Nedostatak magnezijuma u organizmu – simptomi i lečenje

Našem organizmu je za pravilno funkcionisanje potrebno 16 minerala, a jedan od najvažnijih je svakako magnezijum. Magnezijum reguliše rad srca, održava nervne i mišićne funkcije i utiče na čvrstinu kostiju. Oko 50 % magnezijuma u našem organizmu je smešteno u kostima, a ostatak se nalazi u ćelijama, telesnim tečnostima i mekim tkivima.

Magnezijum aktivira enzime u telu i bez njega ugljeni hidrati, proteini i masti ne bi mogli da se pretvore u energiju.

Nedostatak magnezijuma može uzrokovati razne metaboličke poremećaje i zdravstvene tegobe. Ovaj nedostatak se može nadoknaditi konzumiranjem namirnica bogatih magnezijumom.

Nedostatak magnezijuma u organizmu - simptomi i lečenje

Uzroci i simptomi nedostatka magnezijuma

Jedan od uzroka nedostatka magnezijuma u organizmu može biti nekvalitetna ishrana, odnosno  ishrana koja sadrži previše masnoća, a nedovoljno proteina. Nedostatak magnezijuma se često javlja i kod trudnica, ali i kod dece u razvoju. Poremećaji u organima za varenje, povraćanje ili dijareja takođe mogu dovesti do manjka magnezijuma u organizmu. Gazirana pića nekoliko sati nakon konzumiranja crpe naše zalihe magnezijuma iz mekog tkiva i kostiju. Još neki uzroci nedostatka magnezijuma u organizmu mogu biti razni lekovi (analgetici, lekovi protiv upala, hormoni), prevelike količina alkohola, crne kafe, čajeva ili pušenje.

Jedan od osnovnih simptoma nedostatka magnezijuma je hronični umor, malaksalost i vrtoglavica. Takođe, usled nedostatka ovog minerala dolazi do pada koncentracije, razdražljivosti i nervoze. Simptomi mogu biti još i drhtavica, nestabilan hod, konfuznost, alergija ili nesanica.

Bolesti uzrokovane nedostatkom magnezijuma

Nedostatak magnezijuma može dovesti do brojnih zdravstvenih tegoba i poremećaja. Najčešće oboljenje uzrokovano manjkom magnezijuma je dijabetes, jer kada nema dovoljno magnezijuma glukoza ne može da se prenese u ćelije i nagomilava se u krvi. Jedan od poremećaja je i slabljenje sluha i neprijatno zujanje u ušima.

Takođe, nedostatak magnezijuma može izazvati brojne kardiovaskularne poremećaje, kao što su aritmija i nepravilan rad srca, što za posledicu može imati moždani ili srčani udar. Ovaj nedostatak može da dovede do pojave kamena u bubregu i do grčeva u mišićima, naročito u mišićima listova, stopala i ruku. Osim fizičkih oboljenja, nedostatak magnezijuma može uticati i na psihičko zdravlje. Može uzrokovati depresiju i razne psihičke poremećaje. Kod trudnica nedostatak magnezijuma može dovesti čak i do spontanog pobačaja ili do teškoća prilikom porođaja.

Kako nadoknaditi nedostatak magnezijuma

Nedostatak magnezijuma je najbolje nadoknaditi na prirodan način, odnosno putem ishrane. Namirnice bogate magnezijumom su orašasti plodovi (indijski i brazilski orah, badem, suncokret, mleveno laneno seme), riba (losos, skuša, tunjevina), mahunarke (pasulj i sočivo) ili zeleno lisnato povrće (blitva, kelj, spanać).

Takođe, banana je odličan izvor magnezijuma jer samo jedna banana sadrži 32 mg magnezijuma. Još neke voćke bogate magnezijumom su kupine, jagode, smokve i grejpfrut. Magnezijum se u velikim količinama nalazi i u žitaricama od celog zrna i cerealijama, pa je uvek bolje jesti integralno brašno nego rafinisano belo brašno. Isto tako, uvek je bolji opredeliti se za integralni pirinač, koji na 100 g mase sadrži 110 miligrama magnezijuma, dok beli pirinač sadrži svega 6 miligrama.

Još jedan od načina da nadoknadite manjak magnezijuma u organizmu su suplementi i šumeće tablete koje sadrže magnezijum. Osobe koje već koriste neke lekove treba da budu oprezne ako počinju da uzimaju suplemente sa magnezijumom. U tom slučaju najbolje bi bilo da se prvo obrate svom lekaru.

Neželjeni efekti

U retkim slučajevima se dešava da dođe do predoziranja magnezijumom. To može da se desi kod osoba koje imaju neke poremećaje u radu bubrega. Ako bubrezi pravilno funkcionišu, sav višak magnezijuma će biti izbačen iz organizma. Do predoziranja magnezijumom može doći i kod osoba koje konzumiraju previše suplemenata sa magnezijumom. Simptomi koji ukazuju da ste se predozirali magnezijumom su mučnina i povraćanje, usporen rad srca, problemi sa disanjem, nizak krvni pritisak i nedostatak kalcijuma.

Published
Categorized as Blog