Kalorije i nutritivna vrednost kokosovog ulja

U današnje vreme sve veći broj ljudi se upoznaju sa dobrobitima kokosovog ulja pa samim tim i povećano interesovanje za sve detalje i informacije vezano za njega. Za dobijanje kokosovog ulja je zaslužna kopra koja je zapravo osušeno meso kokosovog oraha. Prednosti i dobre strane ovog ulja su mnogobrojne, počev od kose, kože, preko zdravlja zuba pa sve do borbe protiv raznih bolesti kao što su Parkinsonova, Alhajmerova i mnoge druge.

Koliko kalorija ima kokosovo ulje?

U 100 grama kokosovog ulja ima 862 kalorije. Njegov sastav zapravo čini 100 grama masti. Od toga 86 grama čine zasićene masti, oko 2 grama polinezasićene, dok oko 6 grama čine mononezasićene masti.

Kalorije u kokosovom ulju

Dnevne doze masti i kalorija

Ukoliko se vaš dnevni unos zasniva na oko 2.000 kalorija dnevno, onda vam ukupan dnevni unos kokosovog ulja odnosno masti od 100 grama predstavlja čak 153% preporučenog dnevnog unosa. To znači da bi po tome maximum koji dnevno smete uneti bio oko 65 grama.

Pored toga trebamo obratiti pažnju i na procenat čistih zasićenih masti koji na 100 grama ulja iznosi čak 430% preporučenog dnevno unosa. U tom slučaju bi se trebalo uneti samo do 25 grama ulja dnevno.

Ove brojke mogu dosta varirati kako od osobe do osobe, tako i zavisno šta želite postići i na koliko kalorija dnevno vam se bazira ishrana.