Ulje boražine za kosu, lice, zdravlje i cena

Boražina je prirodna materija dobijena iz semena Borago officinalis, biljke koja se nalazi širom Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Takođe poznato kao “boražina” ili “ulje iz semena boražine”, ulje boražine je bogato gama-linoleinskom kiselinom (vrsta esencijalne masne kiseline koja pomaže kod smanjenja upala).

Zdravstvene prednosti ulja boražine

Do danas je sprovedeno nekoliko istraživanja ulja boražine. Sledi kratak osvrt na naučne dokaze vezane za efikasnost ulja boražine u lečenju dva zdravstvena stanja:

1. Reumatoidni artritis

Ulje boražine dosta obećava kada je u pitanju lečenje reumatoidnog artritisa, autoimunog poremećaja u kom dolazi do upale sluzokože zglobova, prema jednom istraživanju iz 2000. godine. Iako se većina podataka o efikasnosti ulja boražine zasniva na epruveti i istraživanjima životinja, nekoliko manjih studija ukazuju da ulje boražine može da olakša osetljivost i oticanje kod ljudi sa reumatoidnim artritisom.

ulje borazine

2. Ekcem

U studiji iz 2003. godine u kojoj je učestvovalo 140 odraslih i dece sa ekcemom, istraživači su otkrili da ne postoji značajna razlika između onih koji su uzimali suplemente ulja boražine 12 nedelja i onih koji su uzimali placebo kapsule tokom istog vremenskog perioda. Ranija studija od 160 pacijenata je pokazala da tretman suplementima ulja boražine koji je trajao 24 nedelje nije imao značajne efekte na ekcem.

Najčešće upotrebe ulja boražine

U biljnoj medicini ulje boražine se uglavnom koristi za lečenje sledećih zdravstvenih problema:

• reumatoidni artritis
• gušenje u grudima
• kašalj
• depresija
• simptomi menopauze
• ekcem

Zdrave masti u ulju boražine

Pri konzumiranju ulja boražine mnogo gama-linoleinske kiseline se konvertuje u dihomo-gama-linolensku kiselinu. Kao i omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju i lanenom semenu, poznato je da se gama-linoleinska i dihomo-gama-linolenska kiselina bore protiv upala. Međutim, obe supstance su klasifikovane kao omega-6 masne kiseline.

Mere opreza:

Iako se ulje boražine generalno smatra bezbednim, ono može da izazove zatvor kod nekih osoba. Zbog nedostatka naučnih dokaza o efikasnosti ulja boražine, važno je da budete oprezni kada koristite suplemente ulja boražine. Ako planirate da koristite ulje boražine za lečenje nekog zdravstvenog stanja, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što počnete sa ovim režimom.

Ulje boražine – cena i gde kupiti

Ovo ulje u poredjenju sa ostalim zdravim uljima ima osrednju cenu ili malo iznad prosečne. Ono što je sjajna vest za sve vas je da ćete ovo jako teško nalazivo ulje moći uskoro da kupite direktno preko našeg sajta ili u našoj prodavnici u Beogradu.

Prijavite se na našu email listu koju možete naći ispod ovog teksta i mi ćemo vam javiti čim se ulje nadje u našoj prodavnici da dobijete specijalan, veliki popust!