Istraživanje: Sa ovom pilulom možemo da živimo preko 120 godina?

Američki naučnici tvrde da je metformin, lek koji se prepisuje osobama obolelilm od dijabetesa, lek koji može da uspori starenje i produži ljudski vek na čak 110 ili 120 godina.

Nizom testova, utvrđeno je da metformin produžava život životinja, a Federalana agencija pri ministarstvu zdravlja u Americi, FDA, dala je dozvolu se efekti ovog leka ispitaju i na ljudima. Ukoliko se rezultati testova na ljudima poklope sa rezulatatima ispitivanja na životinjama, ovaj lek mogao bi pomogne da se uspori biološko starenje. To znači da će ljudi u svojim sedamdesetim godinama biti biološki u pedesetim.

pilula

– Mogućnost da usporimo starenje, moglo bi da bude najvažnije medicinsko dostignuće moderne ere – kaže Džej Olšanski sa Univerziteta Ilinois u Čikagu.

Razlog zbog kog naučnici veruju da je metformin lek koji može da uspori starenje je to što što ovaj lek povećava broj molekula kiseonika koji ulaze u ćeliju, prenosi The Telegraph.

Ali ne samo da uspori starenje, već i poboljša opšte zdravlje. Kada su belgijski naučnici testirali metformin na crvima ispostavilo se da ne samo da su crvi živeli duže, već su i bili boljeg zdravlja. Isti je slučaj bio sa miševima, čiji je životni vek produžen u 40 odsto slučajeva, a pokazalo se i da su njihove kosti jače. Takođe, Univerzitet u Kardifu otkrio je da su pacijenti koji boluju od dijabetesa, a koji je prepisan metformin živeli u proseku osam godina duže od pacijenata sa istom dijagnozom koji nisu koristili taj lek.

izvor: blic žena

Published
Categorized as Blog