Kokosovo ulje za kožu

Asocijacija većine na kokosovo ulje, od onih koji su sa njim dolazili u dodir je da izvanredno miriše.

Kokosovo ulje ima neverovatnu i retku osobinu da je veoma efikasno kada se upotrebljava oralno, kao i dermalno. U tropskim krajevima se godinama koristi za negu kože. Postoji nekoliko primera gde se kokosovo ulje smatra tajnom lepote. Jedan od njih je kod žena iz Polinezije.

Dobrobiti kokosovog ulja za kožu

Prirodno kokosovo ulje ne sadrži toksine i koža ga brzo upija, što doprinosi brojnim pozitivnim efektima, kao što su borba protiv starenja, meka i glatka koža, borba protiv infekcija, zarastanje rana itd. Postoji nekoliko pozitivnih efekata koje kokosovo ulje ima na kožu, od kojih su najvažniji sledeći:

Kokosovo ulje leči ispucalu i suvu kožu. Većinu ljudi ima problem sa tim da im koža vrlo brzo gubi vlažnost. Takva koža zahteva stalno korišćenje preparata koji je hrane i daju joj vlagu, u suprotnom, ona puca i suši se. Kokosovo ulje je savršen lek za ispucalu suvu kožu jer ga koža dobro upija. Stručnjaci misle da je bolje od bilo koje popularne i skupe hidratantne kreme na tržištu. Ako imate suvu kožu, nanosite kokosovo ulje u malim količinama i redovno dok se stanje vaše kože ne popravi. Neke osobe nanesu kokosovo ulje jednom ili dvaput i očekuju da im se stanje kože popravi, ali to se neće desiti. Treba da ga koristite redovno kao što to činite sa standardnim kremama.

kokosovo ulje za kozu

Ispucala koža je ozbiljnije stanje od suve kože, stoga je potrebno više vremena za lečenje. U tom slučaju treba da nanosite kokosovo ulje u većim količinama, tako da potpuno prianja uz kožu. Pošto ovo nije moguće raditi tokom dana, primenjujte pred spavanje. Potopite pamučnu tkaninu u kokosovo ulje (ne treba da kaplje, ali treba da bude dobro natopljena), nanesite na obolelo mesto i umotajte u najlon, koji će sprečiti stvaranje mrlja od ulja po krevetu. Posle nekoliko dana korišćenja primetićete veliko poboljšanje. Koristite dok se stanje sasvim ne popravi.

Bori se protiv infekcija i ubija bacile na koži. Da li ste znali da naša koža predstavlja pogodno tlo za brojne bakterije, gljivice i viruse? Da, tako je. Nisu svi ovi mikroorganzmi štetni, već su neki od njih neophodni za naše zdravlje. Koža se može smatrati preprekom za uljeze koji čekaju da uđu u naše telo i izazovu štetu. Posekotine i ogrebotine koje zadobijemo im otvaraju vrata. Stoga je važno oprati ranu i naneti antiseptično sredstvo kako bi se izbegle infekcije. Srećom, majka priroda nas je snabdela odličnim mehanizmom koji rasteruje mikrobe-pH vrednost kože. Naša koža je po prirodi kisela i kao takva predstavlja nepovoljnu sredinu za preživljavanje mikroorganizama.

Uloga sebuma – Sebum se uglavnom pominje u kontekstu izazivanja akni, što je pogrešno. Sebum je ulje koje naše telo proizvodi (koje se uglavnom sastoji od triglicerida) i služi kao hrana lipofilnim bakterijama (dobre bakterije). Ono ih pretvara u slobodne masne kiseline koje imaju moćna antimikrobna svojstva. Sebum takođe čini vašu kožu mekom i glatkom jer se ponaša kao ulje.

Kokosovo ulje koje je sačinjeno od srednjolančanih masnih kiselina (laurinska kiselina, dekanska kiselina, kaprilna kiselina) takođe razlaže dobre bakterije i na taj način pomažu telu u borbi protiv loših mikroba prisutnih na koži. Monogliceridi ovih masnih kiselina imaju moćnu antimikrobnu akciju. Tako da, ukoliko redovno nanosite kokosovo ulje na kožu, rasterujete bacile od nje.

Obnavlja zaštitni sloj kože

Obnavlja zaštitni sloj kože. Današnjim stilom života oštećujemo zaštitni sloj kože na mnogo načina, među kojima je i korišćenje sapuna. Sapun ne samo što ispire štetne mikrobe, već i uklanja ovaj zaštitni sloj i dobre mikrobe i tako kožu čini podložnu infekcijama. Masne kiseline koje sadrži kokosovo ulje doprinose mnogo bržoj obnovi zaštitnog sloja kože, što onemogućava napade mikroba.

