Kaprilna kiselina – čest sastojak u uljima

Kaprilna kiselina je triglicerid srednjeg lanca koji se nalazi u palminom i kokosovom ulju, u ljudskom i kravljem mleku.

Takođe, poznato je da kada se prodaje u obliku dodataka ishrani kaprilna kiselina može da ponudi niz zdravstvenih koristi.

Upotrebe kaprilne kiseline

Zagovornici tvrde da kaprilna kiselina može da pomogne u lečenju zdravstvenih problema vezanih za prekomerni rast gljivica, kao što su vaginalne kvasac infekcije, kandida i drozd infekcije u ustima.

Takođe, poznato je da kaprilna kiselina leči i gljivične infekcije kao što su lišajevi na koži.

Pored toga, kaprilna kiselina navodno upravlja visokim krvnim pritiskom, leči Kronovu bolest, smanjuje nivo holesterola i bori se protiv bakterijskih infekcija.

Kaprila kiselina

Prednosti kaprilne kiseline

Do danas, istraživanja o zdravstvenim efektima kaprilne kiseline su veoma ograničena. Međutim, postoje neki dokazi da kaprilna kiselina može da ponudi određene zdravstvene koristi. U nastavku sledi kratak osvrt na nekoliko ključnih analiza iz dostupnih studija:

1) Holesterol

Preliminarna istraživanja pokazuju da kaprilna kiselina može pomoći da vaš holestrol bude pod kontrolom. U studiji objavljenoj u časopisu Lipids 2008. godine testovi na pacovima su potvrdili da je lečenje kaprilnom kiselinom dovelo do smanjenja nivoa holestreola. Međutim, kaprilna kiselina se ne koristi za snižavanje krvnog pritiska.

2) Kronova bolest

Kaprilna kiselina dosta obećava u pogledu lečenja Kronove bolesti. U studiji objavljenoj 2002. godine u Britanskom časopisu za farmakologiju testovi na ljudskim ćelijama su otkrili da kaprilna kiselina može da pomogne u lečenju Kronove bolesti tako što sprečava oslobađanje interleukina 8 (protein koji igra ključnu ulogu u izazivanju crevnih upala).

3) Bakterijske infekcije

Iako su neka istraživanja zasnovana na životinjama pokazala da kaprilna kiselina može da ponudi antibakterijske koristi i da pomaže u sprečavanju i lečenju bakterijskih infekcija, trenutno nije dovoljno istražena efikasnost kaprilne kiseline u borbi protiv bakterijskih infekcija kod ljudi.

4) Bezbednost

Zbog nedostatka istraživanja, malo se zna o bezbednosti dugotrajne upotrebe suplemenata koji sadrže kaprilnu kiselinu. Postoji zabrinutost da kaprilna kiselina može da izazove određene neželjene efekte, kao što su mučnina, zatvor, gorušica, dijareja i loša probava, uzrokovani povećanim unosom masne kiseline.

Važno je napomenuti da samostalno lečenje hroničnih stanja (kao što su visok krvni pritisak ili Kronova bolest) kaprilnom kiselinom i izbegavanje ili odlaganje standardnog lečenja može imati ozbiljne posledice. Ako razmišljate o tome da koristite kaprilnu kiselinu za lečenje hroničnih stanja, obavezno se obratite svom lekaru.

Alternative za kaprilnu kiselinu

Iako trenutno postoji malo naučnih dokaza koji podržavaju korišćenje suplemenata kaprilne kiseline, povećani unos kaprilne kiseline konzumiranjem kokosovog ulja može da ponudi određene zdravstvene koristi.

Na primer, preliminarna istraživanja pokazuju da kokosovo ulje može da pomogne u smanjenju abdominalne masti, da podstakne gubitak kilograma i da poboljša nivo holesterola.

Ako tražite alternativni tip lečenja za vase gljivične infekcije, prirodni lekovi kao što su probiotik suplementi mogu biti veoma korisni.

Gde se može naći kaprilna kiselina?

Suplementi koji sadrže kaprilnu kiselinu mogu se kupiti u mnogi prodavnicama zdrave hrane, apotekama, dragstorima i prodavnicama specijalizovanim za dijetetske suplemente, a mogu se naručiti i preko interneta.

Published
Categorized as Blog