Kanola ulje – sve prednosti

Kanola ulje je u svetu jako poznato, dok kod nas nema previše interesovanja i potražnje za ovih uljem. Ipak, to ne znači da se ne trebamo adekvatno informisati o njemu i ljude sa naših prostora takodje upoznati sa ovim u svetu vrlo poznatim uljem.

Ovo ulje je svetlo žute boje i ima netralan ukus, a dobija se hladnim cedjenjem.

Sastav kanola ulja

Ovo ulje u 100 grama sadrži oko 885 kalorija. Njegov visok odnos mononezasićenih masnih kiselina naspram zasićenih je najzaslužniji za njegovu široku primenu.

Zbog svoje visoke tačke isparavanja, odlično je za kuvanje.

kanola ulje

Zdravstvene prednosti

Kanola ulje ima jako specifične zdravstvene prednosti u odnosu na druga zdrava ulja, a odlično deluje u kombinaciji sa maslinovim.

Nizak sadržaj zasićenih masti:

Slično maslinovom ulju, i kanola ulje ima mali procenat zasićenih masti. Sadrži u sebi omega 3 i omega 6 masne kiseline koje ga čine jednim od najzdravijih ulja za kuvanje, čak zdravijim i korisnijim od maslinovog.

Bogato biljnim sterolima:

Ovo ulje ima jako visok nivo biljnih sterola, a najviše beta-sitosterol i kampesterol. Biljni steroil u ovakvom obliku mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Ima puno kalorija:

Visok nivo kalorija je zahvaljujući dobrim mastima. Najveću ulogu u tome ima mononezasićena masna kiselina – oleinska koja čini oko 60% ukupnih masti u ovom ulju a može pomoći u smanjenju lošeg i povećanju dobrog holesterola.

Vitamin E:

Kanola ulje u sebi ima dosta i vitamina E koji važi za jednog od najboljih antioksidanata i čuvara vašeg imuniteta i boljeg zdravlja.

Upozorenja

Generalno gledano, studije su pokazale da je ovo ulje bezbedno za konzumiranje i korišćenje u spremanju hrane. Ipak, pre upotrebe trebalo bi da pogledate na etiketi i proverite da li je sigurno za upotrebu.