Riblje ulje za kožu, kosu, u trudnoći, zdravlje, kapsule i cena


Zdravstvene prednosti ribljeg ulja uključuju njegovu sposobnost da pomogne u lečenju različitih srčanih oboljenja, visokog holesterola, depresije, anksioznosti, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, oslabljenog imunog sistema, raka, dijabetesa, upala, artritisa, upalne bolesti creva, side, Alchajmerove bolesti, očnih poremećaja, makularne degeneracije i čireva.

Takođe, ovo ulje pomaže pri mršavljenju, pri održavanju zdrave trudnoće, utiče na plodnost i koristi se za negu kože (naročito za probleme kao što su psorijaza ili akne).

Većina zdravstvenih koristi ribljeg ulja se može pripisati prisustvu omega-3 esencijalnih masnih kiselina kao što su dokozaheksanoinska kiselina (DHA) i eikozapentaenoinska kiselina (EPA). Druge korisne esencijalne masne kiseline u ribljem ulju uključuju alfa-linolensku kiselinu (ALA) i gama-linolensku kiselinu (GLA).

Iako riblje ulje ima mnogo zdravstvenih kvaliteta, previše se priča o njegovim mogućim primenama, ali nisu sve od tih tvrdnji tačne, tako da budite oprezni kada čitate o ovom korisnom ulju. Proizvođači ribljeg ulja pokušali su da promovišu riblje ulje kao lek za skoro sve bolesti.

U nastavku ćemo istražiti različite dokazane prednosti ribljeg ulja, od kojih su neke zasnovane na konkretnim naučnim dokazima, dok su druge zasnovane samo na istraživanjima sprovedenim na životinjama. Predlažemo da se čitaoci dobro edukuju pre donošenja odluke o korišćenju ovog ulja da ne bi pali pod uticaj pozitivne i negativne propagande o korisnim primenama ribljeg ulja.

riblje ulje

loading…

Različite vrste riba koje mogu biti dobar izvor ribljeg ulja su skuša, pastrmka, jezerska pastrmka, iverak, haringa, brancin, sardine, sabljarka, ostrige, albakor tuna, plavorepa tuna, žutorepa tuna, sardele, inćuni i losos. Za dobijanje ulja najčešće se koriste albakor tuna, haring, skuša, sardine, jezerska pastrmka i losos. Kvalitet ribljeg ulja u velikoj meri zavisi od vrste ribe od koje dobijate ulje.

Vitamini u ribljem ulju

Vitamin A i vitamin D: Riblje ulje, naročito ulje dobijeno od jetre riba kao što je ulje od jetre bakalara, bogato je izvorima vitamina A i D. Međutim, preterana upotreba ulja od jetre bakalara može dovesti do vitaminske toksičnosti, prekomernog nagomilavanja vitamina u telu, što može uzrokovati ozbiljne neželjene efekte.

Vitamin E: Različita verovanja kada je u pitanju riblje ulje i vitamin E uključuju:

Riblje ulje se podvrgava oksidaciji i može da užegne, što dovodi do formiranja slobodnih radikala. Dodavanje antioksidanata kao što je vitamin E ribljem ulju može da spreči formiranje ovih slobodnih radikala.

Prekomerna doza ribljeg ulja vodi do smanjenja nivoa vitamina E u ljudskom organizmu. Ovaj gubitak vitamina E trebalo bi da se nadomesti unosom suplemenata vitamina E.

Riblje ulje i vitamin E kada se kombinuju mogu biti korisni u lečenju mnogih vrsta raka i srčanih bolesti, mnogo više nego kada se odvojeno koriste kao metod lečenja.

Preliminarna istraživanja koja su sprovedena dokazuju gore navedene izjave. Međutim, one moraju biti potkrepljene detaljnijim istraživanjima pre izvođenja konačnih zaključaka o korišćenju ribljeg ulja i vitamina E u kombinaciji.

