Sok od krompira – lekovitost i recept

Cilj naše odluke da sadržaj ovog teksta podelimo sa vama, jeste da vam pomognemo da upoznajući se sa konkretnim činjenicama i pouzdanim informacijama razrešite dilemu o tome da li je ili nije zdravo konzumirati sok od krompira, kao i da vas upoznamo sa osobinama ovog soka i načinom njegove pripreme i konzumiranja.

Da li je zdravo piti sok od krompira?

Bez obzira što je veoma rasprostranjen stav o tome da je štetno piti sok od krompira, ovaj sok zapravo može veoma korisno i pozitivno delovati na ljudsko zdravlje. Jedino što je važno, jeste pripremiti ga i upotrebiti na pravi način i time sprečiti negativne efekte njegovog delovanja.

Sok od krompira - lekovitost i recept

Kada je sok od krompira štetan, a kada je zdrav za ljudski organizam?

Ukoliko krompir nije organski uzgajan, odnosno ukoliko je prskan i ukoliko sadrži zelene delove i klice, a pritom ga pre pripreme soka niste oljuštili i sa njega niste odstranili zelene delove i klice, onda je sok pripremljen od njega štetan za ljudski organizam i može izazvati povišenu telesnu temperaturu i drhtavicu. Takvi simptomi, zapravo predstavljaju simptome blažeg oblika trovanja pesticidima ili trovanja solaninom. Solanin je vrsta toksina, koji se može naći u sastavu klica i zelenih delova krompira.

Međutim, ukoliko za pripremu soka od krompira koristite organski uzgajan krompir, sa kojeg ste predhodno odstranili klice i zelene delove, onda je sok koji ste pripremili savršeno bezbedan za upotrebu i ispoljava pozitivno delovanje na ljudsko zdravlje i organizam uopšte.

Kako pripremiti domaći sok – sirup od krompira?

Priprema soka od krompira predstavlja krajnje jednostavan postupak koji je potrebno da započnete tako što ćete jedan veći krompir oljuštiti, očistiti od klica i zelenih delova (ukoliko ih ima na krompiru) i oprati. Kada ste to uradili, krompir jednostavno izrendajte, a zatim izrendani sadržaj izgnječite kroz cediljku kako bi ste razdvojili sok od čvrstih delova krompira.

Tako pripremljen sok, popijte odmah, odnosno dok je maksimalno svež.

U svežem soku od krompira, prisutna je najveća koncentracija korisnih sastojaka i upravo takav sok ispoljava najbolje delovanje na ljudski organizam. Kada sok odstoji, gubi se koncentracija, kao i karakteristike njegovih sastojaka.

Koji sastojci su sadržani u soku od krompira?

Ovo su sastojci koji su sadržani u soku od krompira:

– Kalijum,
– Magnezijum,
– Gvožđe,
– Cink,
– Vitamin B6,
– Vitamin C,
– Biljne belančevine,
– Ugljeni hidrati.

Na koje sve načine sok od krompira deluje pozitivno na ljudski organizam?

Ovo su načini na koje sok od krompira deluje pozitivno na ljudski organizam:

– Jača imunitet i pojačava ukupnu otpornost organizma,
– Detoksikuje organizam i oslobađa ga od prisustva štetnih supstanci koje u njega dopiru posredstvom određenih vrsta namirnica, konzumiranja alkohola ili konzumiranja cigareta,
– Utiče pozitivno na funkciju bubrega,
– Utiče na smanjenje i potpuno eliminisanje simptoma gastritisa i drugih oblika smetnji sa funkcijom želuca,
– Podstiče smanjenje nivoa šećera u krvi kod dijabetičara,
– Ubrzava proces lečenja bolesti jetre,
– Pozitivno utiče na funkciju bubrega,
– Utiče preventivno na pojavu bolesti kardiovaskularnih bolesti i smanjuje intezitet i učestalost ponavljanja simptoma kod već nastalih kardiovaskularnih smetnji,
– Smanjuje rizik od pojave kancerogenih promena u organizmu i deluje kao dopuna terapiji za lečenje karcinoma (različitih oblika).