Topla voda sa limunom ujutro – odlična za mršavljenje i imunitet

Samo jedna čaša tople vode sa limunom svako jutro može vam pomoći da se osećate bolje i energičnije u toku dana, a takođe blagotvorno deluje na vaše celokupno zdravlje.

Topla voda sa limunom je idealna zamena za jutarnju kafu.

Priprema

Iscedite pola limuna u čašu mlake (ne vruće) vode i popijte ujutru na prazan stomak. Ukoliko imate više od 70 kg možete iscediti i ceo limun. Ako vam je ovaj napitak previše kiseo, razblažite ga vodom po želji, a možete ga zasladiti i javorovim sirupom.

Topla voda sa limunom ujutro za mrsavljenje

Zdravstvene koristi

Jedna čaša vode sa limunom sadrži 25 kalorija i mnoštvo hranljivih materija, poput vitamina C, kalijuma, kalcijuma, gvožđa i dijetalnih vlakana. Takođe, brojna su i antibakterijska i antivirusna svojstva limuna.

Ako pijete toplu vodu sa limunom ojačaćete vaš imuni sistem jer limun sadrži velike količine vitamina C koji se bori protiv prehlade. Takođe, u limunu se nalazi kalijum, a poznato je da on stimuliše funkcije mozga, srca i nervnog sistema, a reguliše i krvni pritisak.

Iako je limun kiseo, on ipak spada u alkalnu hranu. Ukoliko konzumirate toplu vodu sa limunom svakoga dana za kratko vreme ćete uspostaviti pravilnu pH vrednost organizma.

Limun pomaže u mršavljenju, jer sadrži pektin, vlakno koje smanjuje apetit i stvara osećaj sitosti. Istraživanja su pokazala da polifenoli koji se nalaze u limunu smanjuju nagomilavanje masnih naslaga, masnoću u krvi i visok nivo šećera. Osim što povoljno utiče na gojaznost, limun sprečava i pojavu dijabetesa.

Topla voda sa limunom je dobra za varenje. Topla voda je inače sama po sebi poznata po tome da reguliše probavu. Na taj način ublažava se nadutost i gorušica. Topla voda sa limunom je i prirodni diuretik jer podstiče mokrenje i na taj način se iz tela izbacuju štetne supstance. Takođe, limun sadrži vitamine i minerale koji pomažu da se telo oslobodi toksina. Topla voda sa limunom čisti jetru i omogućava njeno pravilno funkcionisanje.

Zahvaljujući sposobnosti limuna da otklanja toksine, koža postaje čista, glatka i sjajna, a fleke i bore nestaju. Takođe, vitamin C uništava bakterije koje su glavni uzroci bubuljica i akni.

Topla voda sa limunom može ublažiti zubobolju. Ipak, najbolje je da zube operete pre nego što popijete ovaj napitak, da se ne bi oštetila zubna gleđ. Da ne biste oštetili zubnu gleđ, možete  da pijete ovaj napitak na cevčicu.

Limun štiti od moždanog udara, od depresije i stresa. Kada je organizam pod stresom, nivo vitamina C opada. Zato se preporučuje uzimanje limuna jer je on bogat vitaminom C. Takođe, limun ublažava bolove u mišićima i štiti od osteoporoze.

Limun štiti od bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Zahvaljujući velikoj količini vitamina C, limun sprečava pojavu gripa i prehlade.

Takođe, u poslednje vreme sve se više govori o uticaju limuna na rak, jer limun ima sposobnost da ubija kancerogene ćelije.

Kao što možete videti, topla voda sa limunom je nešto najjednostavnije što možete uraditi za svoje zdravlje. Čaša tople vode sa limunom treba da postane deo vaše jutarnje rutine. Ovaj napitak može da reši ili barem ublaži mnoge zdravstvene probleme, a pritom nema nikakva neželjena dejstva.

Published
Categorized as Blog