Operacija i korekcija nosa – postupak, oporavak, komplikacije

Kada upoznamo nekoga prvo na šta obratimo pažnju jeste njegovo lice, pa samim tim i nos. Lep nos doprinosi lepoti i skladu celog lica, dok deformisan nos predstavlja obeležje koje prvo primetimo na nekoj osobi. Veliki ili grbav nos odvlači pažnju sa ostalih lepih delova lica i upravo zbog takvog nosa mnoge osobe imaju kompleks još od ranog detinjstva. Operacija, odnosno korekcija nosa ili rinoplastika, jeste oblikovanje nosa u cilju poboljšanja izgleda nosa ili u cilju lečenja problema sa disanjem.

Ova operacija je jedna od najčešćih estetskih operacija. Ona spada u domen koji se zove plastična hirurgija i predstavlja jednu od najzahtevnijih procedura koja zahteva vrhunsku stručnost i preciznost. U nastavku teksta možete saznati nešto više o tome ko se najčešće podvrgava ovoj intervenciji, kako izgledaju preoperativna i postoperativna faza, kao i to koje su moguće komplikacije nakon intervencije.

Operacija i korekcija nosa - postupak, oporavak, komplikacije

Kandidati za operaciju nosa

Za operaciju nosa se uglavnom odlučuju oni koji su rođeni sa deformitetom nosa i koji žele da njhov nos bude lepši. To su osobe koje imaju suviše veliki, kriv, asimetričan ili grbav nos, osobe sa previše dugačkim ili širokim nosom, kao i oni kod kojih je vrh nosa spušten ili podignut. Za operaciju nosa se odlučuju i osobe koje su imale neku povredu ili opekotinu koja je dovela do određenih promena u izgledu nosa. Često nije u pitanju samo estetski izgled, već se može raditi i o nekim funkcionalnim problemima, kao što su deformacije unutrašnjih struktura u nosu, koje dovode do otežanog disanja. Korekcija nosa podrazumeva izmenu hrskavice, kože, potkožnog tkiva, kosti, mišića i ligamenata. Često se operacija nosa izvodi zajedno sa liftingom lica ili sa drugim operacijama podmlađivanja. Na taj način se koriguje proces starenja nosa, kao što je na primer spuštanje vrha nosa. Plastična operacija nosa se najčešće radi između 18. i 25. godine života, a podjednako se operišu i žene i muškarci. Preporučuje se da se operacija nosa nipošto ne radi pre 18. godine jer do tada rast nosa još nije završen. Ne postoji starosna granica do koje možete uraditi ovu operaciju.

Faze operacije nosa

Preoperativna priprema. Priprema pacijenta pre operacije je od ključne važnosti kada je u pitanju rinoplastika. Pre operacije nosa je važno da imate viziju o tome kako biste želeli da vaš nos izgleda nakon korekcije. Prvi korak kada posetite doktora jeste vaša saglasnost u vezi sa operacijom nosa, a od posebne važnosti je i međusobno poverenje između pacijenta i doktora. Zatim, zadatak hirurga je da pacijenta obavesti o svemu što je potrebno da se uradi pre same operacije, kao i o tome šta će sve da obuhvata sama operacija. Kada posetite hirurga, on će tražiti od vas da u ogledalu pokažete šta biste želeli da promenite na vašem nosu. Vaša očekivanja moraju biti realna, a vi psihički stabilni i fizički zdravi. Pre operacije morate doktora obavestiti o bolestima ili zahvatima koje ste ranije imali, o eventualnim povredama nosa, hroničnim infekcijama, kao i o alergijama na određene lekove. Nakon toga radi se kompletan pregled nosa, unutrašnjih nazalnih struktura i procena odnosa strukture nosa sa ostalim delovima lica. Važno je da se 8h pre operacije ništa ne jede i ne pije, a dve nedelje pre operacije ne treba koristiti lekove poput aspirina, ni vitamini E i C. Takođe, pre operacije treba izbegavati pušenje.

Operacija. Sam hirurški zahvat se izvodi u opštoj ili lokalnoj anesteziji, zavisno od obima operacije. Tokom operacije se sve vreme mora pratiti rad srca, količina kiseonika u krvi, puls i krvni pritisak.

Postoperativna faza. Posle operacije se u nozdrve stavljaju tamponi, a na nos zaštita od flastera, gipsa ili plastičnog materijala. Njihova funkcija je imobilizacija nosa i zadržavanje oblika i položaja nosa sve do zarastanja. Tamponi i zaštitna maska se uklanjaju nakon 7 dana. U bolnici pacijent ostaje svega nekoliko sati, osim ako doktori ne procene da bi trebalo ostati celu noć. Nakon operacije se mogu javiti modrice oko obraza i očiju i one su najuočljivije prvih 5 dana posle operacije. Modrice se lako mogu sakriti uz pomoć šminke. Takođe, javlja se i otok koji može da traje i nekoliko nedelja nakon operacije. Konci se obično skidaju u roku od 7 do 14 dana posle intervencije. Nakon desetak dana od operacije možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima, ali ipak treba izbegavati savijanje tela, napinjanje i podizanje bilo kakvog tereta. Takođe, treba izbegavati izlaganje nosa direktnim sunčevim zracima i uvek treba koristiti zaštitne kreme, jer nos je veoma osetljiv u toku postoperativnog oporavka. Preporučuje se da ne nosite ni naočare prve 2-3 nedelje nakon operacije, a treba izbegavati i duvanje nosa u toku prvih mesec dana od operacije. Prvi rezultati operacije se mogu videti već nakon nekoliko nedelja, ali treba znati da je oporavak nakon korekcije nosa dugotrajan i da će pravi rezultati biti vidljivi tek nakon godinu dana. Nakon operacije nosa neophodne su redovne kontrole.

Treba znati razliku između primarne i sekundarne rinoplastike. Primarna rinoplastika je operacija nosa koja se radi prvi put. Međutim, ako je nos već operisan jednom ili više puta, onda je reč o sekundarnoj rinoplastici. Razlika je u tome što su unutrašnji ožiljci veći ako se operacija radi više puta. Mogu se javiti čak i veoma čvrsti ožiljci koji mogu dovesti do asimetričnosti i deformacije nosa. Zato je neophodno dobro pripremiti i uraditi prvu operaciju, kako ne bi bilo potrebe da se radi i druga. U nekim slučajevima, ako su u pitanju male deformacije, druga operacija nije neophodna, već se korekcija može izvršiti uz pomoć sopstvenog masnog tkiva ili filera. Oni se ubacuju pod lokalnom anestezijom i nakon toga se odmah možete vratiti uobičajenim aktivnostima.

Komplikacije

Operacija nosa u većini slučajeva prolazi bez ikakvih komplikacija. Svake godine se na hiljade ljudi širom sveta odlučuje za ovu vrstu intervencije i uglavnom su svi zadovoljni rezultatima. Ipak, uvek treba imati u vidu i potencijalni rizik koji svaka operacija nosi sa sobom. Naime, nekada se može desiti da se posle operacije pojave razne infekcije, hematomi ili utrnulost kože koja brzo prolazi. Može doći i do povećanog krvarenja ako ste neposredno pre operacije uzimali aspirin ili neki inflamatorni lek.

Gde se može uraditi ovaj tretman?

Vama na usluzi za ovaj i mnoge druge estetske tretmane, tu je klinika za estetsku hirurgiju.

Published
Categorized as Blog