Ulje ruzmarina za kosu, kožu, lice, zdravlje i cena


Ulje ruzmarina je jedno od najpopularnijih eteričnih ulja zbog mnoštva zdravstvenih prednosti. Postalo je veoma važno i popularno tokom godina, pre svega zbog svoje sposobnosti da stimuliše rast kose, mentalnu aktivnost, da ublaži respiratorne probleme i da umanji bolove.

Ruzmarin, poznat još i kao Rosmarinus Officinalis, veoma je popularan kao kulinarska biljka u Mediteranskoj regiji. Mnoga jela se kuvaju uz pomoć ulja ruzmarina i svežih listova ruzmarina.

Eterično ulje ruzmarina se uglavnom dobija od listova. Biljka ruzmarina pripada porodici nane, koja uključuje još i bosiljak, lavandu, mirtu i žalfiju.

Još od davnina ulje ruzmarina se koristilo u različite svrhe. Rimljani su pridavali posebnu važnost biljci ruzmarina i često su je koristili na religijskim ceremonijama. Takođe, ruzmarin se koristio na ceremonijama venčanja, za pripremu hrane, za kozmetičku negu i za biljnu medicinsku negu. Stara egipatska civilizacija je koristila biljku ruzmarina i njen ekstrakt kao tamjan.

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja ruzmarina bile su predmet istraživanja renomiranog nemačko-švajcarskog lekara i botančara Paracelzusa. On je značajno doprineo razumevanju biljne medicine tokom 16. veka. Paracelzus je vrednovao ulje ruzmarina zbog njegove sposobnosti da ojača celo telo. On je sa pravom verovao da ulje ruzmarina ima sposobnost da leči organe kao što su jetra, mozak i srce.

Ulje ruzmarina

loading…

Zdravstvene prednosti ulja ruzmarina

Danas mnogi medicinski preparati sadrže ulje ruzmarina. Različite, dobro istražene koristi ulja ruzmarina su date u nastavku:

Poboljšava varenje

Ulje ruzmarina se često koristi za lošu probavu, ublažavanje nadutosti, stomačne grčeve i zatvor. Takođe se veruje da ulje ruzmarina ublažava simptome dispepsije i stimuliše apetit. Osim toga, istraživanja su pokazala da eterično ulje detoksikuje jetru i pomaže da se reguliše stvaranje i lučenje žuči, što predstavlja ključni deo u procesu varenja.

Ulje ruzmarina stimuliše i protok krvi i poboljšava cirkulaciju, što može da bude korisno za apsorpciju hranljivih materija iz hrane. Listovi ruzmarina se često dodaju jelima sa mesom jer ono pomaže da se lakše svari meso, naročito jagnjetina, junetina i svinjetina.

Ulje ruzmarina za kosu

Ulje ruzmarina, kao i čajevi od ruzmarina, često se koriste u šamponima i losionima za negu kose. Redovna upotreba ulja ruzmarina stimuliše folikule i čini kosu dužom i sjajnijom. Takođe se veruje da ulje ruzmarina usporava prerani gubitak kose kao i sede vlasi. Prema tome, ovo ulje je odličan tonik za ćelave ljude ili za one koji počinju da pokazuju prve znake ćelavosti.

Eterično ulje ruzmarina je takođe korisno za suvu i ispucalu kožu glave. Redovna masaža temena uljem ruzmarina hrani kožu glave i otklanja perut. Štaviše, ovo ulje se često meša sa uljem čajnog drveta ili uljem bosiljka za lečenje problema kože glave. Već nekoliko godina ulje ruzmarina se kombinuje sa maslinovim uljem kao način da se potamni i ojača kosa koristeći tretmane vrelog ulja.

ruzmarinovo ulje za kosu

Nega usta

Eterično ulje ruzmarina koristi se za dezinfekciju i ispiranje usta. Takođe pomaže u otklanjanju lošeg zadaha. Otklanjanjem oralne bakterije, eterično ulje ruzmarina može da spreči gingivitis, karijes, stvaranje plaka i druga štetna stanja zuba.

