Kokosova voda – magični zdravi napitak

Malo ljudi zna jedan zaista spektakularan podatak a to je da su tokom Drugog svetskog rata Amerikanci svoje ranjene vojnike oporavljali tako što su im umesto transfuzije davali vodu iz kokosovog ploda. U prilog tome ide činjenica da sastav ove vode ima sličan sastav kao krvna plazma. Godinama nakon toga kokosova voda je rasprostranjena po celom svetu. Po raznim indijskim gradovima na ulicama možete videti veliki broj prodavnica koji standardno u svojoj ponudi nude kokos odnosno mogućnost da probate ovu magičnu vodu.

Šta je zapravo kokosova voda?

Prirodno osvežavajući napitak koji ima pomalo sladunjav ukus oraha. U njoj se nalaze lako svarljivi ugljeni hidrati u obliku elektrolita i šećera pa je zato odličan izbor svih sportista pogotovo onih koji imaju kraće explozivnije treninge.

Kokosovu vodu ne treba mešati sa kokosovim mlekom ili uljem koje sadrži jako puno masti, pošto je ona providna osvežavajuća tečnost koja se dobija iz zelenih mladih kokosa koji su u trenutku branja stari obično izmedju 5 i 7 meseci.

Sveza kokosova voda

Zašto je kokosova voda toliko zdrava i koje su njene prednosti?

1) Malo kalorija i bez holesterola. Oko 200 ml vode sadrži samo oko 50 kalorija i nema holesterola u njoj pa se ova voda može konzumirati u većim količinama.

2) Visok sadržaj kalijuma. Verovatno niste znali da u kokosovoj vodi ima kalijuma koliko i u čak 4 banane, pokazala su nova istraživanja. U 100 ml vode ima čak 250 mg kalijuma. U kombinaciji sa natrijumom može biti sjajan izvor elektrolita za ljudski organizam u borbi protiv dijareje.

3) Visok sadržaj i ostalih minerala. Pored kalijuma tu su prisutni i mnogi drugi minerali kao što su cink, gvoždje, mangan i kalcijum.

4) Hidrira i osvežava organizam. Sastojci koji se nalaze u ovoj vodi zaslužni za to da ovo bude jedan sjajan napitak za rekreativne sportiste i ljude kojima je potrebno osveženje i hidratacija organizma. Lako nadoknadjuje izgubljene minerale i vraća telu preko potrebnu energiju.

5) Odlična je za varenje. Pošto u sebi sadrži odredjenu količinu vlakana, ova voda je idealna ako želite poboljšati svoju probavu i vratiti je u normalu.

6) Bogata je kvalitetnim sastojcima. U sebi sadrži kvalitetne aminokiseline, zatim enzime kao i antioksidante koji su odlični u borbi protiv toxina u organizmu i detoxikaciji tela.

7) Usporava starenje i podmladjuje. Studije koje su sprovedene su pokazale da citokinini u kokosovoj vodi znatnu utiču na usporavanje starenja pa se zato ona može koristiti i kao jedno od vrlo efikasnih anti-age sredstava.

8) Dobar izvor vitamina B komplexa. Sadrži vitamine iz B komplexa kao što su tiamin, riboflavin, niacin, piridoksin. Ovo je jako bitan podatak zato što ljudski organizam ima potrebu da ovaj kompleks vitamina unosi iz spoljnjeg izvora i tako zadovolji svoje dnevne potrebe neophodnog unosa.

Dobar izvor B vitamina

9) Sadrži čak i vitamin C. Doduše ne u velikim količinama, ali ipak sveža kokosova voda može sadržati oko 2,5 mg vitamina C u sebi.

10) Utiče na gubitak kilograma. Po ovom pitanju dobrobiti su višestruke. Kokosova voda ima vrlo mali broj kalorija pa se zato može konzumirati u većim količinama bez da se ugojite. Uporedo sa tim njen specifičan ukus vam stvara osećaj sitosti pa nećete imati prekomernu potrebu za dodatnom hranom u odredjenom vremenskom intervalu nakon njenog konzumiranja.

