Šampon od koprive – upotreba i recepti

Lepa, zdrava, duga i sjajna kosa je nešto čemu svaka žena teži, jer čak i kada je lice besprekorno našminkano neuredna, masna i oštećena kosa ostavlja jako loš utisak na okolinu i pripadnike jačeg pola. Mnoge žene ne mogu da se izbore sa oštećenom i iskrzalom kosom koja zbog farbanja i raznih drugih hemijskih tretmana kao i sunca postaje suva, rascvetala i neugledna.

Danas postoje mnogobrojni kozmetički preparati za negu oštećene kose od raznih šampona i regeneratora do maski, sprejeva i silikonskih kapi za kosu. Većina ovih proizvoda je vrlo lepog mirisa, ali zato uglavnom skupa i njihov hemijski sastav ne odgovara svakom tipu kose.

sampon od koprive – upotreba i recepti

Zbog toga je najbolje koristiti proverene proizvode za jačanje dlake i korena kose. Poznato je da je šampon od koprive vrlo delotvoran za jačanje i rast kose, a u kombinaciji sa drugim proizvodima može dati odlične rezultate kod tretiranja oštećene i slabe vlasi. Recept za šampon od koprive koji će oporaviti vašu kosu možete sami napraviti kod kuće, a sve potrebne sastojke možete naći u apotekama.

Šampon od korpive – recept

Sastojci:

1,5  l šampona od koprive (jedna boca od 1 l i jedna od 500 ml)

60 ml kapi ulja od koprive (dve bočice)

AD kapi sa vodenim rastvorom (dve flašice)

100 ml ricinusovog ulja

200 ml vodenog rastvora pantenola

4 ampule B vitamina

U bocu (flašu) od 2 l staviti šampon od koprive pa dodati ulje od koprive, AD kapi, ricinusovo ulje, rastvor pantenola i ampule B vitamina. Sve dobro promućkati dok se ne sjedini. Takođe, pre svake upotrebe protresti flašu jer se ulje taloži na površini.

Dejstvo i upotreba šampona

Ovaj šampon podstiče rast kose, sprečava njeno opadanje i regeneriše je od korena. Kosa će već 2,3 meseca biti znatno čvršća, sjajnija i gušća.

Kopriva poboljšava cirkulaciju perifernih krvnih sudova na glavi što pospešuje metaboličke procese unutar kože glave što podstiče mnogo bolje apsorbovanje ostalih sastojaka šampona koji su izuzetno hranljivi i lekoviti.

Pantenol koji je bogat vitaminom B5 regeneriše kožu glave i uspostavlja ravnotežu sprečavajući prekomerno lučenje sebuma.

Ricinusovo ulje u velikoj količini sadrži vitamin E i ricinoleinsku kiselinu koji imaju blagotvorno dejstvo na kožu glave i kosu. Vitamin E ima funkciju antioksidansa i suzbija štetno dejstvo slobodnin radikala. Ricinus regeneriše i jača kutikulu dlake, a takođe ima i antifugicidnu finkciju jer ubija gljivice koja izazivaju nastanak peruti. Ricinus ubrzava rast kose jer otklanja izumrle ćelije kože glave kojima je na taj način onemogućeno da zapuše folikule dlake i uspore tako njen rast.

AD kapi su poznate po svojoj regenerativnoj funkciji kože i epitelnog tkiva čak i kod teških opekotina. Regenirušući kožu glave AD kapi normalizuju i procese i funkcije koje ćelije kože obavljaju.

B vitamin je najznačajniji za zdravu kosu jer joj obezbedđuje neophodne hranljive sastojke i jača dlaku od korena do vrha kako se to danas popularno kaže.

Svi sastojci šampona od koprive su proverenog hemijskog sastava i ne sadrže razne aditive kao kozmetički preparati koji takođe mogu kosu učiniti mekom i sjajnom, ali je ne mogu regenerisati u potpunosti i obezbediti joj sve neophodne sastojke kao šampon od koprive za jačanje, rast i regeneraciju kose.