog napitka prevenirate brojne bolesti, kakve su pre svega bolesti grla. Često se jabukovo sirće pominje kao osnovni napitak za ispiranje usne duplje i grlja grgutanjem, jer deluje antimikrobno protiv brojnih bakterija, gljivica i virusa koji mogu naseliti našu usnu duplju.

Nadalje, jabukovo sirće reguliše i poboljšava funkciju probavnog sistema, bilo da je u pitanju crevni ili bubrežni trakt, zatim dobro je za poboljšanje cirkulacije, reguliše krvni pritisak kao i smanjenje i kontrolu masti i šećera u krvi, a samim tim je idealno i za adekvatan rad srčane pumpe.

Bilo da ste sportista, bavite se intelektualnim radom ili vas pak muči glavobolja (pogledajte koji su najčešći uzroci glavobolja), gore pomenuti napitak dovešće do sigurnog poboljšanja vaše koncentracije i ublažavanja postojećih neprijatnih simptoma ili tegoba.

Ako ste pospani, slabi, muče vas bolovi u mišićima, vrlo je verovatno da vam nedostaje mineral kalijum kojim ovo sirće obiluje, te će njegovom redovnom upotrebom ovi simptomi ubrzo nestati.

Kako ovo sirće može poslužiti kao napitak, isto tako može biti i melem za brojne promene na koži, kosi i drugim delovima tela, bilo da su oni zdravi, kada će jabukovo sirće održavati njihovu vitalnost i kvalitet, bilo da su oboleli pa se može koristiti u terapiji u vidu obloga i melema za spoljašnju upotrebu.

Ukoliko imate proširene vene, patite od ekcema, opekotina, potrebno je nekoliko puta u toku dana ili noći naneti jabukovo sirće na promenom zahvaćene delove, ili ga kombinovati sa drugim lekovitim materijama, te tako spravljati obloge i meleme te privijati na ozleđena mesta.

Pored svega navedenog, ovo lekovito sredstvo se koristi i za uklanjanje bradavica i fibroma sa kože sa kojima se danas suočava veliki deo ljudske populacije. Postupak je jednostavan, natopite vatu jabukovim sirćetom i nekoliko noći zaredom flasterom zalepite na bradavicu i ona bi ubrzo trebalo da otpadne. Nastavite tretman nekoliko dana i nakon uklanjanja bradavice, kako bi se sprečilo njeno ponovno pojavljivanje.

Sirćetom se mogu prevenirati ali i ublažavati simptomi postojećeg artritisa, reume, ali i održavati mladalački izgled i obezbediti dobijanje više energije.

Za negu vaše kose naročito protiv peruti neophodno je da na teme nanesete određenu, vama neophodnu koičinu jabukovog sirćeta, ostavite da odstoji pola sata, a zatim isperete. Možete ga koristiti i kao regenerator tako što ćete ga razblažiti sa vodom i naneti na vašu kosu koja će ubrzo, već nakon nekoliko tretmana dobiti adekvatan sjaj i volumen.

Kada je u pitanju nega lica, moramo napomenuti da, ne samo što efikasno uklanja nečistoće i sebum, ovo sirće idealno je i u borbi protiv bora, pegavosti i akni.

Kako je snažan adstrigent deluje kao idealan čistač lica, zatim efikasno je u borbi protiv akni jer uklanja brojne bakterije koje se na licu mogu naći, ali i ima svojevrstan anti aging efekat jer zateže kožu i daje joj mladalački izgled ukoliko se drži samo 10 minuta dnevno na licu a potom ispere mlakom vodom. Poznata je i njegova uloga u izbeljivanju tamnog tena, a samim tim može efikasno i ukloniti i fleke od sunca.

Ukoliko biste da se oslobodite nepoželjnih mitisera, razblažite sirće i vodu u odnosu 1:8 i čistite predeo zahvaćen mitiserima ili pak celo lice, a sam tonik za zatezanje i čišćenje kože dobićete tako što u dve šolje mlake vode dodate kašiku sirćeta i time umivajte ili čistite lice, vodeći naravno računa o predelu oko očiju (u slučaju da se dogodi da sirće dođe do oka odmah lagano u više navrata isperite mlakom vodom, a ako se tegobe nastave obratite se vašem odabranom lekaru).

Hranljivi sastojci jabukovog sirćeta

Kako smo u gore ispisanim redovima ovo sirće nazvali napitkom vitalnosti i zdravlja, neophodno je da naše tvrdnje na adekvatan način i obrazložimo.

Jabukovo sirće poseduje preko 90 različitih hranljivih i značajnih po zdravlje supstanci. Od toga je čak 20 pripisano vitaminima i mineralima.

Osnovni sastojak je naravno jabučna kiselina, koja mu i daje kiseli ukus i koja deluje kao prirodni konzervans ali i kao antiseptik. Kalijum, kalcijum, gvožđe, jod, natrijum, flor i beta karoten, samo su neki od bitnih sastojaka ovog lekovitog i čudotvornog napitka.

Međutim, kako je danas na tržištu ponuda veoma velika i može se naći nebrojeno mnogo vrsta sirćeta svakojakog sastava, potrebno je pri odabiru istog biti veoma obazriv. Zapravo, ono što bi trebalo da znamo je, da je najbolje jabukovo sirće ono koje je spravljeno od starih sorti jabuka ekološki uzgajanih, ili još bolje divljih, šumskih, ne prezrelih plodova.

