Najbolje prirodne kreme za strije – recepti

Strije (striae distensae) nastaju kao posledica prekomernog rastezanja kože uz sadejstvo genetike, hormona i mehaničkih faktora. Javljaju se kako u fiziološkim (pubertet, trudnoća), tako i u patološkim stanjima (Kušingova bolest, gojaznost, lokalna i sistemska kortikosterodna terapija).

U osnovi se radi o promenama na nivou vezivnog tkiva kože, uz gubitak elastičnih i kolagenih vlakana i uz prekomerno stvaranje ožiljnog tkiva. Sklonost ka nastanku strija je genetski predodređena, a bitne su i karakteristike kože, pre svega njena rastegljivost, količina vitamina E u telu i način ishrane.

Najbolje prirodne kreme za strije – recepti

Kako i gde nastaju strije? 

Strije nastaju na mestima koja su posebno podložna rastezanju. U pubertetu su lokalizovane pre svega na grudima, zadnjici i butinama i posledica su ubrzanog rasta i dejstva hormona, dok se kod trudnica nalaze na trbuhu a kod dojilja takođe na grudima. Gojazne osobe zbog naglog dobijanja na telesnoj masi ili naglog gubitka kilograma neadekvatnim dijetama, razvijaju strije na svim predodređenim mestima – stomaku, grudima, zadnjici, butinama, ramenima i nadlakticama.

Strije u početku imaju crveno-ljubičastu tj lividnu boju zbog pratećih krvnih sudova, da bi kasnije postale sedefasto-bele zbog gubitka pigmenta i bujanja ožiljnog tkiva. Vide se kao horizontalno postavljene i obično paralelne trake, različite širine i dužine koja ide i do 20 centimetara.

Iako predstavljaju pre svega estetski problem, strije mogu stvoriti i znatan psihološki pritisak jer ne mogu da se u potpunosti povuku, niti spontano niti bilo kakvim terapijskim procedurama. Međutim, postoji veliki broj kako kozmetičkih tako i hirurških (laser) tretmana kojima se one mogu značajno smanjiti i ublažiti, a najvažnije je što ranije započeti lečenje i tako sprečiti gubitak pigmenta. Kada jednom nastanu bele strije to znači da su pigmentne ćelije u koži uništene, i u toj fazi je vraćanje normalne boje kože nemoguće.

Najbolje rešenje problema sa strijama jeste prevencija tj sprečavanje njihovog nastanka. Tokom puberteta i trudnoće savetuje se nanošenje krema koje održavaju vlažnost i elastičnost kože i krema protiv stija na kritična mesta. Ishrana treba da je uravnotežena i bogata proteinima i vitaminima, posebno vitaminom C, E i K. Takođe, treba izbegavati naglo povećanje mišićne mase (bilderi) kao i naglo gojenje ili mršavljenje.

Krema sa aloe vera gelom 

Aloe vera gel je poznato sredstvo za brojne kožne probleme, a blagotvorno deluje i na strije zbog visokog sadržaja vitamina E i vitamina C. Za ublažavanje strija može se koristiti i samostalno, ali i kao dodatak raznim domaćim kremama i melemima.

Potrebni sastojci za spravljanje kreme su:

– ¼ šolje gela od aloe vere

– ½ šolje maslinovog ulja

– 4 kapsule vitamina E

– 2 kapsule vitamina A

– nekoliko kapi ulja od lavande ili kamilice

Otvorite kapsule vitamina A i E i njihov sadržaj zajedno sa ostalim sastojcima za kremu naspite u blender i dobro izmiksajte. Naspite u staklenu posudicu pa dobro zatvorite i stavite u frižider da se stegne. Nanosite kremu na problematična mesta dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče.

Krema na bazi kakao putera 

Neophodni sastojci za ovu prirodnu kremu su:

– 1 kašika kakao putera

– 1 kašika maslinovog ulja

– 1 kašika bademovog ulja

– sok od limuna

Sve dobro samešajte i koristite svaki drugi dan posle tuširanja tako što ćete lagano utrljati na strije. Kakao puter ubrzava cirkulaciju i hidrira kožu pa strije postaju uže i bleđe i time manje primetne. Bademovo i maslinovo ulje su dobar izvor vitamina A, D i posebno vitamina E koji koži vraćaju elastičnost, a limunov sok je poznat po bogatstvu vitaminom C koji podstiče proizvodnju prirodnog kolagena.

Krema protiv strija od mumie 

Mumie (mumio) je prirodna smola koja nastaje u stenama i pećinama Sibira na nadmorskim visinama od preko 2500 metara. To je poznati ruski lek u obliku tableta i možete ga kupiti u svim apotekama. Da biste napravili ovu kremu potrebna su vam samo dva sastojka:

  • 2 tablete mumie
  • 100 – 150 ml bilo koje dečije kreme

Bitno je da pribor koji koristite ne bude metalni. U malo vode rastvorite 2 tablete mumie i zatim to dodajte u dečiju kremu (u plastičnoj kutijici) i dobro promešajte plastičnom ili drvenom kašikom. Dobijenu kremu čuvjate u frižideru najduže 2 nedelje. Koristite svako veče posle tuširanja, tako što kremu utrljate i ostavite da stoji 3-4 sata, a zatim dobro isperete vodom. Ukoliko ostanu tragovi zbog crne boje mumia uklonićete ih sa malo sirćeta ili limunovog soka.

Ova krema povećava elastičnost kože i obogaćuje je vitaminima i mineralima, a takođe smanjuje veličinu i dubinu postojećih strija i približava njihovu boju prirodnoj boji kože.

Napomena

Pored ovih prirodnih krema za strije, danas postoji i niz estetskih tretmana pomoću kojih se uspešno mogu ukloniti strije. Jedan od takvih tretmana je i abdominoplastika koja je sjajna za strije.