Permethrin krema

Šuga ili svrab (scabies) je parazitsko kožno oboljenje uzrokovano specifičnom vrstom grinja. Simptomi karakteristični za ovo oboljenje su jak svrab i crveni osip koji se javlja na mestima češanja.

Takođe, u naborima kože se pojavljuju i male rupe, najčešće ispod pazuha, između prstiju, na laktovima, na kolenima itd.  Do zaraze dolazi usled dugotrajnog direktnog kontakta, a ponekad čak i putem odeće ili posteljine. Postoje razni načini na koje se može tretirati svrab, a do skora se terapija 1% gama benzen heksahloridom smatrala najunčikovitijom.

Permethrin krema

Međutim, u novije vreme ovu standardnu terapiju sve više zamenjuje Permetrin krema 5%, koja se smatra manje toksičnom i još delotvornijom za lečenje svraba.

Permetrin krema (Permethrin 5% Elimite) se danas smatra najboljim lekom za šugu i svaki dermatolog će je prepisati. Ova krema sadrži hemikalije koje uništavaju grinje i njihova jaja. Permetrin kremu mogu koristiti osobe svih uzrasta, pa čak i deca, trudnice i žene koje su se nedavno porodile.

Permetrin krema je bez mirisa, a nanosi se po celoj površini kože, od vrata na dole. U početku lečenja svrab se može nastaviti i dalje, čak i ako su paraziti uništeni, ali vremenom bi trebalo da se smanjuje. Ovu kremu je dovoljno namazati samo jednom, nakon kupanja. Krema treba da odstoji na telu 8-12h, a nakon toga je potrebno istuširati se i isprati kremu. Ukoliko se pojave novi osipi i nove rupe, potrebno je sprovesti i drugi tretman nakon tačno 7 dana. Ono što je važno jeste da se istovremeno moraju lečiti zaražene osobe i osobe koje su u bliskom kontaktu sa njima, pre svega polni partneri, bez obzira da li imaju simptome bolesti ili ne. Terapije se prepisuju celoj porodici ili grupi ljudi sa kojima je zaražena osoba bila u kontaktu. Pošto je šuga jako zarazna i prenosi se lako, važno je na visokoj temperaturi otkuvati sve posteljine, peškire i garderobu koju je koristila zaražena osoba.

Published
Categorized as Nega