Nedostatak gvoždja u organizmu – simptomi i prirodno lečenje

Nedostatak gvožđa u krvi je česta pojava i predstavlja veliki zdravstveni problem. Glavni uzrok nedostatka gvožđa u organizmu je jednolična i nepravilna ishrana, odnosno ishrana u kojoj preovlađuju mleko, masti i šećeri. Nedostatak gvožđa najčešće imaju trudnice, deca i odojčad koja se hrane mlečnom hranom i devojčice kod kojih se tek javila menstruacija, usled prevelikog gubitka krvi.

Na nedostatak gvožđa u organizmu utiču i proteini jer su oni odgovorni za pravilnu apsorpciju gvožđa u organizmu. Od posebnog značaja je i vitamin C, koji apsorbuje gvožđe i ubrzava sintezu hemoglobina.

Preporučena dnevna doza gvožđa za žene između 19 i 50 godina je 18 miligrama. Trudnicama je potrebno da unose 27 miligrama dnevno, a dojiljama samo 9 miligrama. Za žene starije od 50 godina dovoljno je 8 miligrama gvožđa dnevno.

Nedostatak gvozdja u organizmu - simptomi i prirodno lecenje

Simptomi nedostatka gvožđa

Iscrpljenost. Najčešći simptom nedostatka gvožđa u organizmu je iscrpljenost. Naime, kada nema dovoljno gvožđa, manje kiseonika dolazi do ćelija i telo nema dovoljno energije. Često imate oosećaj da nemate dovoljno vazduha dok vršite uobičajene aktivnosti.

Bledilo. Hemoglobin je belančevina krvi u čiji sastav ulazi i gvožđe. Hemoglobin daje krvi crvenu boju, tako da nedostatak ovog proteina dovodi do bledila.

Bolne menstruacije. Usled nedostatka gvožđa žene imaju bolne i obilne menstruacije. Zapravo, tokom menstruacije one gube dosta krvi, a samim tim dolazi i do manjka gvožđa u organizmu.

Glavobolja. Usled nedostatka gvožđa, i mozak dobija manje kiseonika nego inače. Tada se dešava da oteknu moždane arterije i da nastanu glavobolje.

Ubrzani rad srca. Zbog manjka gvožđa u organizmu dolazi do ubrzanog rada srca, što kasnije može dovesti do ozbiljnih srčanih problema.

Napetost i nervoza. Manjak gvožđa utiče i na nervni sistem, pa se možete osećati nervozno bez ikakvog razloga. Takođe, dokazano je da 15%  ljudi koji neprestano cupkaju nogom ima problem sa nedostatkom gvožđa u organizmu.

Opadanje kose. Nedostatak gvožđa često može da dovede i do opadanja kose, jer kiseonik se šalje tamo gde je najpotrebniji, da bi se održale vitalne funkcije.

Lečenje nedostatka gvožđa prirodnim putem

Nedostatak gvožđa se može sprečiti i lečiti pravilnom ishranom. Potrebno je da ishrana bude zdrava i raznovrsna i da pravilno kombinujete namirnice.

Meso, riba i jaja su najbogatiji izvori gvožđa. Naime, gvožđe se mnogo lakše apsorbuje iz namirnica životinjskog porekla. Od posebnog su značaja džigerica, crveno meso, pileći batak i karabatak, govedina i junetina, riba i žumance.

Od povrća najviše gvožđa sadrži zeleno lisnato povrće, kao što su spanać, zelena salata, artičoka i blitva. Njih je najbolje kombinovati sa mlekom i kiselomlečnim proizvodima.

Ako već imate anemiju jedite hleb od belog brašna, jer fitinska vlakna u crnom brašnu ometaju  apsorpciju gvožđa. Mlečni proizvodi sadrže male količine gvožđa ali su značajni zbog aminokiselina koje sadrže i zato što ne remete apsorciju gvožđa. Ukoliko ste već oboleli od anemije najbolji izbor su kiselomlečni proizvodi.

Što se voća tiče, količinu gvožđa u njemu određuje boja, pa pre svega treba jesti plavo ili ljubičasto voće kao što su kupine, borovnice, crno grožđe ili ribizla.

Izbegavajte kafu i čaj jer tanini ometaju apsorpciju gvožđa u organizmu.

Published
Categorized as Blog