Pomelo voće – kako se jede i za šta je dobro

Egzotični pomelo je najkrupnija vrsta agruma. Njegov latinski naziv je Citrus Maximus, koji je ovo voće dobilo upravo zbog svoje veličine. Pomelo nije hibridna sorta, već zasebna vrsta. Pomelo se smatra pretkom grejpfruta. Nazivaju ga i kineskim ili tajandskim grejpfrutom, mada je njegov plod dosta slađeg ukusa i čvršće je strukture. Ukus pomela može da se okarakteriše i kao mešavina ukusa grejpa, pomorandže i mandarine. Njegovi neverovatno krupni plodovi mogu da dostignu težinu od čak četiri kilograma.

Pomelo potiče iz Jugoistične Azije, a danas raste u Kini, Indoneziji, Maleziji, Na Filipinima i Tajlandu, u Bangladešu, Japanu i Vijetnamu. U pomenutim kulturama se ovo voće najviše koristi u svežem obliku i dodaje se u razna jela ili se od njega prave sveže ceđeni sokovi. Ovo citrusno voće se izdvaja od svojih rođaka prijatnim slatkastim ukusom. Sam plod nema gorčinu karakterističnu za grejpfrut, kao ni kiseli ukus koji imaju pomorandže.

Pomelo voće – kako se jede i za šta je dobro

Pomelo se najčešće uzgaja za upotrebu, ali može da raste i samoniklo. Osim zemalja njegovog porekla, pomelo se uzgaja i u Kaliforniji, Kolumbiji i Izraelu. Pogodan je i za ukrštanje sa drugim citrusima. Prema nekim izvorima, uz limun i mandarinu, pomelo je jedan od tri osnovna citrusa od kojih su nastale sve ostale vrste. Pomelo cveta tek nakon osam godina od sadnje i tada daje prve plodove.

Kako se jede pomelo?

Pomelo ima dosta deblju koru od ostalih citrusnih vrsta, pri čemu je njen veći deo prepoznatljivi beli sunđerasti sloj gorkaste arome. Plod se jede bez kore i slatkog je ukusa, osvežavajuć i sočan. Sama kora i membrana se lako gule, dok u plodu ostaju sitne semenke. Bogat je vitaminima, kao i ostale citrusne vrste, a takođe sadrži mineralne materije i ima malu energetsku vrednost.

Postoji nekoliko varijeteta pomela, koji se razlikuju po boji. Tri osnovna varijeteta su beli, roze i crveni pomelo. Roze i crveni su nešto slađi od belog. U ishrani se najčešće upotrebljava svež plod, a kora se ponekad koristi u pripremi koktela. I sam plod se koristi za pripremu pića, sastavni je deo nekih koktela i likera i koristi za sveži ceđeni sok. Takođe se dodaje u salate.

U mnogim receptima može da zameni drugo citrusno voće, poput grejpfruta i pomorandže, a ponekad i ananasa. Dobra strana ovog voća je to što može da stoji i nekoliko nedelja na sobnoj temperaturi, dok u frižideru opstaje i mesecima.

Plod pomela se na različite načine može iskoristiti u kuhinji, pa se osim kao osvežavajuća voćka ili sok, može upotrebljavati i za pravljenje džema i marmelade, a često se dodaje i u razne dezerte. Neko koristi pomelo i u pripremi ukusnih zimskih kolača.

Veoma je pogodan i za kandiranje, tako da u svakom trenutku možemo uživati u njegovom egzotičnom ukusu. Kandirani poelo može da se doda u razne musli obroke i poslastice. Takođe se upotrebljava i u izradi kozmetičkih preparata.

Za šta je dobar pomelo?

Kao što je pomenuto, pomelo je veoma bogat vitaminima, posebno C vitaminom, kao i drugi agrumi. Sadrži i nezanemarljivu količinu minerala, kalijuma i magnezijuma. Njegovi plodovi su bogati dijetalnim vlaknima, a nemaju veliki procenat šećera niti masnoće, te su izvrsni za niskokalorični dijetetski režim. Pomelo ima samo 37 kalorija na 100 gr.

  • Vitamin C u ovom citrusu je odličan za jačanje i održavanje imuniteta, a to je upravo jedan od ciljeva njegove lekovite upotrebe u Kini. U ovoj zemlji se od pomela najčešće pripremaju sveži sokovi.
  • Kinezi pripremaju brojne lekovite preparate od pomela, koristeći pritom sve njegove delove, semenke, cvtove, zrelu koru i komade mladog ploda, koje najčešće suše. Koriste ih za lečenje kašlja, otoka, problema sa varenjem i slezinom, za detoksikaciju, posebno u slučaju trovanja alkoholom, te za pospešivanje eliminacije sekreta kod prehlada.
  • U Maleziji se upotrebljava kao prirodni lek protiv bolova u stomaku, a kao i u Kini, za smanjenje edema i lakše izbacivanje gustog sekreta u disajnim organima. Prokuvano lišće pomela koriste za pripremu losiona protiv otoka i čireva.
  • Plodovi pomela su delotvorni i za snižavanje visoke telesne temperature, a takođe i kao pomoćna terapija kod tegoba izazvanih šećernom bolešću, problema sa krvnim pritiskom i holesterolom, u lečenju astme i drugih oboljenja.
  • Ovo voće se smatra i odličnim preventivnim prirodnim preparatom za infekcije urinarnog sistema. Pomelo pomaže u izbacivanju bakterija koje izazivaju unfekcije, tako što podstiču inače prirodno izbacivanje putem mokraće.
  • Zbog svog velikog sadržaja vode i povoljnog dejstva koje ima u sprečevanju oticanja, često se preporučuje i u ishrani trudnica.
  • Pomelo je dobar za generalno vraćanje i podizanje energije i revitalizaciju organizma. Čisti ga od štetnih materija, osvežava i nadoknađuje snagu. Izuzetno je dobar kod preteranih napora i velikog telesnog zamora.
  • Smatra se da pomelo podmlađuje organizam i deluje na starenje ćelija.

Lekovita svojstva čine pomelo veoma korisnom i blagotvornom voćkom, koja pritom očarava svojim osvežavajućim i slatkim ukusom i egzotočnom aromom.

Published
Categorized as Blog