Ulje ruzmarina za kožu

Eterično ulje ruzmarina ne koristi se tako često za negu kože kao što se koristi za negu kose, ali poseduje antimikrobne i antiseptičke kvalitete koji pomažu u otklanjanju ekcema, dermatitisa, masne kože i akni. Upotreba eteričnog ulja na koži ili redovna masaža uljem pomaže da se koža tonira i da ne bude suva. Takođe, ovo ulje može da pruži vašoj koži zdrav sjaj kada se redovno primenjuje ili kada je glavni sastojak vaših losiona ili krema.

Pojačava mentalnu aktivnost

Eterično ulje ruzmarina je odličan tonik za mozak i nerve. Često ga koriste studenti tokom ispita jer povećava koncentraciju i pomaže u efikasnom učenju. Ovo ulje podstiče mentalnu aktivnost i dobar je lek za depresiju, mentalni umor i zaboravnost. Udisanje ulja ruzmarina popravlja vaše raspoloženje odmah. Kad god vam je mozak umoran, pokušajte da udišete malo ulja ruzmarina i da tako otklonite dosadu i obnovite vašu mentalnu energiju.

U istraživanju iz 2003. godine istraživači su otkrili da je 144 učesnika na testu koji su udisali ulje ruzmarina pokazalo znatno više kognitivne funkcije. Zbog očigledne povezanosti između pojačane neuralne aktivnosti i eteričnog ulja neki istraživači počinju da istražuju opcije za korišćenje ulja ruzmarina kao alternativnog tretmana za usporavanje pojave Alchajmerove bolesti kod nekih pacijenata.

Ublažava stres

Pored opuštajuće prirode aromaterapije i uopšte udisanja eteričnog ulja ruzmarina, dokazano je da ono zapravo smanjuje nivo kortizola u pljuvački. Kortizol je jedan od glavnih hormona stresa koji se oslobađa tokom reakcije tela na stres. Višak kortizola u krvi koji je uzrokovan hroničnim stresom može potpuno da uništi organizam, uključujući hormonalnu ravnotežu i efikasnost metabolizma.

Istraživanje sprovedeno 2007. godine pokazalo je da je udisanje ulja ruzmarina i lavandinog ulja 5 minuta značajno smanjilo nivoe kortizola u pljuvačkama testiranih učesnika, što bi moglo značajno da umanji opasnosti prouzrokovane hroničnim stresom.

Jača imuni sistem

Antioksidanti predstavljaju najvrednije oružje u našem telu za borbu protiv infekcija i bolesti, pa su bilo koja hrana ili eterična ulja koja stimulišu aktivnost antioksidanata veoma korisna za sveukupno zdravlje. Isto istraživanje koje je pokazalo da se nivo kortizola smanjio nakon istovremene masaže i udisanja eteričnog ulja ruzmarina pokazalo je i da se eliminacija slobodnih radikala u telima testiranih učesnika znatno povećala.

ublazavanje stresa pomocu etericnog ulja

Ovo znači da redovna upotreba ili udisanje eteričnog ulja ruzmarina u aromaterapiji ili na druge načine može da poveća snagu imunog sistema i da pomogne u borbi protiv bolesti koje se vezuju za slobodne radikale, uključujući rak i srčane bolesti.

Ublažava bol

Zbog svoje sposobnosti da ublaži bol, eterično ulje ruzmarina se dosta koristi u lečenju glavobolje, bolova u mišićima, reumatizma i čak artritisa. Masiranje obolelog dela eteričnim uljem ruzmarina može brzo da ublaži bol. Pokazano je da je kupanje u pari uljem ruzmarina veoma efikasno za lečenje reumatizma. Ovo ulje ima određene antiupalne kvalitete, što ga čini dobrim za uklanjanje bola od uganuća i bolova u zglobovima. Osim toga, poznato je da ovo ulje stimuliše cirkulaciju krvi, što može da ublaži bol i takođe da pomogne u koagulaciji i bržem zarastanju rana.

