Kako se rešiti bubuljica (akni) i očistiti kožu lica

Postoji mnogo prirodnih načina borbe protiv akni koji su toliko efikasni da ćete se zapitati zašto uporno koristite fabričke proizvode koji i nisu tako dobri.

Možete se osloboditi akni korišćenjem domaćih tretmana i usvajanjem zdravih navika.

Mnogi tinejdžeri pate od ovog problema i padaju u očajanje jer ne znaju kako da ga reše.

Ako ste i vi među njima, probajte neki od sledećih prirodnih tretmana.

1. Med i limun

Najefikasniji i najpopularniji prirodni lekovi za ovaj problem su med i limun jer hidriraju kožu i isušuju akne.Umočite krišku limuna u med i nanesite na lice.

Kako se rešiti bubuljica

2. Para

Još jedan od najefikasnijih tretmana čak i za najproblematičnije lice. Kad god idete na spa tretman, toksini iz vaše kože se eliminišu. Dobra vest je da ovaj tretman možete primeniti i u svom domu. Možete dodati i neko eterično ulje ako želite.

U početku vam može biti teško da sprovodite ovaj postupak, ali vredi truda zbog fantastičnih krajnjih rezultata.

3. Led

Smrznuta voda je odlična za lečenje akni. Stavite led u plastičnu kesu i držite na problematičnom mestu nekoliko minuta. Led zatvara pore, sprečava prodiranje bakterija i smanjuje crvenilo i otoke.

4. Maska od gline

Prirodna maska od gline čisti kožu i uklanja toksine. Ova maska je slična pari. Vrlo je prijatna za kožu i blagotvorno deluje na nju na više načina, među kojima je i uklanjanje akni.

5. Paradajz

Akne spadaju u upalne bolesti kože. One se veoma uspešno leče paradajzom koji je bogat vitaminima C, K i A i antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala. Paradajz je kiseo po prirodi i zato isušuje akne. Stavite kriške paradajza na lice i recite zbogom aknama.

6. Maska od krastavca i jogurta

Da li ste znali da krastavac može sprečiti pojavu akni? Ovo povrće sadrži askorbinsku kiselinu koja vrlo uspešno smiruje iritacije na koži. Krastavac čini 95% vode, zbog čega hidrira kožu.

Maska od krastavca i jogurta ima antifugalna i antibakterijska svojstva, zahvaljujući kojima uklanja ožiljke od akni i staračke pege a takodje i podmladjuje lice. Ova maska je vrlo moćno oružje za borbu protiv akni.

7. Zdrava ishrana

Ponekad je glavni krivac za akne loša ishrana, kao što je i za mnoge druge bolesti. Zbog toga treba zdravo da se hranite. Izbegavajte brzu hranu i obogatite svoju ishranu voćem i povrćem.

Takođe redovno upražnjavajte fizičku aktivnost.

Bilo da ste tinejdžer ili odrasla osoba, može biti teško boriti se protiv akni. Srećom, postoji nekoliko efikasnih tretmana koji vam mogu brzo pomoći. Da li poznajete neke druge načine borbe protiv akni? Podelite svoje trikove s nama.

Published
Categorized as Nega