Zdravstvene prednosti ribljeg ulja uključuju sledeće:

Zdravo srce

Kako tvrdi Američka asocijacija za srce (AHA), klinička ispitivanja su pokazala da su omega-3 masne kiseline efikasne u smanjenju kardiovaskularnih bolesti (CVD). Riblje ulje je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, pa tako smanjuje rizik od srčanih bolesti i srčanih aritmija. Takođe, ovo ulje smanjuje nivo lošeg holesterola (LDL) i povećava nivo dobrog holesterola (HDL). Riblje ulje sprečava nagomilavanje triglicerida i dalje smanjuje nivo viška triglicerida.

zdravo ulje za srce

Preliminarna istraživanja su takođe pokazala da riblje ulje može da se koristi za sprečavanje arteroskleroze kod pacijenata sa koronarnim bolestima. Prema tome, riblje ulje je efikasno u sprečavanju moždanog udara, a redovna upotreba ovog ulja može da pomogne da se izbegne iznenadna srčana smrt. Ipak, prema mišljenju Američke asocijacije za srce, ova preliminarna otkrića još moraju da budu potvrđena daljom detaljnom istragom.

Riblje ulje za mršavljenje

Ovo ulje takođe je popularno kao pomoć u mršavljenju. Istraživanje na Univerzitetu u Južnoj Australiji pokazalo je da ovo ulje poboljšava efikasnost vežbanja u pokušajima da se izgube kilogrami. Volonteri koji su koristili ovo ulje u svojoj ishrani imali su veći gubitak kilograma od onih koji nisu redovno konzumirali riblje ulje. Vežbanje u kombinaciji sa ribljim uljem imalo je pozitivne efekte na oblik tela pacijenata koji su učestvovali.

Poboljšan imunitet

Veruje se da redovna upotreba ribljeg ulja pomaže u jačanju vašeg imunog sistema i na taj način omogućuje vam da ostanete otporni na česte bolesti kao što su prehlada, kašalj i grip. Omega-3 masne kiseline prisutne u ribljem ulju jačaju imuni sistem tako što pospešuju aktivnost i količinu citokina i eikosanoida u našem telu. Istraživači su takođe izučavali efekat ribljeg brašna i ribljeg ulja na imuni sistem svinja i otkrili su da je riblje ulje pomoglo u rastu životinja. Slično istraživanje u Tajvanu koje je sprovedeno na miševima takođe je dalo pozitivne rezultate.

U osnovi, riblje ulje ima potencijal da poboljša imuni sistem kod ljudi, ali ipak su potrebna dalja istraživanja na ljudima. Ovo ulje je takođe korisno za pacijente koji pate od lupusa, autoimune bolesti u kojoj imunološki sistem napada svoje sopstvene organe i tkiva. Istraživanja su takođe pokazala da riblje ulje pomaže smanjenju groznice, osipa na koži i umora.

Sida

Istraživanje sprovedeno od strane Programa za nutritivne nauke u Leksingtonu predložilo je riblje ulje kao lek za sidu. Međutim, još mnogo istraživanja mora da se uradi u vezi sa tim.

Antiupalna svojstva

Riblje ulje je efikasno u smanjenju upala u krvi i tkivima. Redovna upotreba suplemenata, tableta, pilula i kapsula od ribljeg ulja pomaže onima koji pate od hroničnih upalnih bolesti. Ovo ulje je efikasno u lečenju gastrointestinalnih poremećaja, celijakije, sindroma kratkog creva i upalne bolesti creva uključujući Kronovu bolest i ulcerativni kolitis, koji predstavljaju tipične poremećaje creva. Pacijentima koji pate od Kronove bolesti često je teško da apsorbuju vitamine, masti i esencijalne suplemente. Suplementi ribljeg ulja predstavljaju efikasnu ishranu za takve pacijente.

