Prirodni balzam za usne – upotreba i recepti

Balazam za usne je praktičan i nezaobilazan preparat za negu, koji će se sasvim sigurno naći u svakoj tašni, torbi ili džepu. Uvek nam je pri ruci da čuva i neguje usne od raznih spoljašnjih faktora, a može im dati i dodatni sjaj ili boju i osvežiti lice. Grožđana mast, balzam ili labelo, naziv koji se odomaćio za svaki sličan preparat, sve je jedan isti omiljeni proizvod.

U prodaji postoje najrazličitije kombinacije mirisa, boja i sjajeva balzama za usne, ali sigurno da je još bolje kada je napravljen od potpuno prirodnih sastojaka. Odličan, prirodan i jeftin balzam za usne, koji će našim usnama pružiti svu neophodnu negu, može se vrlo jednostavno pripremiti u kućnoj varijanti.

Prirodni balzam za usne – upotreba i recepti

Balzam za usne je proizvod bez koga se ne izlazi iz kuće, za neke je i zamena za ruž ili sjaj za usta, a potreba za osobe sa osetljivom kožom. Ukoliko ste skoro radili povećanje usana kod hirurga, ili neke korekcije na usnama, onda jedno vreme ne bi trebalo da koristite balzmane. U ostalim slučajevima je preporučljivo. Na tržištu postoje nebrojeni brendovi koji prodaju svoju verziju balzama za usne, neki više, neki manje uspešni, a koliko će nam određeni proizvod odgovarati je u potpunosti individualna stvar. Danas postoji i sve više onih koji se prave isključivo od prirodnih sastojaka i nešto su manje zastupljeni na tržištu, no njihova popularnost raste. Prirodne balzame možemo naći u nekim prodavnicama zdrave hrane, kod domaćih proizvođača meda ili alternativne, prirodne kozmetike, ali takođe možemo da napravimo svoj lični balzam za usta i uživati u njegovom blagotvornom dejstvu i nezi. Sve što nam je potrebno jesu sastojci iz prirode i malo umeća.

Recepti za prirodne balzame za usta

Za pripremu svog balzama za usne su nam potrebni potpuno prirodni sastojci. Uz pažljivo praćenje koraka pripreme možemo da dobijemo odličan prirodan preparat koji će usnama pružiti svu potrebnu negu i štititi ih od spoljnih uslova. Za pripremu domaćeg prirodnog balzama se najčešće koriste prirodna ulja i puteri, pčelinji vosak, med i pojedini drugi sastojci. Svaki element ovako pripremljenog balzama ima svoja pozitivna dejstva u nezi kože i sadrži korisne materije koji je hrane, daju optimalnu količinu vlažnosti i stvaraju zaštitni sloj koji čuva usne.

Pčelinji vosak je baza za pripremu većine prirodnih balzama za usne. On neguje kožu, štiti je i daje joj dovoljno vlažnosti. Osim u receptima za balzam za usne, zahvaljujući svojim osobinama ima široku primenu u narodnoj medicini i kozmetici i upotrebljava se u pripremi raznih krema, losiona i melema.

Balzam za usne sa pčelinjim voskom – Za pripremu ovog balzama je potrebno nekoliko dobrih zdravih prirodnih sastojaka. Pčelinji vosak treba da bude što kvalitetniji, a čuva se vakumiran na hladnom mestu, kako bi održao svežinu, za novu pripremu. Druge sastojke ćemo naći na kuhinjskim policama, a za pripremu je potrebno:

  • Jedna kašika pčelinjeg voska
  • Nekoliko kapi maslinovog ulja ili ulja jojobe
  • Oko pola kašičice meda
  • Aromatični ekstrakt po želji

Odlomiti količinu pčelinjeg voska u meri jedne kašike, usitniti ga i staviti u posudu za topljenje. Ulje dodajemo kako bi balzam imao još bolju teksturu i kako bi usne bile dobro nahranjene. Kada pomešamo pčelinji vosak i ulje, posudica se stavi u mikrotalasnu pećnicu da se vosak potpuno otopi, uz povremeno mešanje, kako se ne bi zapekao. Može da se rastopi i u lončiću za kuvanje, uz stalno mešanje da se sve lepo otopi. Kada se dobije fina teksttura, mešavina se ostavlja da se hladi, pa kada počne da se steže mogu se dodati i preostali sastojci. Med se dodaje u sasvim maloj količini, kako ne bi poremetio konzistentnost balzama, a odličan je zato što balzamu dodaje antibakterijska svojstva i lep ukus. Na kraju možemo dodati par kapi ekstrakta za kolače po želji i ukusu, ako hoćemo da naš balzam ima neku posebnu aromu. Važno je da se koriste prirodni ekstrakti koji nemaju gorak i jak ukus. Kada se dodaju svi sastojci, smesa se dobro promeša, tako da se dobije potpuno jednolična tekstura i stavi se u kutijicu sa poklopcem pre nego što se potpuno stegne. Kada se skroz učvrsti, dobili smo izvrstan prirodan i zdrav preparat za negu usana u svakoj prilici.

Balzam za usne sa kokosom i medom – Ovaj recept za pripremu balzama je sličan prethodnom, a njegov glavni sastojak je aromatično kokosovo ulje. Ono deluje umirujuće i bogato je hranljivim sastojcima, a osim toga deluje i antivirusno i antibakterijski. Često se dodaje u prirodna ulja za masažu, a sve je više zastupljeno i u kulinarstvu. Osim izuzetnih svojstava ono ima i posebno finu mirisnu aromu. Za pripremu balzama je potrebno:

  • Jedna kašika pčelinjeg voska
  • Tri kašike kokosovog ulja
  • Tri kašike meda

Pčelinji vosak fino usitniti i pomešati sa kokosovim uljem i medom u lončiću za kuvanje. Sve zagrevati uz konstantno mešanje, tako da se sastojci potpuno otope i sjedine. Masa treba da bude jednolična, fine i glatke teksture. Navedene količine su dovoljne za pripremu oko sedam kutijica od petnaestak grama. Kada se sastojci rastope i sjedine, sipati kašikom u željene posudice i ostaviti da se balzam u potpunosti ohladi, pre nego što ga zatvorimo.

Published
Categorized as Nega