Virak čaj – lekovita svojstva i recept

Biljka virak ili vrkuta, na latinskom Alchemilla Vulgaris, od davnina se koristi kao delotvoran preparat za ublažavanje menstrualnih tegoba. Travari i poklonici narodne biljne medicine sa zadovoljstvom će vam preporučiti ovaj čaj kao efikasan tretman protiv bolnih ili preobilnih menstruacija, pa i cista i benignih tumora ženskih reproduktivnih organa.

Čaj od ove biljke uspešno reguliše hormonalne disbalanse i probleme kod žena, pa samim tim i njihove posledice i simptome. Osim što je dragoceni čuvar ženskog reproduktivnog zdravlja, travari preporučuju virak ikao  jako dobar lek za ublažavanje grčeva u mišićima, neurednu stolicu i dijareju, mučninu, bolove u stomaku i slične tegobe.

Lekovita biljka virak

Latinski naziv ove lekovite biljke iz porodice ruža potiče od arapske reči alkimiya, što u prevodu na srpski jezik znači “lek za sve bolesti”. U srednjem veku su je koristili i alhemičari, verujući da ima pozitivna magijska svojstva. Ona je na Balkanu prisutna vekovima unazad, a poznata je i pod imenom vrkuta, gospin plašt, rosanica ili biserak. Raste na obodima šuma i planina.

Virak čaj - lekovita svojstva i recept

Virak cveta od maja do avgusta i u fitoterapiji se uglavnom koriste nadzemni delovi procvetale biljke, a retko listovi, koji su gorkog i oporog ukusa. Virak sadrži glikozide, tanin, flavonide, elagnu kiselinu i dragocena etarska ulja. Svi ovi sastojci  deluju antinflamatorno i izuzetno su sredstvo protiv upalnih procesa kože i sluzokože.

Čajevi od virka i recepti za pripremu

Čaj od virka je u najvećoj meri delotvoran kod svih problema vezanih za žensko reproduktivno zdravlje, a takođe je i efikasan dodatak dijetama za mršavljenje.

Čist čaj od virka – Ovaj čaj se priprema lako. Jedna kafena kašičica virka se preliva sa 200ml provrele vode i ostavi da odstoji desetak minuta, nakon čega se samo procedi i odmah konzumira.  Preporučuje se da se konzumira dva puta na dan.

Ciste i hormonski problemi  

Čaj od biljke virak žene mogu da konzumiraju i kao preventivu i kao preparat za tretiranje brojnih ginekoloških tegoba. Preporučuje se kao izvrstan borac u terapiji mioma i cisti. Smatra se da je delotvoran u terapiji problema policističnih jajnika ili kod upale jajnika. Takođe je izvrstan i za ublažavanje svih simptoma menopauze i hormonalnih poremećaja.

Čaj protiv cista – Pomešati jednak udeo virka, nevena i hajdučke trave, pa tri kašike mešavine preliti sa litrom provrele vode. Ostaviti da odstoji pola sata i konzumirati toplo. Preporučuje se najviše tri šolje u toku dana, a posle par dana treba obavezno napraviti pauzu.

Menstrualne tegobe

Topli napitak spravljen od virka je tradicionalni lek protiv svih vrsta menstrualnih tegoba. On ublažava obilne i bolne menstruacije, a pomaže i kod pojačanog lučenja sekreta i ostalih ginekoloških tegoba ovog tipa. Preporučuje se u terapiji svih vrsta virusnih ili bakterijskih vaginalnih infekcija, koje uspešno rešava zahvaljujući svom aktivnom antiupalnom svojstvu.

Čaj protiv menstrualnih tegoba – Pomešati oko 50gr virka i lista maline sa duplo manje matičnjeka. Supenu kapiku ove mešavine preliti sa 2dl tek provrele vode, poklopiti i ostaviti da odstoji najmanje pola sata. Nakon toga procediti i piti toplo. U toku jednosg dana preporučuje se ne više od tri šolje ovog napitka.

Trudnoća i neplodnost

Čaj od virka se često preporučuje i trudnicama ili ženama koje imaju problema sa začećem, kao i svih drugih mogućih problema vezanih za porođaj i reprodukciju. No, treba obratiti pažnju na način i vreme njegove primene. Čaj od virka se preporučuje kod problema neplodnosti, ali treba prekinuti njegovu primenu čim dođe do trudnoće. On čisti sve nečistoće iz organizma i zato se može desiti da dovede do spontanog pobačaja, ukoliko se nastavi sa konzumacijom u prvim mesecima. Posle prvog trimestra, čaj od virka se toplo preporučuje kao blagotvoran napitak koji trudnice mogu konzumirati u neograničenim količinama. Deluje tako što oporavlja i skuplja krvne sudove i na taj način ojačava zidove materice. Zbog toga smanjuje tegobe u trudnoći, sprečava mogućnost spontanog pobačaja, olakšava sam porođaj i postporođajni oporavak.

Mršavljenje

Ova biljka poboljšava metablizam i zato se čaj vrlo često kombinuje u raznim dijetama za mršavljenje. U arapskim zemljama se već vekovima koristi baš u ove svrhe. Naučnici su sproveli studiju u kojoj su gojazne osobe konzumirale mešavinu lekovitih biljaka, virka, nane, kima i listova masline. Nakon tromesečnog eksperimenta svi učesnici u studiji su primetno izgibili na težini. Studija je dokazala  da su upravo virak i listovi masline bili zaslužni za brže sagorevanje masti.

Published
Categorized as Blog