Kada je reč o ulcerativnom kolitisu, ovo ulje sprečava nagomilavanje leukotriena u crevima. Takođe, sprovedeno je istraživanje sa ciljem da se dokaže antiupalni značaj ribljeg ulja, naročito kada se kombinuje sa drugim dijetetskim suplementima i lekovima.

antiupalno dejstvo

Artritis

Riblje ulje je korisno u lečenju artritisa, reumatizma, simptoma Rajnaudove bolesti i sličnih stanja. Korišćenje ovog ulja može da pomogne u smanjenju potrebe za velikim dozama nesteroidnih antiupalnih lekova (NSAID).

Istraživanja sprovedena u Australiji pokazala su da velike količine ribljeg ulja imaju pozitivne efekte na lečenje artritisa. U slučajevima osteoartritisa riblje ulje može da pomogne u smanjenju uticaja enzima koji uništavaju hrskavicu.

Međutim, pošto je još uvek nepoznata doza ribljeg ulja koja je potrebna za postizanje idealnih rezultata u lečenju pacijenata, smatra se da je uključivanje omega-3 masnih kiselina i ribljeg ulja u lečenje artritisa dosta kontroverzno. Takođe, pacijenti koji boluju od artritisa moraju biti upoznati sa svim neželjenim efektima koji mogu da nastanu upotrebom ribljeg ulja.

Depresija i anksioznost

Zbog prisustva omega-3 masnih kiselina smatra se da riblje ulje ublažava depresiju, tugu, anksioznost, uznemirenost, mentalni umor, stres, povećava seksualnu želju, otklanja samoubilačke tendencije i druge nervne poremećaje. Takođe, ovo ulje može da pomogne da se stabilizuje raspoloženje i da se leče bipolarni poremećaji. Prema tome, nije iznenađujuće što je pokazano da zemlje u kojima se riba često jede imaju manju učestalost depresije.

Slično tome, istraživanje sprovedeno na zatvorenicima je pokazalo da kada su zatvorenici dobili morsku hranu koja sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina, došlo je do značajnog pada u stopi ubistava i učestalosti nasilja. Konzumiranje ribe je takođe dobar lek za depresiju. Istraživanja su pokazala da konzumiranje ribe može da bude korisno za mentalno zdravlje žena i za smanjenje rizika od razvoja depresije kod žena.

Očni poremećaji

Dobro je poznato da riblje ulje ima sposobnost da poboljša vid. Takođe, ono pomaže da se izbegne degeneracija makule koja dolazi sa godinama. Nacionalni institut za oči koji se nalazi u Nacionalnom institutu za zdravlje u Americi planira da širom države sprovede istraživanje sa ciljem da utvrdi efikasnost ribljeg ulja u lečenju makularne degeneracije.

Istraživanje će obezbediti jake naučne dokaze posmatrajući kakve koristi riblje ulje ima za negu očiju i na taj način će omogućiti vladinim agencijama i doktorima da sa sigurnošću preporučuju riblje ulje za degeneraciju makule.

Alchajmerova bolest

Istraživanja su pokazala da su masne kiseline efikasne za lečenje Alchajmerove bolesti. Pošto je riblje ulje jedan od glavnih izvora esencijalnih masnih kiselina, uključujući eikozapentaenoinsku i dokozaheksanoinsku kiselinu, ono pomaže u lečenju Alchajmerove bolesti.

Istraživanja sprovedena na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) potvrđuju korisnost biljnog ulja kao mogućeg leka za ovu bolest. Alchajmerova asocijacija preporučuje pacijentima ribu koja ima viši sadržaj omega-3 masnih kiselina jer ona štiti organizam od Alchajmerove bolesti i demencije.

Riblje ulje za zdravu kožu

Riblje ulje je odlično za poboljšanje stanja suve kože tako što je čini sjajnom i zategnutom. Korisno je za lečenje različitih problema na koži, kao što su ekcemi, psorijaza, svrab, crvenilo, povrede na koži i osip. Kada je reč o psorijazi, eikozapentaenoinska kiselina koja se nalazi u ribi ograničava rast proinflamatornih agenasa tako što proizvodi arahidonsku kiselinu.

