Sojino ulje – upotreba za zdravlje, u ishrani, u kozmetici, cena i prodaja

Iako ne previše poznato, sojino ulje je našlo primenu u velikom broju domaćinstava na našim prostorima, pre svega zbog činjenice da se jako dobro može koristiti za prženje, pečenje i pripremu raznih jela. U 100 grama ovog ulja ima oko 900 kalorija.

Sastav sojinog ulja

U sirovom sojinom ulju najviše ima triaciglecerola (oko 96%), zatim malo fosfolidipa i minerala. Od kiselina tu su linolna, oleinska, palmitinska, linolenska i stearinska.

Od vitamina u sebi najviše ima vitamine E, D i F.

Upotreba sojinog ulja u ishrani

Sojino ulje, kao što smo već pomenuli, najviše se koristi za pripremu kako hladnih tako i toplih jela, za pečenje i prženje. Ono što najviše ide u prilog ovom ulju je to da se odlično slaže sa drugim uljima i sastojcima prilikom pripreme hrane.

upotreba sojinog ulja u ishrani

Sjajno ide za pripremu jela od mesa i ribe, a ništa manje dobro se može primeniti i kod pripreme testenina. Takodje, i vegetarijanci ga rado koriste za pripremu svojih jela.

Nerafinisano sojino ulje ima blagi gorak ukus, dok ukoliko je rafinisano onda ima neutralan ukus.

Sojino ulje za bolje zdravlje

Pored toga što se sojino ulje vrlo efikasno i lako može koristiti za pripremu hrane i raznorazne dresinge i salate, ono ima i nekoliko bitnih zdravstvenih prednosti za naš organizam.

Jedna od najbitnijih je da zaustavlja rast ćelija od tumora dojke. To je sve zahvaljujući sastojku koji se nalazi u sojinom ulju a to je geninstin. Istraživanja su sproveli na Univerzitetu Alabama, a slične rezultate su dobili i dr Ernst Vinder i istraživači u Pensilvaniji.

Pored uticaja na sprečavanje širenja tumora dojko, sojino ulje olakšava tegobe kod žena u menopauzi.

Lecitin iz ovog ulja je zaslužan za zdravlje srca jer utiče na kompletan kardiovaskularni sistem, u isto vreme obnavljajući i moždane ćelije.

Ulje od soje dobro utiče i na varenje i normalizovanje rada želudca. Za ovo svojstvo možemo zahvaliti nezasićenim masnim kiselinama iz sojinog ulja.

ulje od soje za zdravlje

Sojino ulje – cena i prodaja

Ako se već pitate gde ga kupiti, sojino ulje je moguće nabaviti u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane kod nas, a cena se obično kreće od 200 do 300 dinara za pakovanje od 250 ml, za hladno cedjeno nerafinisano ulje.

Ono što je sjajna vest za sve vas je to da ćete uskoro moći da sojino ulje naručite i preko našeg sajta po povoljnim promotivnim cenama! Prijavite se na našu e-mail listu popunjavanjem kratke forme ispod ovog teksta i obavestićemo vas čim se ono nadje u prodaji na našem sajtu.