Dakle, kao što je na početku i pomenuto, dobićemo ga procesom fermentacije iz soka jabuka dobijenog hladnim ceđenjem, bez upotrebe bilo kakvih hemijskih dodataka, aditiva ili konzervanasa. U zavisnosti od temperature celokupan proces traje 3-4 nedelje.

Kako se pravi jabukovo sirće?

Ukoliko biste želeli da sami napravite jabukovo sirće, potrebne su vam naravno jabuke (najbolje bi bilo ukoliko ste u mogućnosti da nabavite divlje jabuke) i šećer. Najpre moramo da napomenemo da su količine šećera koje se koriste za spravljanje jabukovog sirćeta veoma male i kreću se od 50-100 grama na čak 10 kilograma jabuka, a ukoliko su jabuke doboljno slatke, u tom slučaju šećer nije potrebno ni dodavati.

Za početak svoje jabuke dobro operite, a potom sve dobro sameljite ili izblendirajte sa sve korom i semenkama. Potom dobijeni proizvod naspite u kakav veći sud i dodajte šećer. Prekrijte posudu sa više slojeva gaze i ostavite da stoji kako bi jabuke pustile dodatno svoj sok i započele proces fermentacije.

U toj posudi jabuke, tj proizvod njihovog usitnjavanja, ostaju tako prekrivene krpom ili višeslojnom gazom sve dok traje proces fermentacije, dakle 3-4 nedelje. U seoskim gazdinstvima još uvek postoje i održavaju se drvena burad u koja se stavljaju veće količine voća i tako ostavljaju da se fermentišu, čime se dobijaju velike količine veoma kvalitetnih proizvoda i napitaka.

Temperatura koju bismo morali održavati u našem skladištu gde nam je smešteno bure sa sirćetom mora biti između 18-25 ˚C. Veoma je važno i da sirće povremeno promešamo, a kada za to dođe vreme i da ga probamo kako bismo odredili njegovu kiselost.

Kada se proces fermentacije završio i proizvod postao dobar i spreman za upotrebu, cedimo dobijeno sirće kroz višeslojnu gazu i punimo flaše koje potom zatvaramo i ostavljamo na mestu gde smo odložili i drugu svoju zimnicu. Sirće bi po pravilu trebalo da ima neograničen rok upotrebe i da ne može da se „pokvari“.

Pored svih navedenih njegovih uloga u preveniranju i pomoći u terapiji kod brojnih bolesti, i ovo sirće se kao i bilo koje drugo, alkoholno ili vinsko, koristi u ishrani za pripremu brojnih salata, kao dodatak čorbama ili bilo kojim drugim jelima kao preliv ili sastojak kakvih nadeva.

Svakako da je svakodnevna upotreba ovog sirćeta dozvoljena, uz napomenu da osobe koje pate od gastritisa, čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu ili kakvih drugih stomačnih tegoba, moraju voditi računa o njegovoj upotrebi, tj ne bi smeli da preteruju sa konzumacijom i unose veće količine napitka.

Jabukovo sirće sa medom – recept

Za ovaj recept koji bi trebalo da nam osigura dobro zdravlje, vitalnost i energiju potrebno je da uzmete najbolje jednu teglu od 1 kg zapremine. U pola tegle sipajte med (bilo koji), a drugu polovinu napunite jabukovim sirćetom, do vrha tegle (najbolje domaće od divljih jabuka, ali u slučaju nedostatka može da posluži i kupovno kvalitetnije sirće). U to dodajte i sok od dva ceđena limuna i dobro promešajte. Dobili ste sirup koji ćete naknadno razblaživati i konzumirati sa vodom. Najbolje je u 1 litar destilovane vode staviti 8-10 kašika ovog sirupa radi duže konzumacije.

Napitak koji ste dobili idealan je za osveženje, dakle praktično je kao limunada, idealan je koktel tj mešavina vitamina i minerala koji nam potiču od meda i jabukovog sirćeta. Toplo se preporučuje i deci i trudnicama, naravno u ne preteranim količinama (dovoljna je jedan čaša dnevno i vi ste obezbeđeni dovoljnim količinama hranljivih materija za taj dan).

Poželjno je da se uz konzumaciju jabukovog sirćeta i drugih napitaka u čijoj se osnovi ono nalazi, poveća i unos alkalnih namirnica kakve su na primer trešnje, dinje, avokado, narandže, kruške, breskve, lubenice i dr…

Danas je u prodaji moguće naći više vrsta jabukovog sirćeta koje može imati i različite specijalne namene. Tako, na primer, postoji jabukovo sirće koje je specijalno namenjeno za upotrebu u borbi protiv holesterola, zatim jabukovo sirće namenjeno dijetalnom načinu prehrane, kao i ono koje je proizvedeno od organski uzgajanih sorti jabuka. Pored razlike u proizvođaču, neizostavna je naravno i razlika u ceni, dok je sastav obično isti.


!

Ads

Detektirali smo AdBlocker!

Detektirali smo zabranu prikaza reklama (AdBlock). Vrlo skromnim prihodom od reklama financiramo održavanje web stranice i pisanje novog sadržaja. Molim vas da podržite rad stranice tako da omogućite prikazivanje reklama.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close