Prema tome, ovo ulje može da se primenjuje i površinski, da ublaži tegobe vezane za psorijazu.

Redovna konzumacija kapsula ribljeg ulja pomaže u smanjenju gubitka vlažnosti kože. Takođe, neki ljudi tvrde da riblje ulje pomaže u sprečavanju opekotina od sunca, ali istraživanja to još nisu potvrdila.

upotreba ribljeg ulja za zdravu kozu i akne

Riblje ulje za akne (bubuljice)

Ovo ulje je efikasan tretman za akne. Poznato je da eikozapentaenoinska kiselina sprečava stvaranje androgena, koji može da utiče na formiranje gnoja u folikulu dlake i da dovede do pojave akni.

Rak

Riblje ulje je korisno za mršavljenje kod pacijenata koji pate od raka pankreasa. Suplementi ribljeg ulja takođe mogu biti korisni za pacijente koji pate od hiperlipidemije koja je povezana sa rakom.

Dijabetes

Dijabetičari tipa II su skloni kardiovaskularnim bolestima, kao što su koronarne bolesti srca, arteroskleroza i moždani udar. Kao što je već pomenuto, riblje ulje je korisno u lečenju raznih srčanih problema. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Oksfordu pokazalo je da je riblje ulje korisno za smanjenje nivoa triglicerida kod dijabetičara.

Čirevi

Prisustvo dokozaheksanoinske kiseline i eikozapentaenoinske kiseline u ribljem ulju čini ga korisnim u slučaju čireva uzrokovanih korišćenjem nesteroidnih antiupalnih lekova (NSAID).

Riblje ulje u trudnoći i za trudnice

Riblje ulje je veoma korisno za trudnice jer dokozaheksanoinska kiselina koja je prisutna u ribljem ulju pomaže u razvijanju očiju i mozga kod beba. Takođe, ona pomaže da se izbegnu prevremeni porođaji, mala težina novorođenčeta i pobačaji.

Istraživanje sprovedeno u Nemačkoj, koje je uključivalo 8 729 trudnica pokazalo je da ishrana sa malim sadržajem ribe dovodi do većeg rizika od prevremeno rođenih beba ili nedonoščadi.

Takođe se veruje da žene čija ishrana ne sadrži dovoljnu količinu DHA i EPA pate od postporođajne depresije, jer postoji prenošenje određene količine moždane mase sa majke na dete u poslednjim fazama trudnoće. Štaviše, kao što je ranije spomenuto, kada trudnice uzimaju suplemente ribljeg ulja, njihova deca pokazuju poboljšanu koordinaciju očiju i ruku.

Prema tome, veoma je korisno konzumirati ovo ulje, jedući ribu ili uzimajući suplemente ribljeg ulja, tablete, kapsule ili pilule tokom trudnoće za potpuni razvoj deteta i za dobrobit majke. Međutim, treba napomenuti da riblje ulje koje se dobija od jetre ribe, na primer od jetre bakalara, ne bi trebalo da se konzumira tokom trudnoće jer je riblje ulje od bakalara bogato retinolom i vitaminom A.

Plodnost

Preliminarna istraživanja sprovedena na veprovima su pokazala da kada ishrana vepra sadrži riblje ulje, kvalitet sperme je poboljšan. Nakon ejakulacije, sperma duže preživljava u borbi sa napadima lipidne peroksidacije u ženskom genitalnom traktu i tako se povećavaju šanse za začeće.

Sa druge strane, slična istraživanja na životinjama su pokazala kočenje u sintezi prostaglandina E i prostaglandina F koji se proizvode u velikim količinama od strane semenih vezikula kod ljudi. Međutim, ovo istraživanje nije dokazalo uticaj koji riblje ulje ima na količinu i pokretljivost sperme.

