Krema od puževe sluzi – upotreba i iskustva

Lice bez bora, ožiljaka, ispucalih kapilara i fleka, sve je to ono o čemu mašta makar 90% savremenih muškaraca i žena. Moramo priznati da, što se nege i načina ulepšavanja tiče, ne zaostajemo mnogo za razvijenim zemljama sveta, jer, ipak su naše žene proglašene jednim od najlepših žena u Evropi, a i šire.

Postoji veliki broj preparata, bilo prirodnih, bilo na bazi raznih hemikalija, koji se koriste za negu tela i ulepšavanje generalno. Tu su i brojne invazivne i neinvazivne metode za postizanje boljeg izgleda, na kojima rade stručnjaci iz oblasti farmacije, opšte i estetske hirurgije.

Krema od puževe sluzi - upotreba i iskustva

Počeci upotrebe puževe sluzi 

Naučnici visokorazvijenih zemalja, kakve su Rusija , Japan, Južna Koreja, pa i Sjedinjene Američke Države, još davno su došli do zaključka, da je pozitivne efekte koje dobijamo upotrebom lasera i igala, moguće zameniti manje invazivnim metodama. Kao najuspešniju navode metodu koja podrazumeva upotrebu puževe sluzi u estetici, tzv „snail-facial“. Naime, oni su uočili da sastojci puževe sluzi imaju pozitivne efekte na kožu, i to upravo one efekte koji se danas postižu jedino estetskom hirurgijom. Još je u staro doba Hipokrat koristio sluz zgnječenih puževa za tretiranje upalnih procesa na koži.

Danas, puževa sluz se masovno koristi. Dobija se tako sto se puževi puštaju u dobro opremljene „kade“, gde produkuju svoju sluz, svojevremeno se izlažu procesu pranja a zatim vraćaju u svoje prirodno stanište. Nakon toga sledi proces prerade dobijenog materijala.

Slobodno možemo reći da kod nas, kao i u celom svetu, vlada opšta pomama za ovim vidom ulepšavanja. Sluz se upotrebljava što u sastavu raznih seruma, losiona i krema, što upotrebom živih puževa koje puštamo da slobodno šetaju našim telom. Borba  protiv ožiljaka, pigmentacije, akni i strija, borba za  regeneraciju kože i podmlađivanje – sve su to efekti ove, slobodno možemo reći čudotvorne supstance. Komentari mnoštva zadovoljnih korisnika tipa „tretman puževima daje fenomenalne rezultate“, „lice mi nikada nije bolje izgledalo, akni i ožiljaka više nema“, ili „puževi nisu odvratni, fino klize i puštaju sluz, koža je zategnutija, sjajnija i lepša“ , preplavili su forume.

Sastav puževe sluzi

Ali u čemu je tajna lekovitosti puževe sluzi? Pored toga što je izrazito viskozan i elastičan, ovaj lubrikant svojom osobinom athezije, pomaže pužu da se kreće po svim, pa i po neravnim površinama. Ipak, glavna tajna jeste u nekoliko bitnih sastojaka koji daju pomenute pozitivne efekte na našoj koži.

Glavni sastojak je prirodni alantoin koji čisti mrtve ćelije kože i obnavlja je tako što u  ćelijama stvara proteine i  regeneriše ih. Na taj način on obnavlja kožu, ravna bore, umiruje upale, i neutrališe ožiljke (za uklanjanje ožiljaka tu su svakako i tretmani plastične hirurgije).

Tu je zatim i glikolna kiselina koja ima efekat pilinga, i na neagresivan način uklanja fleke sa tela. Glikolna kiselina zajedno sa elastinom i proteinima čini zajedno ekstrakt mucina, koji pomaže vlaženje kože, ublažava pigmentaciju i ožiljke.

Nadalje, bitni sastojci sluzi su i vitamini A i C koji kao prirodni antioksidanti štite i čiste kožu od toksina, kao i vitamin B6 koji deluje protivupalno.

Tu su i nezaobilazni hijaluron , elastin i kolagen, sa svojim glavnim adutom – anti-aging efektom. Oni koži daju elastičnost, otpornost i čvrstinu, koju ona u svom prirodnom procesu starenja gubi.

Svi ovi sastojci učinili su da pomama za ovim proizvodima iz dana u dan sve više raste, i preti da dostigne vrhunske razmere. Sve je veći broj onih koji biraju ovaj vid regeneracije i obanavljanja vitalnosti, elastičnosti i mladolikosti kože, dajući mu prednost spram invazivnih ili manje invazivnih postupaka estetske hirurgije. Bilo da ste skloni eksperimentima i birate druženje sa živim puževima, ili ste ipak skloniji kremama (najefikasnijim se smatraju kreme u čijem je sastavu zastupljeno minimum 80% puževe sluzi) , jedno je sigurno – izabrali ste prirodan, bezopasan i veoma efikasan način za podmlađivanje, bez nus pojava. U tu svrhu napravljeno je mnogo krema , tonika i losiona koji su nam danas dostupni i koji su postali pravi „must-have“ što za dnevnu, što za noćnu upotrebu.

Zato sada ostavite sve svoje obaveze, i krenite put bašte po svoj jedinstveni primerak puža sa kućicom. Pustite ga da šeta neko vreme po odabranom delu svog tela, a zatim ga vratite u prirodu kako bi mogao da nastavi snabdevanje hranljivim sastojcima i poboljša kvalitet svoje sluzi. Neko vreme je možda i najbolje da zaboravite na gulaš, sirup ili pohovanog puža, jer složićete se, danas smo naučili koliko oni mogu biti korisni i upotrebljeni na mnogo lepši i praktičniji način.

Published
Categorized as Nega