Ubod ose ili pčele – ulja za prvu pomoć

Delotvoran lek protiv uboda pčela ili osa je nešto što će svakome biti potrebno u nekom trenutku. Iako većina uboda pčela i osa izaziva samo lokalizovani bol, ovi ubodi su ipak dovoljno problematični i na njih treba obratiti pažnju.

Kada je reč o prvoj pomoći kod uboda pčela, obično se koriste terapeutska eterična ulja za ublažavanje posledica od uboda.

Primarno ulje koje možete koristiti za prvu pomoć kod uboda pčela je Melrose. Ova mešavina je jak antiseptik za kožu koji doprinosi stvaranju zdravog tkiva.

Druga ulja koja ublažavaju posledice uboda su ulje od lavande, ulje od buhača (Idaho tansy) i zimzeleno ulje. Takođe, veoma efikasne su mešavine eteričnog ulja Purification i Panaway.

Poznato je da postoje pčelari koji vole uvek da imaju pri ruci ulje peperminta u slučaju ako ih pčela ujede dok čuvaju košnice.

Takođe, postoji i smeša protiv uboda pčela koju možete sami napraviti:

Samo pomešajte 2 kapi lavandinog ulja, 2 kapi nemačke kamilice i 1 kap zimzelenog ulja.

Ubod ose ili pčele

Prva pomoć kod uboda pčela

Kako da najbolje pristupite ubodu pčele ako se dogodi?

Evo režima koji pratimo koristeći eterična ulja:

• Izvadite žaoku kreditnom karticom ili nožem, vodeći računa da ne istisnete otrov.

• Stavite 1-2 kapi smeše za ubod pčela na to mesto. Ponavljajte to na svakih 15 minuta tokom sat vremena.

• Mažite bilo koje od preporučenih ulja ili mešavina 2-3 puta dnevno sve dok crvenilo ne nestane. U nekim slučajevima videćete da nemate pri ruci sva ulja koja biste želeli. U tom slučaju koristite ulje koje imate na raspolaganju.

Stršljeni i ose

Često ljudi koriste termin pčela za sve vrste insekata koji ubadaju.

To je nepravedno prema pčelama, jer neki od najbolnijih ujeda ne dolaze od pčela, nego od stršljena i osa.

Svi ovi insekti koji ubadaju su deo porodice Vespidae.

Stršljeni i ose

Poznavanje razlike između različitih insekata koji ubadaju može biti od velike pomoći uglavnom zato što ćete tako znati da li postoji ili ne postoji žaoka koju morate da uklonite.

Pčele radilice imaju veliku bodljikavu žaoku i ako ona prodre u kožu to će ispustiti otrov koji treba ukloniti što je pre moguće.

Ovo treba uraditi veoma pažljivo, prateći metod kreditne kartice koji je opisan gore.

Bumbari i mnoge druge pčele imaju glatke žaoke ili samo male bodlje. Ove pčele mogu nekoliko puta da ubodu, ali ne ostavljaju žaoke u svojim žrtvama.

Članovi porodice osa takođe ne ostavljaju žaoke u svojim žrtvama. Kao i neke pčele, mogu da ujedaju u više navrata i mogu ostaviti za sobom snažniji otrov.

Većinu vremena, pčele i ose ujedaju samo kada se osećaju ugroženo. A kada ujedu, efekti obično kratko traju kada se kao lek primenjuje recimo neko od eteričnih ulja.

Ako ubod dovede do brzog oticanja, otežanog disanja ili bilo koje druge ozbiljne reakcije, uzmite odmah odgovarajuću medicinsku pomoć.