Kako čuvati kokosovo ulje?

Ovaj članak je posebno namenjen onima koji nisu skroz upoznati sa fizičkim i hemijskim svojstvima kokosovog ulja. Ukoliko želite saznati i koji su najveći benefiti korišćenja ovog ulja to možete pogledati ovde.

Pravilno čuvanje kokosovog ulja je važan korak kako bi ono bilo upotrebljivo ili kako ne bi oksidisalo i užeglo. Stepen i lakoća oksidacije zavisi od različitih faktora, od kojih su hemijski sastav ulja i spoljašnji faktori ključni.

Ulja koja imaju visok procenat polinezasićenih masnih kiselina obično oksidišu kada su izložena toploti i kiseoniku. Zbog toga ova ulja treba pažljivo čuvati. Takođe je najbolje kupovati ih u malim količinama, tako da se ne koriste otvorena duže vreme.

Kokosovo ulje ima suprotne osobine. Sadrži veoma mali procenat polinezasićenih masnih kiselina i veoma je bogato zasićenim masnim kiselinama (92% kokosovog ulja čine zasićene masne kiseline), tako da može opstati u većini veoma nepovoljnih uslova.

Kako čuvati kokosovo ulje?

> Kokosovo ulje je trajno i može biti upotrebljivo 2 godine.

> Za razliku od drugih vrsta ulja, kokosovo ulje postaje tečno na temperaturi od 24 stepena. Ovo ne znači da je užeglo, već je samo promenilo agregatno stanje. Nikakve hemijske promene se u njemu nisu desile.

> Slično ovome, kada je kokosovo ulje izloženo hladnoći, postaje čvrsto, pri čemu takođe jedino menja fizičko stanje.

cuvanje kokosovog ulja

> Iako kokosovo ulje nije kvarljivo, ne izlažite ga direktnoj sunčevoj svetlosti. Na osnovu mog ličnog iskustva života u ekstremnim vremenskim prilikama, kokosovo ulje se nikako nije pokvarilo iako je bilo izloženo ekstremnoj vrelini (temperatura u mom mestu prelazi 50 stepeni). Ali bi vam možda bilo bolje da ga iz predostrožnosti sklonite od sunčeve svetlosti.

> Ukoliko ne planirate da ga koristite za kožu ili kosu (za šta vam je potrebno u tečnom stanju), možete ga čak čuvati u frižideru. Izvadite ga kašikom kada vam treba za kuvanje.

> Ako možete da birate, čuvajte ga u širokoj otvorenoj staklenoj tegli, a ne u
plastičnoj.

> Ne zagrevajte kokosovo ulje u mikrotalasnoj, to nepovoljno deluje na njega.

> Većina preporučuje da se ne zagreva kokosovo ulje u rerni ili na ringli. Stavljajte ga malo dalje od rerne, pri čemu ga toplota lagano i postepeno topi. Ne postoji poseban razlog za ovo, budući da je tačka dimljenja kokosovog ulja daleko iznad ove temperature.

Kokosovo ulje često možete imati i više od 2 godine i još uvek ga koristiti za kuvanje. Ima svež miris i ukus kao novo. Zato, ako ste nabavili dobru marku kokosovog ulja, trajaće dugo čak i u lošim uslovima. Međutim, uvek treba da budete oprezni kod njegovog čuvanja. 🙂

Kako vi čuvate kokosovo ulje? Podelite svoju metodu sa nama.

Published
Categorized as Blog