Sir od dunja – za šta je dobar i recept kako se pravi

Sir od dunja predstavlja domaći proizvod koji je u domaćoj kulinarskoj tradiciji već dugo zastupljen, ali koji je čini se u savremeno vreme pomalo zapostavljen.

Zato, odlučili smo da sa vama podelimo recept po kojem ćete uspeti da pripremite ovaj ukusni i brzi slatki specijalitet.

Sir od dunja - za šta je dobar i recept kako se pravi

Kako da napravite sir od dunja?

Da bi ste pripremili sir od dunja, potrebno vam je:

– 1,3 kilograma opranih, oljuštenih i očišćenih dunja,
– 2 litra vode,
– Još 1 ipo litar vode,
– 1,2 kilograma šećera,
– Sok od jednog sveže ceđenog limuna,
– Malo ulja.

Način pripreme:

Navedenu količinu opranih, oljuštenih i očišćenih dunja, iseckajte na kriške i prelijte sa 2 litra vode, a zatim skuvajte. Kuvanje treba da traje od oko 20 minuta do pola sata u zavisnosti od toga koliko su dunje zrele i koliko je potrebno da se skuvaju. Da bi ste bili sigurni da su dunje dovoljno kuvane, iz posude u kojoj ih kuvate izvadite nekoliko kriški i probajte da ih ispasirate. Ukoliko se lako pasiraju, znači da su dunje kuvane i da tu fazu pripreme sira od dunja možete prekinuti.

Kada su dunje kuvane, procedite ih i ispasirajte, a zatim pristupite sledećem koraku pripreme.

Navedenu količinu šećera, prelijte sa jednim ipo litrom vode i ušpinujte. Da bi se šećer dovoljno ušpinuo, potrebno je da ga uz povremeno mešanje kuvate oko 25 minuta na jačoj vatri. Nakon tog vremena kuvanja, šećer će postati gust i svetle karamel boje. To je znak da je ušpinovan. U ušpinovan šećer, sipajte proceđene i ispasirane dunje, a zatim to promešajte i kuvajte još oko 25 minuta. Nakon 25 minuta, mešavinu pomerite sa šporeta i u nju dodajte sok od jednog sveže isceđenog limuna, a zatim sve to dobro sjedinite mešanjem i sipajte u odgovarajući predhodno uljem podmazan kalup ili pleh u kojem će se stegnuti i oblikovati. Da bi se sir od dunja pravilno i dovoljno stegao, ostavite ga da u kalupu ili plehu odstoji nekoliko sati ili najbolje celu noć i to u frižideru. Nakon nekoliko sati ili ujutru, sir izvadite iz frižidera ili iz pleha, ukoliko je potrebno isecite ga na komade željenih dimenzija (ukoliko ste koristili pleh) i poslužite kao ukusnu poslasticu.

Ukoliko to želite, u fazi pripreme kada tek skuvane dunje presipate u kalup ili pleh, u njih možete dodati i mlevene orahe, kako bi ste dodatno poboljšali ukus ove sjajne poslastice. To možete uraditi čak i sa polovinom od ukupno pripremljene količine. Na taj način, imaćete poslasticu sa dva ukusa među kojima ćete moći da birate.