Primer borbe kokosovog ulja protiv bacila su njegove blagodeti kod gljivične infekcije prepona praćene svrabom. Ovo oboljenje izazivaju gljivice na vlažnoj koži. Redovno nanošenje kokosovog ulja leči ovu infekciju za samo nekoliko dana.

Borba protiv starenja. Ovo je veoma bitno. Ali pre nego što objasnim blagodeti kokosovog ulja ovde, treba razumeti šta izaziva bore i mlitavu kožu u mladosti. Jedan od ključnih rayloga su slobodni radikali. Slobodni radikali su odgovorni za razne bolesti i poremećaje u našem telu. Oni napadaju vezivna tkiva u našoj koži, koja doprinose elastičnosti i glatkoći kože, što za rezultat ima opuštanje kože, bore, itd. Šta možete uraditi povodom toga? Hrana koja je bogata antioksidansima (koja sadrži vitamine A, E i C) će vam pomoći u održavanju kože mladom. Kokosovo ulje je takođe dobar antioksidans koji pomaže u čuvanju mladolikosti kože.

Ovo nije sve, postoji još nekoliko drugih načina na koje kokosovo ulje pomaže vašoj koži. To su:

Uklanjanje mrtvih ćelija kože. Naša koža redovno proizvodi mrtve ćelije, čije mesto zauzimaju nove ćelije. U starosti ova sposobnost regeneracije ćelija opada, pri čemu
dolazi do opuštanja kože. Kokosovo ulje pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija, održavajući kožu mladom.

Kokosovo ulje takođe povećava snagu vezivnog tkiva. Ovo pomaže u uklanjanju bora. Kokosovo ulje deluje na ćelijskom nivou, za razliku od mnogih drugih krema koje koristimo, a koje deluju samo površinski i čiji efekti nisu dugotrajni.

Sjajno ulje za masažu. Kokosovo ulje je sjajno za masažu i može se koristiti za masažu celog tela. Pomaže koži da ostane meka i glatka. Ne ostavlja mrlje, stoga je mnogo lakše za upotrebu. Može se lako pomešati sa drugim vrstama ulja, a zatim koristiti za masiranje.

Ujedi insekata. Kokosovo ulje se može koristiti kod ujeda insekata, kao što su ujedi komaraca, mrava itd. Ublažava osećaj pečenja i svraba. Ovde takođe dolaze do izražaja njegova antimikrobna svojstva.

Štiti od opekotina od sunca. Upotreba kokosovog ulja štiti kožu od opekotina. U tropskim zemljama se koristilo od davnina kao ulje za potamnjivanje. Kokosovo ulje je i dan danas jedan od sastojaka nekih losiona.

Pomaže u nestajanju ožiljaka. Kako ožiljci nestaju? Kako naša koža proizvodi mrtve ćelije koje se stalno uklanjaju, sa njima nestaju i ožiljci. Time što doprinosi procesu uklanjanja mrtvih ćelija, kokosovo ulje ujedno čini da ožiljci nestanu.

nanosenje kokosovog ulja

Kako naneti kokosovo ulje?

Iako je nanošenje kokosovog ulja na kožu jednostavno, pratite sledeća uputstva:

> Nemojte nanositi previše odjednom. Treba ga nanositi u malim količinama (koju vaša koža može da upije), ali bolje je nanositi često, nego retko, a previše.

> Za vidljive rezultate, treba da ga koristite redovno.

> Možete ga naneti pre spavanja, kao ulje za masažu ili pre nego što se izložite suncu. Nakon nanošenja trudite se da ga ispravno čuvate.

Koje kokosovo ulje koristiti?

Preporučujemo devičansko kokosovo ulje. Prihvatljive je cene ia za tu količinu novca koliko ga platite zaista dobijate mnogo toga dobrog tako da na to gledajte kao jednu pametnu investiciju i zdravlje i negu vaše kože. Devičansko kokosovo ulje pruža maksimalne dobrobiti, dok prerađeno kokosovo ulje nema te sposobnosti.

S obzirom na to da “devičansko kokosovo ulje” nije standardni termin, različiti proizvođači mogu zvati svoje ulje tim imenom, iako ono ne mora biti takvo. Obratite pažnju na ovo.

Naša saradnica kokosovo ulje nanosi redovno posle kupanja i to je sve što radi. Oseća da joj je koža zdrava i lepa! Sigurni smo da će vam kokosovo ulje pomoći da imate zdravu i mladoliku kožu, samo je potrebno da ga koristite duže vreme kako biste videli rezultate.

Da li vi koristite kokosovo ulje za kožu? Ako je odgovor da, podelite ovde svoja iskustva!