Ulje tamjana – prednosti za lice i zdravlje

Ulje tamjana je izuzetno korišćeno u aromaterapiji, gde je pokazalo izuzetno pozitivne i zapažene rezultate u otklanjanju brojnih psiholoških smetnji, ali i u otklanjanju simptoma brojnih komplikacija koje se odnose na fizičko zdravlje.

Ono po čemu se ulje tamjana razlikuje od drugih vrsta ulja, jeste to što se ono ne koristi za unutrašnju upotrebu.

Kako nastaje ulje tamjana?

Ulje tamjana, dobija se od smole drveta bosvelia, koje raste u pojedinim delovima Azije, na Bliskom istoku, kao i u predelima Severne Afrike. Da bi se proizvelo ulje tamjana, pribegava se posebnom procesu njegove proizvodnje koji obuhvata vodenu destilaciju suve smole, koja se tokom cele godine prikuplja iz stabala pomenute vrste drveta.

Šta sadrži ulje tamjana?

Jedan od glavnih i osnovnih sastojaka ulja tamjana je bosvelična kiselina. Ova prirodna supstanca ima antiupalno, umirujuće i antitumorno delovanje.

Ulje tamjana

Za šta se sve koristi ulje tamjana?

Ulje tamjana, naglasićemo još jednom, koristi se isključivo za spoljašnju upotrebu. Polje njegovog delovanja je širokoi koristi se u cilju otklanjanja sledećih simptoma i stanja:

– Za uklanjanje nervne napetosti, uznemirenosti, nervoze i različitih oblika anksioznosti,
– Za ublažavanje simptoma gušenja koje je izazvano prisustvom astme, upale pluća ili bronhitisa,
– Za ublažavanje simptoma PMS-a,
– Za ublažavanje simptoma upale mokraćnih kanala,
– Za uklanjanje tragova bora,
– Za ubrzavanje procesa zarastanja i regeneracije kože, bilo da se radi oo svežim posekotinama i povredama, crvenilu i iritacijama ili ožiljcima od akni, bubuljica i boginja,
– Za ubrzavanje usporene cirkulacije,
– Za umanjivanje bolova izazvanih reumatskim oboljenjima.

Postoje i rezultati istraživanja koja su pokazala da se ulje tamjana uspešno koristi i u lečenju osteoartritisa, ulceratvnog kolitisa i Kronove bolesti. Ipak, kako je tu reč o bolestima čije lečenje zahteva nadzor lekara, preporučujemo da pri nameri da upotrebite ulje tamjana prethodno konsultujete svog lekara.

Kako se ulje tamjana upotrebljava?

Iako se koristi isključivo za spoljašnju upotrebu, ulje tamjana možete upotrebiti na više načina.

Konkretno, ukoliko želite da se rešite nervne napetosti, uznemirenosti, nervoze ili nekog oblika anksioznosti, preporučujemo da nekoliko kapi ovog ulja nanesete na maramicu i udišete duboko nekoliko minuta. To će vas opustiti i umiriti. Postupak možete da ponavljate svakodnevno dva do tri puta dnevno.

Isti način upotrebe, pomoći će vam i ukoliko želite da se oslobodite gušenja.

Ukoliko se radi o potrebi da uklonite tragove bora sa kože, jednu do dve kapi ulja možete zagrejati između prstiju i potom namazati na predeo bora. Potrebno je da taj postupak ponavljate svakodnevno jednom do dva puta dnevno i da vam koža bude prethodno očišćena i suva.

Ukoliko želite da ubrzate regeneraciju kože nakon povrede ili da uklonite tragove ožiljaka, svakodnevno i to jednom do dva puta dnevno, utrljajte ulje na regiju koju želite da tretirate.

Ukoliko vas muči loša i usporena cirkulacija ili bolovi izazvani reumatskim oboljenjima, svake večeri pre spavanja i ujutru, izmasirajte ovim uljem regiju tela u kojoj je cirkulacija usporena ili koja je zahvaćena reumatskim bolom.

Za uklanjanje simptoma PMS-a i za uklanjanje simptoma upale mokraćnih kanala, biće dovoljno da desetak kapi ulja tamjana dodate u toplu kupku i da u njoj odležite dvadesetak minuta do pola sata.