Kako se pravi nes kafa – topli i hladan nes recept

Kafa je napitak bez kog velika većina nas ne planira da započne nas. Zbog količine kofeina idealna je za brzo razbuđivanje, a zbog prisustva antiksidanasa kojih ima u većim količinama nego u voću i povrću, poseduje brojne blagodeti po naše zdravlje. Naravno, ukoliko se konzumira u umerenim dozama.

Poslednjih godina popularni su instant napici, poput nes kafe. Zbog brze pripreme i dopadljivog ukusa, postala je omiljeni napitak mlađoj populaciji, ali i zaposlenim ljudima koji nisu uvek u prilici da pripreme i popiju pravu domaću kafu. Nes kafa se može kupiti u kutiji ili u kesicama, a njena priprema je i više nego laka. Možete je piti toplu, hladnu, sa više ili manje mleka, kombinacije su brojne.

Kako bi priprema kafe bila još brža i lakša, proizvođači su se dosetili da naprave koncentrat kafe sa dodatkom mleka ili mleka i šećera, pa smo tako dobili poznate ,,3 u 1” i ,,2 u 1” kafe koje se razmute u vrućoj vodi i imate gotov napitak.

Kako se pravi nes kafa - topli i hladan nes recept

Kako se pravi topli i hladni nes? Postupak pripreme

Ovde ćemo vam opisati način pripreme nes kafe u hladnoj i toploj varijanti.

Topli nes – Najjednostavniji način pripreme koji mnogi praktikuju je razmućivanje kašičice kafe u vreloj vodi, sa dodatkom mleka i šećera po ukusu. To je priprema kafe bez pene. Međutim, ukoliko želite kafu kao iz kafića, potrebna vam je mutilica koju možete nabaviti u radnjama bele tehnike, a cene su im simbolične. Sipajte kašičicu nes kafe u šolju (za pripremu toplog nesa, preporučuju se šolje jer bolje zadržavaju toplotu i svežinu kafe) i dodajte vrele vode za četvrtinu šolje. Po ukusu, možete dodati i šećera, ali ga možete dodati i naknadno. Mutilicom napravite čvrstu penu koja će doći do polovine šolje. Nakon toga, ostatak šolje dopunite toplim mlekom tako da pena ne izađe iz šolje. Umesto mleka možete šolju dopuniti i vodom, i tako dobiti posnu varijantu nes kafe, samo vodite računa da voda ne bude previše vruća kako pena ne bi spala.

Hladan nes – postupak je jako sličan kao i kod pripreme toplog nesa, samo što ćemo umesto vruće vode i toplog mleka koristi hladnu vodu i hladno mleko. Priprema pene je potpuno ista, kao i dolivanje tečnosti. U hladan nes možete dodati par koskica leda, posuti ga čokoladnim mrvicama ili rendanom korom citrusa.

Za još lepši i intenzivniji ukus, pre mućenja pene u nes možete dodati par kapi ruma ili nekog voćnog ili čokoladnog likera, ili nes malo začiniti cimetom, karanfilićem ili muskatnim oraščićem. Pronađite svoj ukus i uživajte.

Published
Categorized as Blog