11) Prirodno leči mamurluk. Svakome se desi da ponekad izgubi kontrolu nad količinom popijenog alkohola. Zato vas naravno nećemo kriviti. Ono što ćemo vam posavetovati je da u takvim situacijama sebi obezbedite jednu dozu ove magične vode koja će vam nadoknaditi izgubljene elektrolite i vratiti vas u život.

12) Čisti vašu kožu. Ukoliko imate problema sa crvenilom ili vam je koža osetljiva, ovaj napitak može pozitivno delovati čak i na to. Hidrirajući vašu kožu ona odstranjuje neželjeno ulje i na taj način je efikasno čisti. Dokaz za ovo je i to da i veliki broj preparata za negu sadrži u sebi ovu čarobnu vodu.

13) Snižava visok krvni pritisak. Nedovoljna količina elektrolita u ljudskog organizmu često može biti jedan od glavnih uzroka za visok krvni pritisak. Upravo iz tog razloga tu na snagu stupa naša voda koja dovodi u ravnotežno stanje elektrolite u vašem telu a samim tim i vaš pritisak vraća na normalan nivo.

Koja je razlika izmedju kokosove vode i kokosovog mleka?

Kokosovo mleko u svom sastavu sadrži oko 50% masti i proteina, a preostalih 50% čini voda. Jako je dobar izvor zdravih masti, proteina i generalno energije. Jako često se koristi u raznih kuhinjama sveta, pogotovo u Azijskoj.

Sa druge strane kokosova voda ima u sebi čak 95% tečnosti odnosno vode i mnogo se više koristi kao hidrirajući napitak koji organizam puni neophodnih elektrolitima.

Zašto je ova voda jako popularna kod sportista i rekreativaca?

Za veliki broj kako sportista tako i onih koje se rekreativno bave nekim sportom ili fizičkom aktivnošću, sportski napitci su često bacanje novca. Pored toga što su obično jako skupi, retko kada i daju željene efekta pa njihovi korisnici i ne postižu baš rezultate kakve su želeli.
Ti napitci obično sadrže neke hemikalije koji i nisu baš najzdravije za vaš organizam, nasuprot kokosove vode koja je i više nego odlično prirodna i zdrava alternativa za njih.

Ukoliko vaš trening ne traje duže od 30 minuta, najbolje sredstvo za hidrataciju će svakako biti obična voda. Pored nje najbezbednija i najsigurnija opcija vam je svakako kokosova voda. Ukoliko ste izgubili elektrolita ona će vam ih nadoknaditi.Ukoliko pak niste, svakako vam neće naškoditi i u svoj organizam nećete uneti nikakve preradjene supstance koje mogu imati loš efekat na vaše zdravlje.

Studija iz 2007.godine je pokazala da napitak sa natrijumom i kokosovom vodom hidrira organizam bolje od većine komercijalnih pića a pritom najmanje opterećuje želudac.

Koliko smete piti dnevno?

Kokosovu vodu možete piti kako odvojenu tako i u kombinaciji sa još nekim pićima. Postoji jako veliki broj zdravih i ukusnih recepata sa ovom vodom. Što se preporučene i maximalne dozvoljene doze tiče tu nema nekih striktnih pravila. Jedna šolja sadrži samo oko 50 kalorija pa je možete konzumirati u većim količinama. Ipak, nemojte preterivati, i potrudite se da ako je pijete malo više, da to konzumiranje prati aktivan način života.

Da li ste znali?

Kokosova voda nije aktuelna samo generalno u narodu, već je napravila pravi boom i na svetskoj sceni kada su u pitanju poznate ličnosti. Samo jedna u nizu pristalica ove vode je čuvena pevačica Rijana. Ona svakog meseca izdvaja pozamašne sume novca ne bi li dobila svoju dozu ove magične vode koju specijalnu za nju dostavljaju iz Brazila po njenom zahtevu.

Nadamo se da ste posle ovog vodiča dobili sve potrebne informacije koje ste želeli o kokosovoj vodi, a ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno ih postavite i komentarima. Pored toga, pozivamo vas i da ukoliko ste je koristili podelite sa nama svoja iskustva i mišljenja.

Published
Categorized as Voda