Riblje ulje za zdravu kosu i negu kose

Ovo ulje pomaže da se održi dobar sjaj kose, jer omega-3 masne kiseline sadrže svojstva koja podstiču rast kose, tako što hrane folikule. Ovo ulje utiče na rast kose, ali pomaže i u sprečavanju gubitka kose. Za rast kose je takođe potrebna velika količina proteina, a pošto je većina riba bogata proteinima, konzumiranje ribe pomaže da kosa bude zdrava.

kapsule ribljeg ulja za zdravu kosu

Amiotrofna lateralna skleroza

Riblje ulje je bogato različitim hranljivim materijama, kao što su omega-3 masne kiseline. Novija istraživanja pokazuju da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može da smanji ili odloži početak amiotrofne lateralne skleroze (ALS), koja je još poznata i kao Lou Gehrigova bolest.

Cirkulacija krvi

Opšte je prihvaćena činjenica da riblje ulje ima sposobnost da poboljša cirkulaciju krvi uz smanjenje triglicerida i nivoa holesterola. Međutim, korist od poboljšanja cirkulacije krvi prvenstveno je istraživana samo na pacovima.

Takođe se veruje da riblje ulje pomaže da se spreče astma i otkazivanje bubrega. Mnogi ljudi vole svoje kućne ljubimce da hrane ribljim uljem, naročito pse i mačke, jer ovo ulje stvara sjajnu dlaku i glatku kožu. Takođe, može da pomogne u lečenju artritisa kod pasa i mačaka, jer to je veoma česta bolest kod kućnih ljubimaca.

Nacionalni program za edukaciju o visokom krvnom pritisku u Sjedinjenim američkim državama je upozorio na netačne tvrdnje o tome da je riblje ulje efikasno sredstvo za snižavanje visokog krvnog pritiska kod pacijenata koji boluju od hipertenzije. Prema tom izveštaju, suplementi ribljeg ulja u veoma maloj meri snižavaju visok krvni pritisak kod pacijenata koji boluju od hipertenzije. Istraživanje sprovedeno u Bostonu je pokazalo da umerene doze suplemenata ribljeg ulja imaju malo uticaja na stanje visokog kvnog pritiska kod normotenzivnih osoba.

Upozorenje pri doziranju ribljeg ulja

Preterana konzumacija ribljeg ulja može dovesti do alergija i drugih neželjenih efekata na vaš organizam. Štaviše, riblje ulje može biti problematično ako patite od nekih bolesti, pa morate biti pažljivi pri konzumacij suplemenata ribljeg ulja. Potrebno je da se konsultujete sa doktorom o dozi koju bi trebalo da uzimate.

Riblje ulje se može konzumirati u različitim oblicima. To može biti direktnom konzumacijom ribe koja može biti pečena, pržena, kuvana, grilovana ili dimljena. Takođe, može se konzumirati u obliku koncentrovanih dijetetskih suplemenata – u tečnom obliku, u vidu tableta, kapsula, pilula ili mekih gelova. Postoje i različiti farmaceutski stepeni ribljeg ulja.

Trebalo bi da se konsultujete sa vašim doktorom da potvrdite vaš način konzumiranja ribljeg ulja i vašu opštu potrebu za korišćenjem ribljeg ulja u ishrani.

Riblje ulje u kapsulama – cena i gde kupiti

Uskoro ćete moći da riblje ulje nabavite u našoj prodavnici zdrave hrane a cena će biti više nego povoljna. Prijavite se na našu e-mail listu koju možete naći ispod ovog teksta i mi ćemo vas obavestiti čim se nadje u prodaji da ga možete kupiti po najpovoljnijoj ceni!


!

Ads

Detektirali smo AdBlocker!

Detektirali smo zabranu prikaza reklama (AdBlock). Vrlo skromnim prihodom od reklama financiramo održavanje web stranice i pisanje novog sadržaja. Molim vas da podržite rad stranice tako da omogućite prikazivanje reklama.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close