Pivski kvasac – upotreba za kosu i gojenje

Samo ime ove namirnice govori o tome da se pivski kvasac nekad koristio isključivo za proizvodnju piva. Tek kasnije su otkrivena i druga njegova svojstva, pa je počeo masovno da se koristi prilikom mešanja hleba, testa, peciva, ali i drugih napitaka. Najkasnije je počeo da se koristi u ishrani i farmaciji, jer su njegova lekovita svojstva otkrivena tek kraje 16-og veka,  te je danas sastavni deo mnogih kozmetičkih proizvoda.

Pivski kvasac u stvari predstavlja skup sićušnih organizama iz roda gljiva. Ovi mikroorganizmi se hrane šećerom, odnosno ispuštanjem ugljen-dioksida pretvaraju molekule šećera u alkohol (tzv. Alkoholno vrenje). Ovaj proces utiče na podizanje testa. Postoje dve vrste kvasca – sveži i suvi. Suvi kvasac se dobija preradom i dehidracijom svežeg kvasca, bez gubljenja hranljivih sastojaka i lekovitih svojstava.

Pivski kvasac - upotreba za kosu i gojenje

Pivski kvasac obiluje vitaminima B kompleksa, belančevinama, u velikim količinama sadrži minerale selen i hrom. Hrom, koji inače može biti toksičan, u kvascu se nalazi u obliku koji ne škodi čoveku i u potpunosti je iskoristiv. Vitamini iz B kompleksa, pogotovo vitamin B 6 i B 12 su od posebnog značaja za izgradnju mišića, te se konzumiranje kvasca preporučuje osobama koje žele da na zdrav i prirodan način dobiju kilograme. Ovi vitamini su poznati kao odlični stimulatori apetita, uz dodatak redovnoj ishrani. Preporučuje se uzimanje suvog kvasca u prahu ili u obliku tableta. Uzimati po supenu kačiku razmućenu u čaši mlake vode, pre svakog obroka. Postavlja se pitanje da li su tablete jednako efikasne kao i suvi kvasac u prahu. Vitamin B je jedini vitamin koji promenom oblika unosa ne gubi svojstva, tako da bez problema možete konzumirati i kvasac u obliku tableta, ukoliko vam se ne sviđa ukusu svežeg.

Kalijum, koji se takođe u velikim količinama može naći u pivskom kvascu, je takođe značajan element po ljudsko zdravlje, pogotovo za osobe koje imaju krte kosti. Kalijum potpomaže izgradnju zdrave i guste koštane mase, te je značajan i u procesu dobijanja kilograma. Zdravo dobijanje kilograma se odnosi na izgradnju mišićne mase uz istovremeno održavanje optimalnog nivoa masti u organizmu, ali i razvoj jakog koštanog sistema.

Minerali iz kvasca, poput magnezijuma, mangana i cinka imaju pozitivan uticaj na kosti i kožu. Pogotovo koži, u procesu zdravog dobijanja kilograma treba posvetiti posebnu pažnju, jer usled povećanja mase, može doći do njenog pucanja zbog nepravilne nege i nedovoljnog unosa hranljivih materija.

Kvasac koristite dva puta godišnje, u periodima od po mesec dana, u bilo kom obliku. Uvek ga konzumirati na prazan želudac, pre obroka, otprilike jednom do tri puta dnevno. Kašičicu kvasca u prahu razmutite u malo mlake vode ili mleka i popijte u jednom gutljaju. Što se tiče tableta, u zavisnosti od namene, koristiti ih 6 do 8 puta dnevno.

Što se tiče nekih kotraindikacija od korišćenja kvasca, nisu dokazana nikakva štetna dejstva po organizam. Jedino nije preporučljivo uzimati ga u kombinaciji sa voćem i voćnim sokovima. Zbog svoje prirode i svojstva da podstiče fermentisanje voća, odnosno razlaganje voćnih šećera, u želucu i crevima bi došlo do pojave alkohola koji bi stvorio problem sa kiselinom.

Pivski kvasac u tabletama cena i gde kupiti

Pivski kvasac ukoliko želite možete ga pronaći i u tabletama u svakoj bolje opremljenoj apoteci. Cena se obično kreće izmedju 300 i 400 dinara za 40 tableta. Pre upotrebe svakako bi bilo najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom.

Published
Categorized as Blog