Kokosov šećer – upotreba i prednosti

Bogata i mirisna aroma kokosa asocira nas na brojne korisne i prirodne proizvode koje koristimo u svakodnevnom životu. Kolači i keksići sa kokosovim brašnom, nežne i fine kreme za sunčanje i negu, kao i razni drugi kozmetički preparati ili dodaci ishrani, samo su neki vidovi primene dragocenih delova ove bogate drvenaste biljke. Sama kokosova palma, na latinskom Cocos nucifera, u nekim delovima azijskog kontinenta se smatra drvetom života, budući da se svi njeni delovi koriste u svakodnevnom životu populacije ovih prostora.

Osim kokosovog ploda koji se koristi na razne načine, važan proizvod koji se dobija od ove vrste palme je i kokosov šećer, koji se pravi od njenih cvetova.

Ovaj ponovo oživljeni prirodni zaslađivač se zapravo koristio vekovima unazad u predelima jugoistočne Azije, pre nego što je počela masovna proizvodnja rafinisanog šećera od šećerne trske. Danas je on ponovo prisutan na tržišru i iznova stiče zasluženu popularnost. Kokosov šećer je odlična alternativa steviji i smeđem šećeru, a o prednostima nad uobičajenim, belim šećerom ne treba ni govoriti. Zbog svojih izuzetnih svojstava i sastava, idealan je kao zamena za svaku drugu vrstu zaslađivača u redukcionim dijetama.

Kokosov šećer - upotreba i prednosti

Kako se dobija kokosov šećer?

Kokosov šećer nastaje procesom prikupljanja cvetova kokosove palme i njihovom termičkom obradom bez bilo kakvih aditiva i bez rafinisanja. Obrađuje se sve dok se ne dobije fina karamelizovana forma. Nakon tog postupka se suši i usitnjava u granule. Ovakav vid proizvodnje je tradicionalan za stanovnike ostrva Java, koji su najpoznatiji po proizvodnji kvalitetnog kokosovog šećera. Sam proces je u potpunosti prirodan, bez ikakve hemijske intervencije i dodataka.

Na taj način se dobija proizvod koji sadrži složeni tip šećera, za razliku od običnog, rafinisanog šećera čija je osnova prosta. Ovo je veoma važno, zato što se i način probavljanja i korišćenja ovih materija u našem organizmu u velikoj meri razlikuje, a složeni šećeri su upravo oni koji su za ljudski organizam od veće koristi.

Šta sadrži kokosov šećer?

Šećer od cvetova kokosove palme je prirodni zaslađivač koji je bogat vitaminima i mineralima. Od vitamina u velikim količinama sadrži B1, B2, B3 i B6.  Takođe ima i visok nivo vitamina C, a uz to je i pH neutralan. Predstavlja izuzetno obilan izvor gvožđa, cinka i magnezijuma, koje sadrži u značajno većim koncentracijama od smeđeg šećera. U zavidnoj meri sadrži i kalijum i nijacin, kao i druge minerale. Kokosov šećer je bogat i proteinima, a ima nizak glikemijski indeks, koji je veoma zahvalan za našu ishranu i organizam. Zbog svih hranljivih sastojaka ima i veću nutritivnu vrednost od drugih zaslađivača.

Zbog ovakvog načina prerade, kokosov šećer zadržava sve hranljive sastojke cveta. Zbog složene strukture on obezbeđuje sporo oslobađanje šećera u krvotok, što doprinosi trajnoj energiji organizma, bez naglih uspona i padova, kakav je slučaj sa drugim komercijalnim šećerima i zaslađivačima.

Kako izgleda pravi kokosov šećer?

Prirodni kokosov šećer ima sitniju strukturu od smeđeg ili belog šećera i više podseća na krupniji prah, nego na kristale. On je jake smeđe boje i ima prijatan miris koji asocira na karamelizovan šećer. Da ne bi došlo do zabune, kokosov šećer nema ni boju ni aromu kokosa. Kokosov šećer ima sladak karamel ukus, a za razliku od stevije, ne preuzima niti menja ukus napitka u kome ga koristimo, kao što je recimo kafa.

Upotreba kokosovog šećera

Kokosov šećer može da se koristi na isti način kao i bilo koja druga vrsta zaslađivača ili šećera. Odličan je za zaslađivanje hladnih i toplih napitaka, može da se dodaje u razne vrste obroka, poput voćnih salata, muslija i umaka. Odlična je alternativa običnom šećeru u pripremi kolača, keksa i svih vrsta dezerta.

Može da se upotrebljava svakodnevno, a posebno je dobar kao zamena za druge vrste kod osoba koje pate od dijabetesa ili gojaznosti. Pomaže uravnoteženju apetita, što je od ključnog značaja u borbi sa viškom kilograma, a njegov niski glikemijski indeks i sposobnost za održavanjem normalnog nivoa glukoze u krvi pogoduju dijabetičarima. Idealan je za sportiste i sve aktivne ljude, jer na prirodan način nadoknađuje energiju i obezbeđuje njeno trajanje, bez naglih uspona i padova, što je od ključnog značaja za zdrave životne navike u ishrani.

Cena i gde ga kupiti?

Uskoro ćete moći da ga kupite kod nas jer otvaramo prodavnicu zdrave hrane. Besplatno se možete prijaviti na našu e-mail listu i bićete obavešteni kada krene prodaja da dobijete popust.

Published
Categorized as Blog