Kako zaustaviti štucanje? Pogledajte 15 prirodnih rešenja!

Štucanje predstavlja ponovljene kontrakcije, odnosno grčeve dijafragme, a prouzrokovani su nadražajem dijafragmalnog nerva ili moždanih centara koji kontrolišu disajne puteve. Ovo nevoljno grčenje dijafragme, mišica koji razdvaja grudnu i trbušnu duplju, dovodi do širenja pluća uz trzaj, a deo dušnika u kome se nalaze glasne žice se naglo zatvara, usled čega nastaje poznati zvuk štucanja.

Napadi štucanja dolaze iznenada, najčešće bez očiglednog uzroka, a traju uglavnom nekoliko minuta i od 4 do 60 puta u minuti. Retko kad štucanje može da potraje i nekoliko sati. U ovim slučajevima, štucanje prolazi samo od sebe i ne može da ugrozi vaše zdravlje. Često ne vidimo razlog štucanja, a ponekad dolazi zbog halapljivog gutanja hrane, pa samim tim i vazduha, zbog konzumiranja alkoholnih i gaziranih pića, začinjene, previše tople ili hladne hrane, zbog udisanja duvanskog dima. Ponekad do štucanja dolazi i usled nagle promene temparature vazduha zbog promene prostorija, usled šoka, stresa ili uzbuđenja.

Kako zaustaviti štucanje

Ukoliko štucanje traje duže od 48 sati, obavezno se obratite lekaru jer može biti znak nekog oboljenja, kao što je: gastritis, bolesti bubrega, jednjaka, upala pluća. Takođe, dugotrajno štucanje može biti uzrok hirirškoh zahvata na grudima ili želudcu, a veoma retko ukazuje na tumor mozga.

Štucanje ne zaobilazi ni bebe. Kod njih ova pojava brzo prolazi, a u slučaju da se češće desava treba smanjiti obroke i podići dete posle hranjenja.

Kako zaustaviti štucanje? 

Najpoznatija metoda zaustavljenja štucanja je da vas neko uplaši ili da popijete vodu sa šećerom.

Odvlačenje misli. Važno je da skreneta misli sa štucanja i tako npr. možete da pokušate da se setite koje ste ispite imali na fakultetu, da nabrojite sve drugove iz osnovne škole ili slično.

Zadržavanje daha. Još jedna stara metoda za zaustavljanje je i zadržavanje daha. Kako visok nivo ugljen dioksida ublažava štucanje, a nizak nivo podstiče, zadržavanje daha na 15tak sekundi više puta povećaćete ugljen dioksid u krvi i doćiće do prestanka štucanja. Disanje u papirnu kesu, takođe, može pomoći.

Med i šećer. Možete da zaustavite štucanje i gutanjem kašike meda ili šećera. Na ovaj način, jezik će se opteretiti, a tako umiriti dijafragmalni nerv.

Ljubljenje. Ukoliko ste u društvu partnera, probajte sa poljubcima.

Voda. Štucanja se možete rešiti i ako popijete čašu vode, ali je bitno da to radite kašičicom. Kašičica će vam odvući misli, a brzo gutanje će zaustaviti štucanje.

Kocka leda. Stavite kocku leda u ustima što duže da se topi. Osećaj hladnoće utiče na dijafragmu da se opusti.

Limun. Iscedite limun za dve kašičice i stavite u usta. Kiselina će vas naterati da brzo progutate i ona će smiriti nadraženi nerv. Možete da probate i da na krišku limuna sipate malo soli i da polako sisate sok.

Kamilica. Jednu kašiku suve kamilice stavite u malu šolju sa ključalom vodom i ostavite da odstoji 5 minuta. Zatim popijte i štucanje bi trebalo prestati.

Kikiriki maslac. Jednu kašiku kikiriki maslaca držite u ustima deset sekundi pa progutajte. Ako je potrebno, popijte i čašu vode.

Đumbir. Žvaćite komadić đumbira neko vreme i rešićete se štucavice.

Jogur. Pomešajte dve kašičice soli sa pola šolje jogurta i piti polako.

Ljuto. Pojedite nešto veoma ljuto, kao što je čili sos.

Mirođija. Još jedan prirodni lek za zaustavljanje štucanja je i mirođija. Sažvaćite kašiku semena ove biljke ili popijte čaj od ploda mirođije. Četiri kašičice suve ili sveže mirođije stavite u vrelu vodu (za jednu šolju), ostavite da odstoji 5 minuta pa procedite i pijte nezaslađeno.

Jezikom. Isplazite jezik i povucite ga što više vani. Još bolji način je da čistim prstima držite jezik i povlačite.

Slamčica. Stavite prste u uši i držite 30 sekundi. Za to vreme uzmite desetak brzih gutljaja vode na slamčicu. Time šaljete signale dijafragmalnom nervu da se umiri.

Postoje još par načina u borbi sa štucavicom, kao što je pritisak dlana jedne ruke palcem druge ruke. Možete da probate i da legnete na leđa, opustite se i dišite duboko i izdahnite što više možete. Umesto udaha i izdaha možete i zadržavati dah na 10 sekundi. Namerno podrigivanje ili izazivanje povraćanja su još jedni postupci za zaustavljanje ove neprijatne pojave. 

U slučaju dugotrajnog štucanja ili štucanja koji se pojavljuje suviše često, neophodno je da se obratite lekaru. Ponekad je neophodno da se izvrši i hirurški zahvat. Lekar može i kroz nos da provuče tanku cev do stomaka i tako da oslobodi zarobljen vazduh i da stimuliše nerve u zadnjem delu grla. Lekar može prepisati i lekove za smirenje, opuštanje mišića ili anestetike koji deluju lokalno na zadnji deo grla. Ispiranje zeluca, proširenje jednjaka ili elektrostimulacija su metode koje određuje lekar u slučaju težih pojava štucavice.

Published
Categorized as Blog