Kukuruzni hleb – recept za pripremu

Kukuruz je žitarica poreklom iz Amerike, a danas se uzgaja u celom svetu. Kukuruz sadrži mnogo proteina, vlakana, vitamina i minerala i ima brojne koristi za ljudsko zdravlje. Od kukuruznog brašna mogu se praviti razne vrste peciva, hleba ili kačamak.

Kukuruzni hleb se ranije pravio samo od kukuruznog brašna i često su ga na selu zvali ,,kukuruza” ili ,,proja”. Međutim, danas se uglavnom u kukuruzni hleb dodaju i pšenično brašno i kvasac. Kukuruzni hleb je tvrđi od običnog hleba.

Kukuruzni hleb - recept za pripremu

Sastojci:

  • 250 g kukuruznog brašna
  • 250 g pšeničnog brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 komadić kvasca (40-50 g)
  • Prašak za pecivo (pola kesice)
  • 4 dl mleka
  • Malo ulja

Način pripreme:

U posudi pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, zatim dodajte prašak za pecivo, so i šećer. U drugoj posudi prokuvajte 3 dl mleka i razmutite kvasac, pa sipajte u to 1 dl hladnog mleka. Zatim pomešajte ovaj kvasac i mleko sa brašnom i ostalim sastojcima i zamesite hleb. Pustite da odstoji oko sat vremena, a zatim još jednom premesite testo i pospite sa malo brašna (kukuruznog i pšeničnog). Napravite od ovog testa oblik hleba i stavite u pleh. Pleh prethodno premažite sa malo ulja i pospite pšeničnim brašnom. Pecite hleb oko pola sata.

Nakon pečenja, izvadite hleb i umotajte ga u krpu. Kada se hleb ohladi isecite ga na kriške i jedite ga. Radi potpunijeg ukusa u hleb možete dodati laneno ili suncokretovo seme.

Ukoliko se još uvek niste navikli na ukus kukuruznog hleba, možete smanjiti količinu kukuruznog brašna, a povećati količinu pšeničnog. Možete kombinovati, recimo, 350 g pšeničnog i 150 g kukuruznog brašna. Međutim, ako vam se ukus kukuruznog hleba veoma dopada, možete povećati količinu kukuruznog brašna, pa koristiti 350 g kukuruznog, a samo 150 g pšeničnog brašna. Dakle, razmera pšeničnog i kukuruznog brašna ne mora biti strogo po 250 g, već možete kombinovati kako vam više odgovara.

Zašto je koristan kukuruzni hleb?

Najveća prednost kukuruznog hleba je što ne sadrži gluten, pa samim tim ne izaziva alergijske reakcije.

Kukuruzni hleb se mnogo lakše vari od pšeničnog hleba. Ovaj hleb ubrzava metabolizam i reguliše probavu i ne izaziva nadimanje i gasove.

Pošto ubrzava metabolizam, poznato je da je kukuruzni hleb dobar za mršavljenje. 100 g kukuruznog hleba sadrži 220 kalorija, što je manje od pšeničnog hleba. Kukuruzni hleb ima malu nutritivnu, a veliku energetsku vrednost i pruža osećaj sitosti duže vreme.

Published
Categorized as Blog