Miris

Ruzmarin ima očaravajući miris, zbog čega je eterično ulje ruzmarina odlično za udisanje. Zbog svog jedinstvenog i netoksičnog mirisa, ovo ulje se koristi za osveživače prostorija, u kozmetici, u službi lepote, u hrani, za kupanje, sveće i parfeme. Kada se udahne, ovo ulje može da poveća mentalnu energiju i takođe je poznato da pročišćava respiratorni trakt. Mnogi ljudi prskaju mešavinu eteričnog ulja ruzmarina i vode da otklone loše mirise iz soba i objekata.

Polno prenosive bolesti

Nedavno istraživanje je pokazalo da upotreba antimikrobnih kvaliteta eteričnog ulja ruzmarina može da smanji dejstvo i da spreči ponovno vraćanje herpesnog virusa.

Virus herpesa može brzo da postane imun na uobičajene antivirusne lekove, pa se veoma često moraju koristiti alternativne metode lečenja. Brojne studije su pokazale da je eterično ulje ruzmarina efikasna opcija za smanjenje simptoma herpesnog virusa kod testiranih subjekata, pa čak utiče i na nivo zaraze ovim virusom.

Respiratorni problemi

Koristi eteričnog ulja ruzmarina u lečenju respiratornih problema su veoma dobro istražene i potvrđene. Pokazano je da prijatan miris ulja ublažava zapušenje grla, a takođe se koristi u lečenju respiratornih alergija, prehlada, bolova u grlu i gripa. Pošto ulje ruzmarina ima i antiseptička svojstva, takođe je efikasno za respiratorne infekcije. Ovo ulje je antispasmodično, pa se stoga koristi u nekim programima lečenja bronhijalne astme.

ulje od ruzmarina za zdravlje

Postoje različite tvrdnje u vezi sa mogućim zdravstvenim koristima ulja ruzmarina, uključujući njegovu upotrebu za poremećaje u menstrualnom ciklusu, za menstrualne grčeve, peptični čir, za poremećaje u protoku mokraće, u prostati, žučnoj kesi, crevima, jetri, srcu, pokretljivosti sperme, za leukemiju, za kataraktu, za kamen u bubregu i za slične probleme. Trenutno se vrši istraživanje sa ciljem da se izuči potencijal ovog ulja u lečenju raznih vrsta raka, uključujući rak debelog creva, želuca, grudi i pluća.

Ponekad ulje ruzmarina može uzrokovati alergijske reakcije, tako da bi ga trebalo koristiti samo ako imate recept ili nakon detaljne konsultacije sa vašim lekarom. Pošto ulje ruzmarina ponekad može da izazove povraćanje i grčeve, nikada ga ne treba konzumirati u ishrani. Takođe, strogo se napominje da eterično ulje ruzmarina ne treba da koriste trudnice i dojilje. Preterana upotreba ovog ulja može čak da dovede do pobačaja ili invaliditeta fetusa.

Zbog svoje prijatne arome eterično ulje ruzmarina se dosta koristi u aromaterapiji u mnogim popularnim kombinacijama. Ovo ulje se dobro uklapa sa tamjanom, lavandom, žalfijom, kedrovinom, bosiljkom, majčinom dušicom, citronelom, limunovom travom, elemi, geranijumom, kamilicom, nanom i kardamonom.

Ulje ruzmarina – cena i gde kupiti

Cena za ulje ruzmarina od na primer 10 ml se kreće obično od 450 pa sve do 700 dinara, odnosno od 4 do 6 eura. Uskoro ćete ovo ulje moći da kupite kod nas, direktno preko sajta ili u našoj prodavnici zdrave hrane u Beogradu koju ćemo uskoro otvoriti.

Prijavite se na našu e-mail listu popunjavanjem kratke forme ispod ovog teksta i mi ćemo vas obavestiti čim se ovo ulje nadje u našoj prodavnici da možete dobiti specijalan popust!


!

Ads

Detektirali smo AdBlocker!

Detektirali smo zabranu prikaza reklama (AdBlock). Vrlo skromnim prihodom od reklama financiramo održavanje web stranice i pisanje novog sadržaja. Molim vas da podržite rad stranice tako da omogućite prikazivanje reklama.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close